Hans Goedhard

Hierbij een kleine indruk van de Koinè school in Bologna. Een school waar je hartelijk welkom wordt geheten.
In het algemeen jonge leraressen die vol enthousiasme en met plezier les geven aan je.
Je begint om 09.00 uur tot 11.00 uur. Daarna gingen we met z’n allen naar een café op het piazza Stefano waar we koffie gingen drinken vaak tesamen met de leraressen. Daarna nog van een andere lerares van 11.30 tot 13.00 les.
Meestal krijg je nog een beetje huiswerk mee.
De volgende ochtend of na het weekend begin je met het in het Italiaans vertellen wat je de vorige avond of het weekend gedaan hebt. Daarna beginnen de lessen pas.
Heb er 4 weken met plezier gezeten!

Lees verder op het blog van Hans Goedhard, waar hij vertelt over zijn verblijf in Bologna

Henk Pasma

Van 21 september tot 2 oktober 2020 heb ik een taalcursus gevolgd in Bologna.
De ontvangst op de school was prima en alles was goed aangepast aan de noodzakelijke Corona-maatregelen. In mijn klas zaten 5 andere cursisten en we konden we voldoende afstand houden. Bij het binnenkomen en rondlopen in de school en in de klas droeg iedereen een mondmasker, maar eenmaal plaats genomen kon het masker af tijdens de les. De lessen waren gezellig, afwisselend en leerzaam. Koiné is een leuke school met vriendelijke mensen en een zeer ontspannen sfeer.
Ook buiten de school houdt iedereen afstand, is ontspannen en heeft zijn mondkapje bij de hand
voor het moment dat je ergens binnenloopt of plaats gaat nemen op een terras. Als je zit, gaat het af natuurlijk. Al met al een hele goede ervaring.

 

Henriette Renders

Ik ben afgelopen herfstvakantie voor 1 week naar Bologna geweest.
Ik had les van 9.00-13.00 uur. De school, docenten waren aardig en erg goed. Ook de cursisten van mijn groep en andere groepen zijn erg inspirerend voor mij geweest.
Ik had een mooie kamer met een eigen badkamertje en toilet. De eigenaresse was ook erg aardig en gastvrij. Ze probeerde het mij erg naar de zin te maken. Kortom…excursies, school, onderkomen was geweldig. Bologna is een prachtige en gezellige stad. Echt iets om nog eens te herhalen.
Dank voor de organisatie.

Angeline van Achterberg

Net als twee jaar geleden heb ik in mei voor een week een cursus Italiaans gevolgd bij het Centro Koine in Bologna. Ik zit na jaren les in Nederland en zo nu en dan in Italië, op een hoog niveau en dat wordt hier in Bologna uitstekend ingevuld. Ik had maar een medecursiste, één Engelse studente Italiaans die voor haar studie een half jaar in Italië verbleef. We voerden samen met de docenten heel wat interessante gesprekken tijdens de les. De informatie over Italie van de docenten vind ik een van de leuke dingen van zo’n cursus in het land zelf. Door de omvang van het clubje kwam ik veel aan het woord, dus oefenen met spreken heb ik daar gelukkig uitgebreid kunnen doen. De docenten die we gehad hebben voelden ons respectievelijke niveau en interesses goed aan. Dat was ook heel stimulerend.
Er waren in die week drie excursies: Apulische hapjes eten, de Torre degli Asinell in het centrum beklimmen en een wijnproeverij in een enoteca.
Ik logeerde in de zelfde lichte en ruime kamer bij Giorgia net als in 2017. Daar had ik om gevraagd en er was gelukkig gehoor aan mijn verzoek gegeven. De dames van het secretariaat waren ook verder heel vriendelijk en behulpzaam, net als de docenten.
Kortom, ik ben heel tevreden over mijn cursus bij Centro Koine Bologna en het verblijf, net als de vorige keer. Bedankt voor het bemiddelen.

Irene Lenders

Zowel de school Centro Koinè-cursus als het gastgezin waren prima en beveel ik van harte aan. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Bologna.
De school is klein en daarom erg persoonlijk. De docenten zijn aardig en hun lessen zijn goed voorbereid. Ook worden er leuke buitenschoolse activiteiten georganiseerd.
Het gastgezin is erg aardig en doet alles om het je naar de zin te maken. Hun appartement ligt midden in het centrum en op 10 minuten loopafstand van de school. Erg praktisch dus. Verder had ik een mooie kamer met privé badkamer. Ook daar was ik heel blij mee!
De stad Bologna is erg mooi en heeft een rijke geschiedenis. Er valt genoeg te zien en te beleven.
Dank voor het organiseren!

 

Marja Stam

Medio mei heb ik twee weken les gehad op Centro Koine in Bologna. Mede dankzij jullie goede bemiddeling heb ik daar een fantastische tijd gehad. Het appartement was perfect, op een handige locatie, voldoende ruim, praktisch én met een klein terras. De eigenaresse, Giorgia Catalano was erg aardig. Ze had mij een ontzettend leuk restaurantje aangeraden, waar ik de laatste dag met een paar mede-cursisten dankbaar gebruik van had gemaakt.

De school zelf vond ik geweldig. Wat een goede docenten: vakkundig, geduldig, betrokken en veel humor. Ik had les van Massimo en Chiara. Klein groepje steeds, maximaal 6 personen. Weer van over de hele wereld: Australië, Brazilië, Japan, Engeland, Noorwegen, Schotland, Nederland. Zo mooi dat we elkaar via de Italiaanse taal kunnen verstaan!

Twee weken vond ik een prima tijd om extra te investeren in het Italiaans. Het leren ging mij redelijk goed af, er was gelukkig veel herhaling en verdieping, wat ik fijn vond. En ik heb een sprong gemaakt met het spreken. De school heeft veel activiteiten buiten het lesprogramma om: een stadswandeling, museumbezoek, een culturele avond, samen uit eten. Ook met mede-studenten heb ik regelmatig afgesproken. Maar je hoeft je in Bologna sowieso niet te vervelen. Mooie en gezellige stad, veel studenten, heerlijk eten en ik had geluk: twee weken stralend weer.

Kortom, het was weer geweldig. Nogmaals dank, ik kom vast weer een keer bij jullie terug.

Angeline van Achterberg

Na goede ervaringen met het Koine Center in Lucca had ik besloten dit jaar voor een week een cursus te volgen bij het Koine Center in Bologna. Zij hebben ook voor mijn logies gezorgd. Het is me niet tegengevallen: de kamer die ik huurde was ruim, schoon, goed geoutilleerd en zo’n 7 minuten lopen van de school verwijderd. Als ik wilde kon ik gebruik maken van de keuken in het huis van de verhuurders.
Op school kwam ik met mijn intussen 5 jaren Italiaanse les achter de rug, in de klas van het vijfde en daarmee het hoogste niveau. Hoe hoog dat in de praktijk is hangt gewoonlijk af van de medecursisten. In dit geval zat ik goed, want mijn klasgenoten waren allen voor langere tijd in Italië, meestal vanwege studie of werk. Wat wilde zeggen dat ze dagelijks ervaring hadden met het speken van de taal en dus ging dat ook lekker vlot tijdens de les. Zo heb ik goed kunnen oefenen. ‘s Morgens gingen we met z’n allen, inclusief de docenten, uitgebreid koffiedrinken bij een vast café. Dat was ook bedoeld om de cursisten aan het Italiaans praten te krijgen.

De directrice, de secretaresse en de docenten waren allen super vriendelijk en hulpvaardig.
N.B. in tegenstelling tot het Koine Center in Lucca kregen we hier wel huiswerk mee.

Bologna is een bijzondere stad met zijn kilometers lange galerijen langs de middeleeuwse en renaissance huizen van het uitgestrekte historische centrum. Er komen daar wel toeristen, maar behalve rond het Piazza Maggiore vallen ze nauwelijks op. Het is meer een studentenstad, met veel cafés en restaurantjes en natuurlijk is ook hier ‘de allerbeste ijssalon van de hele wereld’ te vinden (Via Castiglione, La Sorbetteria, niet ver van Porta di Castiglione).

Jan Wilmink

Vorige week was ik op de taalcursus in Bologna van Centro Koinè. Ik ben daarover zeer te spreken: goede en gezellige docenten, die de stof zeer goed, praktisch en enthousiast brachten. Vooral gericht op zelf spreken.
Voor mij zijn passato prossimo en wederkerige werkwoorden nu geen probleem meer.
Ik kon me ook in Bologna buiten de school goed verstaanbaar maken en begreep ook wat men tegen mij zei. Leuke stad overigens!
Het was verstandig om alleen te gaan: dan moet je wel de hele dag Italiaans spreken. Je zag bij anderen, die als stelletje / vrienden gingen, dat ze meteen na school terugvielen in hun eigen taal.
Huisvesting bij Costanza Negrini was helemaal goed en op een goede plek: 15 minuten lopen van school en 15 minuten lopen vanaf het centrum van Bologna.
Kortom: aan te bevelen!

Roos Al

In april ben ik drie weken in Bologna bij Centro Koine geweest. Ik vond het geweldig. De school was kleinschalig met leerlingen, jong en oud van over de hele wereld. Ik zat zelf in een klas met twee wat oudere Amerikaanse stellen. De tweede week kwam hier nog een Engelsman bij.
Na school gingen we soms nog samen lunchen of spraken we later af om nog wat te drinken. Per week waren er drie activiteiten te doen. Dit was een goede manier om met andere studenten in contact te komen. De leraren waren allemaal jonge mensen en heel spontaan. Vooral mijn leraressen Lucia en Jolanda waren kanjers!
Ook mijn kamer bij Maria Crapis was super. Een mooie ruime kamer en Maria was heel aardig. Het was op ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het centrum. Kortom ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. Een goede combinatie van een taal leren, een stad bezoeken en mensen te ontmoeten. Wie weet, ga ik het nog een keer doen. Heel erg bedankt!

 

Corine van Gasteren

In september heb ik een cursus Italiaans gevolgd in Bologna (Centro Koinè).
Op basis van een gesprekje met Serafina ben ik in een klas ingedeeld en ik ben in die klas gebleven. Als je na (een deel van) de ochtend denkt dat je toch hoger of lager wilt, dan kon dat.
Ik heb het er enorm naar mijn zin gehad. De organisatie daar gebeurt in een persoonlijke, vriendelijke, behulpzame sfeer.
In deze week waren 3 dingen georganiseerd (naar een kerk, naar een park, een etentje in een osteria). Aan alle 3 heb ik deelgenomen. Het waren goede events, alle 3. Ook goed om je schoolgenoten te leren kennen en te spreken in Italiaans.
De lessen werden heel goed gegeven. Ik had les van Andrea. Door hem ben ik de grammatica beter gaan snappen. En ga dit nu zelfs een gevolg geven weer bij de Dante.
Ik zat in een leuke klas. We trokken regelmatig met elkaar op.
Bologna vond ik een prachtige stad. Ik heb er met 1 woord van genoten.

Susanne van IJsel Smits

Ik heb 3 weken bij docent Andrea in een klasje gezeten, dat wisselend van grootte was: 6,10,3. Andrea is een enthousiaste en goede docent die met alle situaties kan omgaan. Veel plezier, veel geleerd, helemaal goed.

Verder had ik een verrukkelijk adres bij Costanza: prachtig, grote kamer voorzien van alle luxe en een heel leuke, vriendelijke persoonlijkheid. We hebben veel gekletst, hebben samen leuke dingen gedaan, ik werd af en toe bij de hele familie uitgenodigd en heb pasta met ragù gemaakt. Helemaal top!

Lies Markensteijn

Ik heb een week privéles in Bologna gedaan bij de school Centre Koine. Het was echt een hele leerzame week en hele aardige docenten.
Ik had les van 09.00 uur tot 13.00 uur met een pauze van 30-45 minuten halverwege. Tijdens de pauze gingen we gezellig met elkaar, ook de andere docenten en studenten van de school, wat drinken bij een bar in de buurt van de school.
Het lesprogramma mocht ik helemaal zelf ‘samenstellen’, dus ik mocht bepalen wat ik wilde leren. Van alles wat is het uiteindelijk geworden: grammatica oefeningen, luistervaardigheid, leesvaardigheid en conversatie.
Ik zou zeggen dit is echt een aanrader voor mensen die graag privéles willen op een gezellige, kleine school. ’s Middags ben ik er elke middag op uit getrokken, de eerste middag een rondleiding door een deel van Bologna onder leiding van een docent en de andere middagen ben ik zelf met de trein op pad geweest (wat overigens heel goed
te doen was en zeker weten niet duur). Ik ben o.a. in Ravenna, Ferrara en Parma geweest.
Kortom ik heb een geweldige week gehad in Bologna.

Mats Verschuren

Ik heb in juli 3 weken doorgebracht in Bologna. De school was erg leuk; ik heb in best korte tijd ontzettend veel geleerd. De lessen waren inderdaad erg gericht op het aspect spreken, wat me zeer goed bevallen is en waar ik veel van geleerd heb. Elke les begonnen we (in een klas van 3 tot 5 studenten) met kletsen over de dag/weekend ervoor, in de pauze werd er volop gekletst met de medestudenten/docenten en aan het eind van de les werden er steeds veel gebruikte uitdrukkingen besproken, die onmisbaar zijn wil je goed Italiaans spreken. Ik kwam de school binnen met (min of meer) A1/A2, nu zit ik op B1. Over de school dus heel positief!
Over de accommodatie ben ik nog positiever; mevrouw Garagnani was echt ontzettend aardig en zorgzaam. Elke dag kreeg ik minstens 3 gangen (!) als avondeten, goed ontbijt en ze kon goed kletsen dus daar heb ik ook veel van opgestoken! Verder had ik een mooie kamer inclusief tv, wifi en een ventilator. Dus ik ben echt ’trattato con i guanti’ !

 

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa