de grotwoningen in Matera
al 34 jaar de Italië specialist

Taalschool

Centro Culturale Arenacea

Arenacea is een kleine coöperatie die in Irsina het cultureel centrum beheert in het voormalige klooster van San Francesco uit de XVI eeuw. Hier organiseert men tal van activiteiten: concerten, theater, tentoonstellingen en filmvoorstellingen. Het Franciscaner klooster is een suggestieve plek, ideaal voor het organiseren van Italiaanse taalcursussen voor buitenlandse studenten. Dit is niet alleen vanwege de unieke ligging, in het hart van het historische centrum met uitzonderlijk uitzicht op de omliggende heuvels, maar ook vanwege de vele en lichte lokalen, de grote centrale galerij, het terras in de tuin en het oude klooster.
Enkele ruimtes van het klooster herbergen het Archeologisch Museum “Janora”, een keuken en een klein restaurant waar je de karakteristieke lokale gerechten kunt proeven. Verder heb je de beschikking over een internetruimte en gratis wifi voor cursisten. Ideale bestemming voor 50-plussers!
Arenacea is een non-profit organisatie en het doel ervan is ook de promotie van en de kennismaking met deze regio, zo onbekend maar adembenemend mooi.

Locatie

Irsina

Irsina (Basilicata), ooit “Montepeloso” genoemd, ligt op de top van een heuvel op ongeveer 550 meter hoogte. Het ligt vlakbij de “Sassi” van Matera, cultureel erfgoed van de UNESCO en ook Culturele Hoofdstad van Europa in 2019.
De rijke geschiedenis is terug te vinden in de architectuur van Irsina, dat als strategisch middeleeuws centrum de Lombardische, Byzantijnse en Normandische nederzettingen heeft meegemaakt. Zeer indrukwekkend zijn de oude stadsmuren die het historische centrum omringen, de uitkijktorens, de karakteristieke paleizen, de kathedraal en de kleine kerken, smalle straatjes en de nog zichtbare toegangspoorten. De stad behoorde ooit tot de machtigste families in Italië.
Er zijn ook vele monumenten en kunstwerken te bewonderen in deze middeleeuwse “borgo”. Allereerst de kathedraal van Santa Maria Assunta, één van de meest indrukwekkende en originele kathedralen van de hele regio.
Verder de beschilderde crypte van de San Francesco kerk, gebouwd binnen een vierkante toren van een Normandisch kasteel uit de XII eeuw.
Ook bijzonder is het Archeologisch Museum “Janora” dat een collectie kunstvoorwerpen herbergt van de zevende tot de derde eeuw voor Christus.
In het prachtige landschap rondom Irsina, bestaande uit graanvelden, wijngaarden en olijfbomen, vind je oude waterbronnen en tunnelsystemen en ondergrondse waterreservoirs, evenals kerken en kapelletjes met stenen portalen, zoals het heiligdom van de Madonna della Pietà en de Santa Maria Nova kerk.
Het stadje Irsina zal je zeker bekoren maar vooral de vriendelijkheid van de lokale bevolking is opvallend!

Cursussen en prijzen

Lessen zijn van maandag t/m vrijdag.
Alle lesniveaus zijn mogelijk
N.B. Special “Irsina in Lingua” heeft 2 niveaus: basiskennis en halfgevorderd en max. 10 cursisten per klas.
Lesuur = 60 minuten

Groepsprogramma van 1 week: 20 lessen van 60 minuten op 2 niveaus (basiskennis en halfgevorderd).
Lestijden: 9-12 uur met pauze halverwege en heel soms in de namiddag. Verder inbegrepen: culturele activiteiten, excursies en ontmoetingen met de lokale mensen!
De conversatielessen zijn gericht op een onderdompeling in de Italiaanse taal. Maar ook in de cultuur van de regio Basilicata door extra activiteiten zoals kennismaking met de stad Irsina, en met het lokale artistieke en culturele erfgoed, uniek in Italië.
Je contacten met de plaatselijke bevolking zijn talrijk en je krijgt de kans deel uit te maken van een Zuid Italiaanse gemeenschap met zijn karakteristieke eet-en leefgewoontes.
Onderstaande pakketten zijn inclusief conversatiecursus (alleen voor cursisten, niet voor partners), excursieprogramma + logies met ontbijt en lunch + transfer van en naar de luchthaven van Bari.
De prijzen voor partners (zonder taalcursus) zijn op aanvraag.
Studieduur cursusprijs
pakketprijs 1 week 890
Cursusdata 2024

Cursusdatum maandag 24 juni (aankomst) tot dinsdag 2 juli (vertrek).
Op feestdagen zijn er geen lessen: 1 januari, 1 april, 25 april, 1 mei, 24, 25 en 26 december, 31 december.

N.B. Gedurende het hele jaar kun je met een klein voorgevormd groepje vanaf 4/5 deelnemers een eigen programma op maat volgen. Neem hiervoor contact met ons op.

Bij pakketprijs “Irsina in Lingua” is inbegrepen:

– taalcursus van 20 lessen per week
– logies in huizen in het centrum van Irsina (zie Accommodatie)
– ontbijt en lunch (inclusief drank)
– *retourtransfer van/naar vliegveld van Bari naar Irsina en terug.
N.B. De retourtransfer is afgestemd op de vlucht van een groep Belgen uit Brussel/Charleroi naar Bari, neem contact met ons op voor de tijd! Kom je eerder aan, dan moet je wachten op de groep die uit Charleroi aankomt en kom je later aan, dan moet je een privétransfer aanvragen en betalen (of met eigen vervoer komen)! Idem voor terugreis.

Niet bij de pakketprijs inbegrepen:
– vliegticket (zelf te reserveren)
– maaltijden buiten het klooster
– lunch of diner tijdens excursies
– entreeprijzen musea

N.B. Voor partners van deelnemers aan “Irsina in Lingua” is hetzelfde ingegrepen, alleen geen taalcursus.

Download het programma.

Lessen per week: min. 10 individuele lessen van 60 minuten. Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.
Je kunt privélessen boeken op elk niveau of met een klein groepje een eigen programma op maat volgen, mits de cursisten ongeveer hetzelfde lesniveau hebben. Prijs op aanvraag.
Met een groepje van minimaal 5 personen kun je ook een groepsprogramma op maat reserveren, neem daarvoor contact met ons op!
Studieduur cursusprijs
10 privélessen per week 350
20 privélessen per week 700

N.B. Het lesmateriaal, de intaketest en inschrijfgeld zijn bij het cursusgeld inbegrepen.

Startdata 2024

Startdata: elke week
Op feestdagen zijn er geen lessen: 1 januari, 1 april, 25 april, 1 mei, 24, 25 en 26 december, 31 december.

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen extra administratiekosten! Ons advies is gratis!
Het lesmateriaal is bij de prijs inbegrepen.

Accommodatie

Alle accommodaties in Irsina liggen op 5 tot max. 15 minuten lopen van het klooster waar de school gevestigd is.
Als je individuele lessen boekt, kun je ook zelf een accommodatie reserveren!

Je verblijft in één van de karakteristieke huisjes in het historisch centrum, die beschikken over 1-pers.kamers en 2-pers.kamers en een gemeenschappelijke keuken en badkamer. Meestal hebben de huizen een balkon of terras.
Aankomst is op zaterdag (zodat je het dorp kunt verkennen en aan eventuele culturele activiteiten op zondag kunt deelnemen).
Geef eventuele voorkeuren bij boeking op.

Bij pakketprijs “Irsina in Lingua” is inbegrepen:
– taalcursus van 20 lessen per week
– logies in huizen in Irsina
– ontbijt en lunch (inclusief drank)
– retourtransfer*
prijzen per persoon prijs
pakketprijs cursisten op aanvraag
pakketprijs voor partner zonder taalcursus op aanvraag

N.B. Bij de prijs zijn inbegrepen: bedlinnen, handdoeken, verbruikskosten en eindschoonmaak.

Maaltijden pakketaanbieding “Irsina in Lingua”

Het ontbijt en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen en zijn altijd in het restaurant van het klooster of buiten op het terras van de daktuin van het klooster (met panoramisch uitzicht). Het restaurant bereidt streekgerechten uit de lokale keuken met gebruik van verse en seizoensgebonden producten.
Verder zijn er diverse plaatselijke restaurantjes waar je op eigen kosten naartoe kunt.

Je verblijft in één van de karakteristieke huisjes in het historisch centrum, die beschikken over 1-pers.kamers en 2-pers.kamers en een gemeenschappelijke keuken en badkamer. Meestal hebben de huizen een balkon of terras.
Aankomst is op zaterdag en vertrek op zondag.
Geef eventuele voorkeuren bij boeking op.

Maaltijden
Je kunt – tegen betaling – ook ontbijten/lunchen/dineren in het restaurant van het klooster (of buiten op het terras van de daktuin van het klooster met panoramisch uitzicht). Het restaurant bereidt streekgerechten uit de lokale keuken met gebruik van verse en seizoensgebonden producten.
Verder zijn er diverse plaatselijke restaurantjes.
prijzen per kamer 1 nacht 8 nachten
1-persoonskamer 35 280
2-persoonskamer 60 460

N.B. Bij de prijs zijn inbegrepen: bedlinnen, handdoeken, verbruikskosten en eindschoonmaak.
Voor een verblijf langer dan 1 week zijn de prijzen en beschikbaarheid op aanvraag. 

Aankomst/vertrek

Aankomst is op zaterdag en vertrek op zondag. Aankomst of vertrek op een andere dag is op aanvraag.

Activiteiten

Arenacea biedt de mogelijkheid om de cultuur en tradities te ervaren en te communiceren met de plaatselijke inwoners door middel van extra activiteiten.
– Workshop van handgemaakte pasta: oudere lokale dames zullen de deelnemers leren hoe ze het deeg met de hand knede in de typische pastavormen. De pasta gemaakt tijdens de workshop zal worden geproefd tijdens het diner, bereid volgens de typische recepten met lokale groenten en andere lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten.
– Oogst: van eind september tot half oktober. Beleef de spanning van de oogst in een wijngaard op het platteland van Irsina met het snijden en oogsten van de druiven, het druifpersen en het proeven van de most. En verder met een lunch in de wijngaarden op basis van recepten en traditionele gerechten van hun oogst.
– Lessen over de Italiaanse opera: ontmoeting met een operadeskundige met commentaar en analyse van een aantal van de beroemdste ‘libretti” van de Italiaanse opera (La Traviata, Rigoletto, enz.) en met het kijken en luisteren naar passages van de opera.
– Ontmoeting met (en concert van) lokale volksgroepen. Liederen van magie, religie, tradities en emigratie, met discussie en commentaar over de teksten van de liedjes.
– Excursies in Basilicata: de Sassi van Matera, de Kastelen van Federico II di Svevia, de Lucaanse Dolomieten. Verder ook middeleeuwse steden en stadjes van oude Griekse en Romeinse oorsprong als Venosa, Metaponto, Acerenza, Melfi, Ripacandida en Krakau.

Let op: De prijzen voor individuele culturele activiteiten zijn op aanvraag en op basis van het aantal deelnemers.

Vervoer

Hoe is Irsina te bereiken

Je moet zelf je reis naar Italië regelen, hieronder enkele adviezen.
Irsina ligt op 80 km vanaf het vliegveld Palese van Bari (ruim 1 uur reistijd).

Transfer

Als je privélessen boekt, adviseren wij om zelf een auto te huren als je de omgeving wilt verkennen. Maar op aanvraag is een retourtransfer te boeken van het vliegveld van Bari naar Irsina en terug. Neem contact met ons op voor de kosten.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa