al 34 jaar de Italië specialist

Hieronder alle antwoorden op veelgestelde vragen (in alfabetisch volgorde):

Aankomst en vertrek

Over het algemeen is de accommodatie beschikbaar vanaf de zondag voorafgaand aan de cursus tot de zaterdagmorgen na afloop van de cursus. Als de aankomst op zaterdag is staat dit uitdrukkelijk erbij vermeld. Soms is het wel mogelijk een dag eerder aan te komen of een dag later te vertrekken. Wij adviseren je om altijd tijdig vóór vertrek je verhuurder respectievelijk gastgezin je aankomsttijd door te geven (via tel./sms/whatsApp/email), zodat je verhuurder je check-in kan plannen. Bij vertraging is het ook verstandig de verhuurder te waarschuwen.

Aanvullende cursussen

Aanvullende cursussen kunnen naast de taalcursussen gevolgd worden, maar gaan – in tegenstelling tot de taalcursussen – alleen door bij voldoende belangstelling. De individuele aanvullende cursussen kunnen sowieso altijd doorgaan.

Alleengaand

Ben je alleengaand, geen enkel probleem, want 80% van de cursisten gaat alleen. Mede door de vrijetijdsactiviteiten die de scholen buiten de lessen om organiseren leg je gemakkelijk contact met andere (buitenlandse) cursisten. Voor de meeste alleengaanden is een taalreis dé ideale manier om alleen op vakantie te gaan en toch ook de mogelijkheid te hebben om dingen samen met anderen te doen.

Appartement (gedeeld)

Een appartement biedt je een grote mate van zelfstandigheid en contact met anderen. Alle appartementen zijn gemeubileerd en hebben een eenvoudige inrichting. Je moet erop rekenen dat er geen tv, telefoon of wasmachine in het appartement zijn (er zijn wel overal wasserettes in Italië). Als deze wel aanwezig zijn, is dat mooi meegenomen of betaal je voor meer faciliteiten. Gemiddeld zitten er 3 à 4 cursisten in één appartement, het kunnen er dus ook meer zijn. Je deelt dan de keuken (keukenbenodigdheden aanwezig) en de badkamer met anderen. Meestal deel je een appartement met cursisten van de school, soms ook met andere Italiaanse studenten of soms ook met de verhuurder. Per school kan dit wisselend zijn.

Betaling cursusgeld

Italstudio berekent géén bemiddelings- en géén administratiekosten! De prijzen op de site en in de Italstudio brochure zijn de officiële prijzen van de scholen!
Zodra je reservering door Italstudio bevestigd is, ontvang je een boekingsbevestiging met kostenoverzicht. Je moet dan meteen per bankoverboeking een aanbetaling aan Italstudio overmaken van gemiddeld 20-30% van het cursusgeld en – voor de meeste scholen – moet je uiterlijk bij aanvang van de cursus het resterende cursusgeld aan de school ter plekke voldoen.
Echter bij de scholen in Urbania, Urbino, Assisi, Todi, Genua, Chiavari, Santa Domenica, San Remo, Turijn, Ascoli Piceno, Lignano, Perugia, Mola di Bari, Siena, Arezzo, Cagliari, Salerno, Cefalù, Lecce, Belvedere, Como, Viareggio en bij de Leonardo da Vinci scholen, GreenItalian en Madrelingua dient de resterende cursussom rechtstreeks aan de school voldaan te worden en dient deze binnen de gestelde termijn in het bezit van de school te zijn. De informatie hierover stuurt Italstudio in de boekingsbevestiging.
Zie ook de algemene voorwaarden.

Brochure

Je kunt een brochure downloaden of doorbladeren, ga naar brochure aanvraag.

Cursus met of zonder accommodatie

Je bent zeker niet verplicht de accommodatie samen met de cursus te boeken, je kunt ook alleen de cursus boeken en zelf je accommodatie regelen! Wij reserveren – gratis – de accommodatie als extra service, omdat de accommodaties redelijk geprijsd zijn en de scholen vaak korting voor hun cursisten kunnen krijgen.

Cursusaanbod

Het cursusaanbod verschilt per school. Voor een overzicht van de cursussen per school verwijzen wij naar de diverse bestemmingen waar je ook op cursustype kunt zoeken. Algemene informatie over de diverse cursustypes vind je in het overzicht met algemene cursusinformatie. Ook vind je het cursusaanbod in onze online brochure, zie hier!

Cursusduur

De cursusduur kan variëren van 1 week tot circa 36 weken. Bij diverse bestemmingen staan de prijzen voor 2, 3 of 4 weken, maar je kunt bijvoorbeeld ook 12 of 24 weken boeken.
Groepscursussen
 van 1 week zijn op alle scholen mogelijk. Maar wij adviseren je om een cursus van minimaal 2 weken te volgen, dit is didactisch veel effectiever. Ook omdat je altijd 1 à 2 dagen nodig hebt om aan de manier van lesgeven te wennen en je gaat vervolgens steeds sneller de stof opnemen, omdat je ook buiten de lessen je Italiaans in praktijk kunt brengen.
Advies voor 1 week: kies een bestemming met kleine groepen of speciale programma’s, zie hier…
Verlenging van een geboekte cursus is vrijwel altijd mogelijk, maar verlenging van de accommodatie niet altijd.
Privélessen zijn op alle scholen mogelijk en kunnen elke maandag starten. Voor 1 week zijn privélessen en lessen bij de leraar thuis ook heel geschikt.

Gastgezin

Als je in een gastgezin logeert, kun je in de regel geen gebruik maken van de keuken om te koken. Het verblijf bij een gastgezin heeft echter het voordeel, dat je je spreekvaardigheid kunt oefenen en een goede indruk krijgt van de Italiaanse leefwijze, vooral als je voor halfpension kiest! Je moet je wel enigszins aanpassen aan de huisregels, bijvoorbeeld om 20.00 uur is de avondmaaltijd. Een “gezin” kan betekenen: een gezin met kinderen, een echtpaar of een alleenstaande, met name in de grote steden bestaat een gastgezin vaak uit een alleenstaande.
Meer algemene informatie over een verblijf in een gastgezin vind je bij accommodatie.

Groepsgrootte

Gemiddeld bestaat een groep uit maximaal 10-14 cursisten, tenzij anders vermeld. En bij vele scholen is de maximale groepsgrootte slechts 6-8 cursisten en dit staat dan uitdrukkelijk vermeld. Bij de minigroep-cursussen is de groepsgrootte vaak 4-6 personen.

Huursom accommodatie

De huursom van je accommodatie moet je over het algemeen uiterlijk binnen 2 dagen na aankomst contant aan je verhuurder/gastgezin betalen. Tenzij anders vermeld zijn bij de huurprijs inbegrepen: de verbruikskosten (gas, water en elektriciteit) en het bedlinnen (verschoning meestal om de 2 weken). Bij sommige accommodaties moet je een borg betalen, die je bij vertrek weer terug krijgt.
Tijdens je verblijf moet je je kamer zelf schoonhouden en de gemeenschappelijke ruimtes samen met je medehuurders. Je moet meestal zelf voor de eindschoonmaak zorgen en bij sommige accommodaties moet je bij vertrek de kosten voor de eindschoonmaak betalen. 
N.B. Boek je een hotel of B&B, dan moet je over het algemeen ter plaatse nog contant de lokale toeristenbelasting voldoen!

Inschrijven taalcursus

Reserveren is op 2 manieren mogelijk:
1) je kunt online reserveren door het online inschrijfformulier te verzenden of
2) je kunt reserveren door het inschrijfformulier uit de Italstudio brochure ingevuld te mailen/sturen naar Italstudio.
Binnen enkele dagen ontvang je dan een boekingsbevestiging/factuur of we nemen zo snel mogelijk contact met je op om te overleggen.
Meer informatie over hoe je een taalreis moet reserveren.

Leeftijd cursisten

De cursussen in Italië zijn bestemd voor iedereen die interesse heeft voor de Italiaanse taal en cultuur. De scholen worden bezocht door cursisten van alle leeftijden (tussen 17 en 85 jaar). Verder zijn er ook cursussen speciaal voor tieners, voor families met kinderen, voor 50-plussers, voor professionals.
Vooral in juli en augustus zijn er relatief meer jongeren op alle scholen. Ook trekken bepaalde scholen meer jongere doelgroepen aan en andere scholen meer oudere.
Bel ons gerust voor meer gedetailleerde informatie over een bepaalde school en/of periode!
50-Plussers die graag een cursus willen boeken in een periode waarin relatief veel leeftijdgenoten studeren, adviseren wij te kiezen voor de maanden april, mei, juni, september, oktober en november.
Zie ook de informatie bij 50+ programma’s en voor de speciale minigroepen en themaspecials bij speciale cursussen.

Lesniveaus

Zelfs als absolute beginner kun je op alle scholen terecht, maar ook als (ver)gevorderde cursist is er altijd een geschikt niveau. Op de scholen worden minimaal 4 lesniveaus en maximaal 8 lesniveaus geboden. Beginners starten op maandagmorgen meteen in een beginnergroep en alle cursisten die enige voorkennis van het Italiaans hebben moeten eerst een mondelinge en schriftelijke test afleggen, op basis waarvan zij op het juiste lesniveau worden ingedeeld.
Zie ook de lesniveaus en de lesmethode op de taalscholen.

Nationale feestdagen

Op nationale feestdagen worden er in de regel geen lessen gegeven en zijn de scholen gesloten. De lessen die uitvallen door feestdagen worden normaal gesproken niet ingehaald, tenzij anders vermeld.
Nationale feestdagen: 1 januari, 6 januari, 2e paasdag, 25 april, 1 mei, 2 juni, 15 augustus, 1 november, 8 december, Kerstmis en Oud en Nieuw.
Enkele scholen zijn ook op lokale feestdagen gesloten (dit staat dan vermeld bij de betreffende scholen).

Op welke termijn inschrijven

Schrijf bij voorkeur zo spoedig mogelijk in voor een cursus met accommodatie, bij voorkeur niet later dan enkele weken voor aanvang van de cursus. Wij adviseren je echter ruim van te voren te reserveren, omdat de meest populaire accommodatiemogelijkheden als eerste volgeboekt zijn.
Last-minute boekingen zijn vaak wel mogelijk, mits je keuze nog beschikbaar is. Neem bij last-minute boekingen altijd eerst even (telefonisch) contact op met Italstudio.
N.B. Italstudio berekent geen bemiddelings- of administratiekosten en ook geen toeslagen bij last-minute boekingen!

De reis

De reis naar en in Italië moet je zelf reserveren. Italstudio kan wel tips geven over de te volgen reisroute.
Per school vind je onder “Vervoer” beschreven hoe je er het beste kunt komen inclusief handige links.

Startdata

Absolute beginners moeten op de startdata voor beginners starten. Ben je géén beginner en wil je graag starten op een maandag die niet als startdatum vermeld is, neem dan even contact met ons op. Over het algemeen is dit geen enkel probleem.

Transfer

Tegen betaling (soms vrij prijzig) kun je bij enkele scholen een transfer van station/ vliegveld naar je accommodatie aanvragen. Bij elke afzonderlijke taalschool staat vermeld of een transfer aangevraagd kan worden, zie bij ‘vervoer’.
Een transfer houdt meestal in, dat er een auto met chauffeur bij de aankomsthal van vliegveld of station staat te wachten om je vervolgens naar je accommodatie te brengen. Een transfer is in die gevallen vaak iets duurder dan wanneer je een taxi neemt, omdat er bij de berekening van de prijs ook wachttijd is ingecalculeerd.

Verzekeringen

Wij adviseren je dringend bij boeking een reis-/annuleringsverzekering af te sluiten, omdat het kan gebeuren dat je je geboekte verblijf noodgedwongen moet annuleren of moet afbreken/onderbreken. Een reis-/annuleringsverzekering vergoedt dan de kosten die je moet betalen en vergoedt je niet-genoten vakantiedagen als je de reis afbreekt of langer dan 24 uur onderbreekt. Verder vergoedt een annuleringsverzekering vakantiedagen bij vertraging. We adviseren je vooraf contact op te nemen met je verzekeraar.
Meer info over verzekeringen vind je bij nuttige informatie.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa