Betty

De online groepslessen bevallen goed. In de eerste plaats natuurlijk omdat het fijn is om in een vast ritme wekelijks met de taal bezig te zijn maar ook omdat het een leuke klas is. Docent Sara weet er heel knap een gezellig geheel van te maken ondanks ’t feit dat we letterlijk over de hele wereld verspreid zitten.
En ’t gaat niet hard maar bijna zonder dat ik er erg in heb, kom ik zo toch stapjes verder, ook in de grammatica. Dus ik ben blij dat je in januari, na mijn 5 ‘intensief’ weken op ’t laatste moment een plekje voor me hebt weten te regelen in deze online groep!

Annemieke Met

Wij kijken bijna iedere dag terug op een fenomenale week waarbij we iedere ochtend in de schoolbanken zaten van de Scuola Leonardo da Vinci in Firenze.
Wij zijn Italie-liefhebbers en verkennen al jaren dit prachtige land met zijn heerlijke mensen en prachtige natuur en cultuur. We hadden al enkele ‘vakantiecursussen’ Itailaans gevolgd, maar vonden het tijd om het professioneler aan te pakken dit jaar. We wisten van jullie bestaan maar dit jaar voor het eerst was de tijd rijp.
En jee wát een goeie keuze! Ik wil u laten weten wat onze ervaring is geweest:
* Goede/korte test op de eerste ochtend om het niveau te bepalen.
* Enthousiaste uitnodigende, en geduldige docenten (na 1 1/2 dag zijn we samen 1 niveau lager gegaan, dus 2 docenten meegemaakt) die een prettige open sfeer in de klas wisten te creëren.
* Doordacht opleidingsprogramma met ruimte voor individuele aandacht.

We waren met onze leeftijd van 58 en 60 jaar een unicum en bijna museumstuk die daar rondliepen tussen mensen van gemiddeld 22 jaar. Heerlijk was het om een soort van ‘dejà vu’ gevoel te hebben van behoorlijk wat jaartjes terug. Toch hebben wij nooit het idee gehad er niet in te passen: iedereen werd met respect tegemoet getreden zowel door docenten als studenten. Het tempo lag hoog, maar de gretigheid was er, dus ook wij konden meekomen in het leerproces met de daarbijbehorende huiswerkopgaven. Eerlijkheid gebied te zeggen dat wij niet, zoals alle klasgenoten, de energie hadden en behoefte voelden om ‘s avonds nog op de een of andere stuiter-party te presteren….ouder zijn is zo gek nog niet!

Lies Markensteijn

Na een taalcursus van 2 weken bij Scuola Leonardo da Vinci kijk ik met een tevreden gevoel terug op deze 2 weken. De school was heel erg leuk. De eerste week was de klas niet zo heel groot (5 mensen) en de tweede week waren we met 9 mensen in totaal. Ook al waren we de laatste week met 9 mensen, was het toch niet te merken dat de klas zo ‘groot’ was (het gemiddelde is geloof ik 6-8 personen in een klas). Iedereen kreeg voldoende persoonlijke aandacht als het nodig was en als je vraag had, dan nam de docent de tijd om die te beantwoorden. De docenten en andere mensen die er werken zijn heel erg aardig en behulpzaam.
Voor wat betreft de accommodatie had ik deze keer gekozen voor een gastgezin, omdat dat niet zo duur was. In eerste instantie wilde ik dat liever niet, omdat ik niet goed wist wat ik ervan moest verwachten, maar het is mij heel erg meegevallen.
Ik zat in huis bij een oudere mevrouw die heel erg aardig was. Ik had niet echt contact met haar, maar ’s morgens bij het ontbijt vroeg ze of ik goed geslapen had en wat ik die dag ging doen na schooltijd. Als ik uit school kwam dan vroeg ze wel hoe de les geweest was en als ik ’s avonds thuis kwam dan vroeg ze af en toe ook wat ik gedaan had (als ze mij thuis hoorde komen). Bij mij in huis was nog een Duitse jongen en later tijdens de tweede week kwam er nog een Oostenrijkse man, beide heel erg aardig en ’s morgens ontbeten we met elkaar.
Voor mensen die (net als ik) twijfelen of ze wel of niet een verblijf in een gastgezin moeten boeken, ik kan het na mijn eerste ervaring met een gastgezin iedereen aanraden. Mijn gevoel was dat als ik aan het einde van de dag terug kwam (en meestal ook na schooltijd even), dat ik dan echt gewoon ‘thuis’ kwam in plaats van dat je in een hotel je kamer zoekt en daar dan gaat zitten.
Kortom: Ik heb een top tijd gehad in Florence.

John van Zanten

Una esperienza straordinaria – een buitengewone ervaring!
Tijdens de afgelopen jaren dat ik de taalcursussen volgde bij Dante Alighieri was ik nooit eerder op het idee gekomen om een gecombineerde taal/vakantie cursus in Italië te boeken. De aanleiding was ondermeer het toen nog uit te geven boek “Inferno” van Dan Brown dat ca.70% in Florence speelt en waarin Dante’ s Inferno een rol speelt. Ik was weliswaar al twee keer eerder (minder dan een dag) in Firenze geweest, maar toen waren de rijen voor de musea zo lang, dat de moed je al meteen in de schoenen zonk. Twee weken in Firenze zou dus perfect zijn om me te kunnen laven aan de schone kunsten, en heel belangrijk: twee weken alleen maar Italiaans spreken!!!

Van de 5 scholen in Firenze sprak mij meteen de Scuola Leonardo da Vinci aan vanwege de vele mogelijkheden en de goede beoordelingen van oud-cursisten. Zo zou je een cursus kunnen spreiden over 2 tot 4 steden, waar zij hun scholen hebben: Roma, Milano, Firenze en Siena. Of de ” La Dolce Vita” cursus boeken: na de 4 lessen ’s morgens iedere middag iets leuks doen: cultuur, kookcursus Cucina Italiana, wijn proeven in Chianti, samen dineren in typische lokale restaurants en weekend uitstapjes, naar Lucca, Pisa of Siena. Uiteindelijk heb ik die optie niet gekozen, enerzijds omdat ik mijn eigen overvolle programma al gepland had, anderzijds omdat er weliswaar door de docente-reisleidster Italiaans wordt gesproken, maar onderling, als er meerdere beginners bij zijn, veelal Engels of Duits.
De school heeft zeer vriendelijke en behulpzame baliemedewerkers die je naar keuze in het Engels of Italiaans met raad en daad bijstaan. Ook de dames van de schooladministratie die de accommodatie hebben verzorgd, zijn zeer attent als er vragen of klachten zijn (zoals bv. een kortsluiting in je appartement) en lossen je probleempjes snel en kordaat op.
Ik heb gekozen voor de standaard cursus van twee weken, bestaande uit 4 lessen per dag in de ochtend en de middag vrij. Het peil van lesgeven door de hoofdzakelijk vrouwelijke docenten, die stuk voor stuk blijk gaven over een grote eruditie te beschikken, vond ik van een hoog niveau, met name de wijze waarop de conversatie werd vormgegeven. Zo werd er vaak door de docente ingegaan op de persoonlijke belangstelling van de cursist, die daardoor op speelse wijze bij de les wordt betrokken. Per week wordt de helft van het uitgereikte boek behandeld. De boeken hebben namen als “elementare” en “intermezzo”. Zo komen E1 + E2 overeen met ons niveau A1; E3 + E4 met A2; I1 + I2 met B1 enz. Het negende en hoogste niveau heet “superiore” en komt overeen met C1. Dus ook daar wordt C2 niet aangeboden aan buitenlanders. Toch waren er cursisten, die zo enthousiast over de school waren, dat ze terugkwamen, terwijl ze al het niveau “superiore” hadden!
Om je helemaal onder te dompelen in de Italiaanse taal en cultuur zou je v.w.b. accommodatie logies en ontbijt (evt plus avondeten) kunnen boeken bij een gastgezin, maar verzeker je er dan wel van dat je ook echt bij een gezin in huis komt en mee-eet en -praat met de gezinsleden en niet bij een afwezige hospita die het ontbijt heeft klaargezet.

Corridoio Vasariano
Corridoio Vasariano

De school biedt ook dagtrips aan voor het weekend ( van 08.00u tot 19.30u). Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, maar op zaterdag de ca 1 km lange Corrodoio Vasariano bezocht (die het werkpaleis van de Medici Palazzo Vecchio verbindt met hun woonpaleis Palazzo Pitti) en daarna de achtergelegen Giardino di Boboli en s’ zondags met een medecursist in het Palazzo della Gherardesco gebruncht en gewandeld in de bijbehorende, enige hectaren grote prive tuin. Ook doordeweeks was er naast het huiswerk ruimte voor andere zaken zoals museumbezoek, shopping en noem maar op.

Ik vond zelf de hulp die Italstudio (gratis) bood erg prettig, zodat ik uiteindelijk alleen de reis hoefde te boeken. Daar staat dan weer tegenover dat je geen korting krijgt als lid van Società Dante Alighieri, maar afhankelijk van accommodatie, reiskosten, cursuslengte en kortingspercentage is dat veelal een relatief laag bedrag.
Al met al een aanrader voor eenieder die zijn spreekvaardigheid en kennis van de grammatica in korte tijd aanmerkelijk wil verbeteren en ook nog van een soort vakantie wil genieten.

Commentaar Italstudio: niet alle taalscholen bieden korting aan Danteleden, zo ook deze school in Firenze niet.

Danielle

Ik ben ontzettend blij dat ik naar Italië ben gegaan. Iedereen zegt altijd dat je vrienden voor het leven maakt, dus dat klinkt afgezaagd, maar het is echt waar! Ik heb nu vrienden op de Nederlandse Antillen, in Brazilië, Chili, Ecuador, Duitsland én Amerika! Het was een te gekke tijd en het is een ervaring die je nooit vergeet. Leuke bijkomstigheid: ik spreek nu ook nog een aardig woordje Italiaans!
Ik ben tevreden over de school en het secretariaat, ze zijn aardig en behulpzaam. De docenten waren geweldig, en superenthousiast! Je merkte dat ze hun werk leuk vonden. De cursus heeft meer dan aan mijn verwachtingen voldaan. Ik had zelf een gastgezin gezocht, dus niet via de school, en daar heb ik het erg leuk gehad. Het feit dat er steeds leuke dingen georganiseerd werden beviel mij.
Er was genoeg voorlichting van Italstudio, ga zo door! Heel erg bedankt voor de betrokkenheid bij de cursisten! Jullie leveren goed werk!

Joost Eyck

Ik kan meteen zeggen dat dit het beste jaar is geweest voor mij tot nu toe! Gewoonweg fantastisch! Over de school zelf heb ik weinig aan te merken. Een perfecte ligging, over het algemeen alleen maar leuke en interessante leraren/leraressen en een goede studiewijze. Het geduld van de leraren vond ik ook erg positief!
Het academisch jaar/gap year is mij verder ook goed bevallen. Alleen vond ik dat niet alles helemaal helder werd aangegeven wanneer nou wat zou plaatsvinden. Dat werd meestal wat laat gedaan, maar ach ja het blijft Italië. Ik vind de indeling van de cursus wel perfect. Dat je eerst puur en alleen Italiaans krijgt onderwezen en pas later overgaat op andere vakken. Aan de andere kant maakt het het Italiaans op een gegeven moment ook wel een beetje saai.
Het appartement waar ik de volle 8 maanden in ben verbleven (in de Borgo San Lorenzo) had een super ligging maar het appartement zelf viel wat tegen.
De voorlichting en afhandeling van Italstudio vind ik wel erg goed. Ik heb nauwelijks problemen ondervonden dus heb verder weinig contact met Italstudio op hoeven nemen. Maar het is mij wel prima bevallen om via jullie dit jaar te hebben geregeld. Het is gewoon echt een aanrader voor iedereen!

Kim van Raalten

Deze zomer ben ik in Florence – of, zoals de Italianen zeggen, Firenze- geweest. Wauw, wat een gave stad!
Ik wilde er graag heen omdat ik dacht dat het een geweldige stad was, maar al mijn verwachtingen zijn overtroffen! Niet alleen dat, ook de school Scuola Leonardo da Vinci is zo goed! Ik ben zelf docent Engels en kan dus ook vanuit een professioneel oogpunt een groot compliment geven aan de docenten daar. En niet alleen ik heb een geweldige tijd gehad: mijn medestudenten waren allen even enthousiast!
Het appartement dat ik via Ingrid Veringa van Italstudio had gehuurd was ook perfect. De gastvrouw was zo aardig: ze kwam met pasta met zelfgemaakte pastasaus en fruit meegenomen van het plattenland! En de locatie…..! Op loopafstand van het station, de dom en de school! Eigenlijk op loopafstand van alles, dus ook het Uffizi, Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti…..
Twijfel je? Niet doen! Gewoon gaan! Zelf wil ik eigenlijk wel nog een keer! En dan ga ik zeker met Italstudio! Ingrid, bedankt!

Kim Hop

Vorige week ben ik na een verblijf van 12 weken teruggekeerd uit Florence. En dat viel niet mee! Ik heb daar de tijd van mijn leven gehad. De cursus was prima te combineren met het Italiaanse leven. ’s Ochtends naar school, ’s middags heerlijk genieten van de stad en de omgeving. Het niveau van de cursus was voor mij prima te doen. Het kwam wel goed van pas dat ik niveau 1 al eerder had gedaan (in juni). Met die basiskennis was het makkelijker nieuwe dingen op te pakken. De docenten zijn ontzettend aardig, en reuze enthousiast en dat weten ze prima over te brengen. De toetsen die elke twee weken gegeven worden, zijn zeer eenvoudig, maar zorgen er wel voor dat je alle grammatica en woordenschat voor jezelf nog eens herhaalt. Vanuit de school worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Ik heb mij opgegeven voor een tripje naar de Chianti streek (bezoek aan kasteel, proeven van wijn) en een trip naar Siena en San Gimignano. Deze uitjes waren prima geregeld: de bus vertrok op tijd, het programma voldeed zeker aan de verwachting en ook hier waren vanuit de school zeer enthousiaste leraren aanwezig. Mijn appartement in Via della Mattonaia beviel uitstekend: centraal gelegen, slechts tien minuten lopen van de school, en op loopafstand van onder andere de Ponte Vecchio en Piazzale Michelangelo.
In de 12 weken heb ik regelmatig nieuwe huisgenoten gekregen, maar ik kon het met iedereen prima vinden! Iedereen komt alleen en staat open voor contact. Kortom, ik heb een bijzonder leuke tijd met mijn huisgenoten gehad. Het appartement is wat aan de oude kant (met in elke kamer dode muggen op de muren, een te klein krakend bed en niet heel goed schoongemaakt), maar was voor mij prima voor de tijd dat ik er zat. Volgend jaar hoop ik de laatste twee niveaus van de cursus te gaan doen en een diploma te halen. Dit alles om vervolgens in Bella Italia te gaan wonen en werken! Florence is echt ‘mijn stad’ geworden, dus nu neem ik de tijd om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor mij als Nederlandse om mijn droom te verwezenlijken.

Agatha Hartendorp

In maart vertrok ik alleen naar Italië, ik was echt heel zenuwachtig! Net 18 geworden nog nooit zolang van huis weggeweest en nog wel helemaal alleen! In de trein belde ik mijn huisbazin dat ik onderweg was, zij zei dat ze me van het station zou komen ophalen wat ik erg fijn vond, aangezien ik had verwacht dat ik zelf een taxi had moeten nemen. Aangekomen in het appartement was ik de eerste van de andere 2 meisjes die nog moesten arriveren. Ik had dus alle tijd om het appartement, wat overigens erg ruim was, te bekijken en een kamer uit te zoeken. Een paar uur later arriveerde m’n eerste kamergenootje, een Nederlands meisje dus dat was wel fijn. Later die avond arriveerde het 2e kamergenootje, een Zweeds meisje. Het klikte meteen tussen ons drieën, we hebben in deze drie maanden van samenwonen dan ook een hele hechte band opgebouwd en hebben nog steeds contact.
De eerste schooldag we gingen lopend, wat naderhand toch niet zo een goed idee was, aangezien we lopend laat ik zeggen 20 minuten van school woonden, deden wij er 40 minuten over door een “omweggetje”. Maar alsnog hebben we het gevonden en we waren nog op tijd ook! De eerste les begreep ik helemaal niks, er komt ook zoveel op je af, allemaal nieuwe mensen, nieuwe taal, het was een chaos in m’n hoofd, maar na een week zat ik er al aardig in en lukte het me goed om de lessen te begrijpen. Op school was iedereen heel aardig, de leraren, de mensen van de administratie en natuurlijk mijn medestudenten. Je ontmoet zoveel mensen uit verschillende landen en bouwt een multiculturele vriendengroep op. Na verloop van tijd had ik een vriendengroep bestaande uit Mexicanen, Amerikanen, Engelsen, Zweden, Zuid-Afrikanen, ook Italianen en m’n Nederlandse kamergenootje. Samen hingen we rond bij de Duomo en gingen we uit. Uitgaan is trouwens heel leuk in Florence! Ik woon zelf in Amsterdam en dat is echt niks vergeleken bij Florence, ik heb nog nooit zo gefeest als in Florence!
Ik moet wel zeggen dat ik in het begin bijna de moed had opgegeven want Italiaans is niet makkelijk!!! Maar gelukkig heb ik doorgezet en kan ik het nu spreken. Kortom, Italiaans leren in Italië is een enorme aanrader, ik heb de beste tijd van m’n leven gehad! En wees niet bang om alleen te gaan want je maakt echt super snel contact!!!!!

Ingrid Lenes

Ik liep al jaren met het plan om na mijn studie een jaar naar Italië te vertrekken om daar te gaan werken om zo ervaring op te doen en de taal te leren. In september was het dan eindelijk zover. Ik had in Nederland al een cursus van 20 uur gedaan en had dan ook gekozen voor een taalcursus van een maand intensief. Ik had ervoor gekozen om een appartement te delen met iemand anders en kwam zo terecht bij een jong Italiaans stelletje, waar ik samen met een Pools meisje een kamer deelde. Ik heb het reuze getroffen bij hun, omdat ze me erg geholpen hebben met alles (werk zoeken etc.) en als je samenwoont met Italianen leer je de taal pas echt goed. Je moet eerst wel even durven te praten hoor…Het leuke is dat alle Italianen zeer enthousiast zijn, als het je ook alleen maar probeert, omdat ze zo trots zijn op hun taal.
De eerste schooldag was zeer spannend, natuurlijk eerst maar afwachten bij wie je in de klas komt. Gelukkig was dat geen probleem, want het waren voornamelijk jonge personen uit alle landen van de wereld (Mexico, Spanje, Zwitserland, Zweden, Japan, Amerika etc.) en een drietal veertigers/vijftigers, die bewonderenswaardig als gelijken werden behandeld en heel gemakkelijk in de groep opgenomen werden. We zaten met zijn 12en in een klas en het is leuk om alle redenen te horen, waarom anderen de taal willen leren. Verbazingwekkend hoe een taal en een cultuur zo’n band kunnen creëren. De leraren waren allemaal stuk voor stuk superaardig en enthousiast. ‘s Ochtends eerst grammaticales en conversatie en van 14.00 tot 16.00 conversatie in een kleinere groep (= intensief). Af en toe een Italiaanse video kijken en naar de markt om de namen van groente en fruit te leren. Bovendien organiseert de school veel dingen, een dag in de week met school uit eten in een typisch Italiaans restaurant. Een dag in de week met school op stap in een discotheek, uitstapjes naar Pisa, Lucca en Siena en je kunt met school een bezoek brengen aan de diverse kerken in Florence.
Je kunt ook aanvullende cursussen volgen (storia dell’arte, koken, etc.) Uiteraard wel allemaal tegen betaling. Ik was zelf dan ook verbaasd hoe snel ik me redelijk redden kon met de taal. Nu 5 maanden later heb ik werk gevonden in een internetcafe in de buurt van de school (hoe toevallig). Tot nu toe bevalt het me prima hier, Florence is een echte studentenstad waar veel te doen en te bezichtigen is. Het ligt centraal en niet ver van andere mooie steden zoals Rome, Pisa, Siena en Bologna. Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik voor Florence en “Scuola Leonardo da Vinci” heb gekozen, want in het land zelf leer je de taal en de cultuur pas echt!

Dagmar Ravensbergen

Florence – een geweldige stad waarin je je nooit verveelt!!!!
Tussen het vwo en de universiteit een tijdje naar het buitenland wilde ik al heel lang, maar waarheen, wat en hoe? Via Italstudio kwam ik in het najaar in Florence terecht; geen bewuste keuze, meer nieuwsgierigheid naar een beroemde stad waar ik nog nooit geweest was. En wat voor een stad!! Groot maar toch klein, werelds maar toch typisch Italiaans, druk en gezellig, een overvloed aan cultuur maar ook midden in het authentieke, prachtige en rustige Toscane, winkelen en uitgaan allemaal in 1.
De school is gezellig, persoonlijk, onderwijs van hoog niveau en vooral de uitstapjes en cursussen geven je hele verblijf iets extra’s. De taal is makkelijk om te leren en het is natuurlijk erg leuk om meteen in de praktijk uit te proberen wat je hebt geleerd. Wees niet bang om alleen te gaan – zoals ik – want je ontmoet heel gemakkelijk mensen van alle leeftijden en uit alle landen. Stel je open – want een andere cultuur en andere mensen om je heen is soms best even wennen en soms moeilijk – maar ‘anders’ is met een beetje aanpassingsvermogen vaak heel verrassend, leerzaam en positief. Buiten school is er genoeg te doen, in de stad zelf, in Toscane, of zelfs verder weg – Venetië, Rome – allemaal erg de moeite waard. In Florence zelf heb je natuurlijk eindeloos veel kerken, musea, gebouwen, kunst, noem maar op, en met een beetje interesse leer je zoveel meer van de geschiedenis van Italië en Florence en daarmee van het huidige Italië en Florence dan de ‘gewone’ toerist!
Ik kijk nu terug op een tijd waarin ik mezelf heb overtroffen door alleen zo’n avontuur aan te gaan, een tijd waarin ik veel leuke en interessante mensen uit verschillende landen heb leren kennen, waarin ik zelfstandiger ben geworden, heb geleerd me open te stellen voor mensen en ervaringen en waarin ik vooral een onvergetelijk leuke tijd heb gehad die ik nooit meer zal vergeten!!!!!

Isabel Vounckx

Na een cursus van 50 uur Italiaans in België wou ik absoluut naar Italië gaan om daar nog een cursus te gaan volgen. Al van kindsaf aan ben ik gefascineerd door Italië, het volk, la pasta, de taal, … Via Italstudio ben ik dan een 4-weekse intensieve cursus gaan volgen in de Leonardo da Vinci school in Firenze. Samen met een vriendin hadden we een studio-appartement gehuurd in het centrum van Firenze. Al vanaf de eerste dag voelden we ons daar thuis. Onze studio was wel klein, maar heel gezellig en lag maar op 5 minuutjes van ‘t school en ook alle bezienswaardigheden lagen op wandelafstand.
In ‘t school zaten we met een groepje van 10 – 12 studenten van allerlei nationaliteiten (Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland, Costa Rica, …). De lessen waren echt goed georganiseerd: eerst kregen we grammaticales, gevolgd door conversatie en in de namiddag hadden we dan weer conversatie (intensief). Al wat we geleerd hadden, konden we meteen overbrengen in de praktijk. Naast de lessen probeerden we met onze medestudenten ook zoveel mogelijk Italiaans te spreken en natuurlijk ook met de plaatselijke bevolking. De Italianen appreciëren het echt dat je hun taal spreekt of toch de moeite doet om het te spreken. In die 4 weken heb ik ontzettend veel bijgeleerd. We namen zelfs gewoon de gewoonten van de Italianen over. Rond 16 u. een espresso gaan drinken met een bombolone. Het was precies of we daar al jaren woonden.
Ik vond het ook heel interessant dat je in ‘t school niet alleen de taal leerde maar ook de houding, cultuur van de Italianen. Naast de lessen hadden we ook de gelegenheid om uitstapjes te doen die de school organiseerde. In de weekends hebben we dan allerlei prachtige steden bezocht: Siena, Pisa, Lucca, San Gimignano en dit onder begeleiding van een gids die toevallig ook les gaf in de Leonardo da Vinci school. Naast die culturele uitstapjes zowel in Firenze als daarbuiten mochten we 1 ding zeker niet vergeten: een voetbalmatch van de Serie A meemaken: Fiorentina – Verona. Vol stadion en vollen bak ambiance zoals we in België zeggen.
Deze 4 weken waren echt onvergetelijk, ik vond het echt jammer dat ik moest terugkeren naar België. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en liefst voor langer dan 1 maand. Ciao!

Sylvia Bos

Ik was de laatste twee weken van februari in Florence. In Nederland had ik al drie jaar cursus gevolgd op de volksuniversiteit maar zoals dat gaat naast een volle baan, het huiswerk schiet er nogal eens bij in. Nu was ik in de gelegenheid twee weken extra vrij te nemen en de keus was snel gemaakt. Italstudio heeft snel en heel correct lessen en verblijf geregeld zoals ik me dat voorstelde. Ik ben heel tevreden over hoe dat ging. Op maandag begon de cursus met een toets voor alle nieuwkomers. Ik mocht halverwege het tweede niveau instromen. Het bleek een goede inschatting te zijn. De grammaticalessen kon ik goed volgen. De conversatielessen kon ik wel goed volgen maar al snel bleek dat ik veel te weinig gewone dagelijkse woorden paraat had. Ik ben deze twee weken dan ook heel handig geworden in het pijlsnel hanteren van het woordenboek. Dat de middagen vrij waren was heerlijk want ik heb nu heel veel van de stad kunnen zien, veel kerken en musea kunnen bezoeken en heel veel kunnen leren. ’s Avonds dan nog huiswerk maken en daarna was ik gesloopt. Het verblijf in het appartement was prima.
Het was een heel bijzondere ervaring om ’s ochtends met vele andere Florentijnen door de stad te lopen, iedereen op weg naar school of werk. De school organiseert nog een aantal activiteiten buiten schooltijd. De excursie naar Pisa en Lucca was heel boeiend vooral door de heldere uitleg van onze begeleidster. De docenten zijn stuk voor stuk bijzondere mensen. Ik heb genoten van de manier waarop zij de grammatica uitleggen, steeds teruggaand tot het allereenvoudigste principe. Ook dat kan ik weer gebruiken in mijn werk. Twee weken is natuurlijk te kort, maar ik heb ontdekt dat het toch een goede basis is om mee verder te gaan.

Laura van Dijk

De dag dat ik aankwam herinner ik me nog als de dag van gisteren. Na een voorspoedige vliegreis van slechts twee uurtjes landde ik op het vliegveld van Firenze. Ik nam de pendelbus naar het centrum en met een plattegrondje in mijn hand ging ik op zoek naar het appartement. Dat bleek zich in een grote winkelstraat te bevinden die uitkwam bij de Duomo. Na drie keer het adres gecontroleerd te hebben, heb ik aangebeld. Niemand deed echter open, dus enigszins gespannen besloot ik dan maar voor de deur te wachten. Na ongeveer anderhalf uur kwam er een meisje aan met vijf grote koffers en ook zij kwam voor hetzelfde appartement. Niet veel later kwam er een Italiaanse vrouw die ons binnen liet en de sleutels van de kamers en het appartement overhandigde. Ze vertelde ons van alles in het Italiaans en liet ons het appartement zien. Het appartement (op de derde verdieping, geen lift, dus wel even sjouwen met m’n koffer) was supergroot en helemaal opnieuw ingericht. Er waren acht ruime slaapkamers, drie gloednieuwe badkamers en een moderne keuken. In totaal waren we met acht studenten vanuit de hele wereld die allemaal in hetzelfde weekend gearriveerd waren. Vanaf het begin waren we een vrij hechte groep. We liepen bijvoorbeeld samen naar school (nog geen vijf minuten lopen!) en gingen samen uit. Doordeweeks had ik van 9.00 tot 13.00 uur les. We begonnen met grammatica en na de pauze kregen we conversatie. Alle lessen waren vanaf het begin in het Italiaans en ook al sprak ik geen woord Italiaans, na de eerste les begreep ik wel wat de docent ons uitlegde. Omdat je wel moet praten, leer je de taal ontzettend snel zonder dat je er erg veel moeite voor hoeft te doen. Het leverde uiteraard ook heel veel grappige situaties op; je woordenschat is in het begin nog beperkt, dus doe je van alles en nog wat om toch duidelijk te kunnen maken wat je bedoelt.
Na drie maanden spreek ik een behoorlijk mondje Italiaans en lukt het me niet al te ingewikkelde krantenartikelen te lezen. Maar drie maanden Firenze was veel meer dan alleen de taal leren. Het was ook de Italianen en hun cultuur, hun eetgewoontes, hun omgangsvormen, hun kunst, hun tradities etc. leren kennen. En daarnaast natuurlijk alle mensen van over de hele wereld die ik op school ontmoet heb. Met veel van hen heb ik nu nog steeds contact. Al met al dus een onvergetelijke ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa