Bea Callebaut

In september heb ik een week doorgebracht in de school van Maria. Voor mijn aankomst was er al gecommuniceerd via email en whatsapp. Ik werd zoals afgesproken afgehaald op de luchthaven. De ontvangst was aller hartelijkst.
Door de covid situatie is het voor Maria niet evident haar agenda te plannen. Omdat ik gekozen had voor 10 uur individuele lessen en 2 wandelingen door Lecce, hebben we onmiddellijk de mogelijkheden besproken. Ik heb me met plezier aangepast aan de planning van Maria. Ik volg al meer dan 10 jaar Italiaanse les en kan zeggen dat Maria één van de beste leraars is die ik al heb gehad. De thema’s werden op voorhand besproken, na de les kreeg ik nog wat extra oefeningen die dan in de daarop volgende les werden gecorrigeerd. De lessen zijn intens, zoals ik het liefste heb. Ik verbleef op het appartement/school van Maria, ik heb dus uitsluitend Italiaans gesproken.
De kamer was zeer ruim en van de keuken en living kon ik gebruik maken als ik wou.
Ik kreeg veel informatie over Lecce en de rest van Puglia. De wandelingen door Lecce waren zeer aangenaam, met net genoeg informatie.
Maria heeft nog een tweede kamer die ze verhuurt, ik moest de badkamer met deze gasten delen. Veel hangt af van wie er op dat moment verblijft. Het is niet evident om op je 66ste het sanitair te delen, maar het heeft me weinig gestoord.
Er is ook een hondje, Margot, zéér aanwezig, tot mijn grote vreugde. Maar niet-honden vrienden zoeken beter een kamer in Lecce, buiten de school.
Het appartement/school ligt vlak bij het oude centrum van Lecce, het is hier zeer aangenaam vertoeven. Zeker voor herhaling vatbaar.

Claudia Reubzaat

Mijn privélessen met Maria waren hartstikke leuk. Ik heb er veel van geleerd maar heb zeker ook plezier gehad. Maria is een hele enthousiaste, vriendelijke vrouw, die op een fijne, begrijpelijke manier lesgeeft.
Ook het online volgen van de les is goed bevallen, al zou het natuurlijk geweldig zijn als het weer persoonlijk kan. Ik heb me voorgenomen om, wanneer het weer mogelijk is, ook een keer een week naar Lecce te gaan om daar les te volgen. Ik denk erover om voorlopig nog online lessen te blijven volgen bij Maria.
Ik wil jullie bedanken voor jullie advies, ik ben blij dat ik dit gedaan heb!

Marina Heilbron

Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 3: Lecce

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na een ‘break’ van een aantal weken reizen was ik in Zuid Italië aangeland in Lecce om ook daar weer les te nemen. Ik had van veel mensen enthousiaste verhalen gehoord over Puglia en zag de combinatie van les nemen en de omgeving verkennen als een uitgelezen kans om kennis te maken met dit deel van Italië.
Italstudio heeft goede contacten met de school van Maria Rossini, die vol enthousiasme en inzet een kleine taalschool in Lecce runt in haar eigen huis. Zij heeft daar ook 2 kamers voor studenten, maar aangezien deze bezet waren, zocht ik weer een air B&B locatie en vond een fantastisch appartementje binnen de muren van de oude stad. Hoewel het inmiddels al eind november was, heb ik vele middagen op het bijbehorende terrasje geluncht met uitzicht over de daken en de koepels van deze schitterende oude stad (’s Avonds was het overigens heel fijn dat de verwarming aanging, want dan kon het flink koud worden).

De school was op loopafstand even buiten het oude centrum en iedere ochtend daarheen lopen, door de poort waar al eeuwenlang mensen de stad in- en uitgaan, nog even snel een bezoek brengen aan 1 van de vele heerlijke koffie bars voordat de les begon, vormde een heerlijk begin van de dag. Het was duidelijk einde seizoen: weinig leerlingen en geen buitenschoolse activiteiten door de school georganiseerd (maar dat deden we zelf wel).
De betrokkenheid van Maria en zeker ook van onze lerares vertoonden bepaald niet de tekenen van einde seizoen: veel aandacht voor ieders leerproces en wat nodig was om vooruitgang te boeken. Ik maakte onderdeel uit van een klasje van 3 en maakte weer vorderingen in het beoefenen van de Italiaanse taal. We behandelden, en oefenden met, de verleden tijd en de “futuro semplice” (dat klinkt alsof het simpel is… nou….dat woord is niet echt passend in deze context!) en dat bood weer heel veel meer mogelijkheden in het begrijpen en zelf actief spreken.

Zo troostend is het als je met je mede studenten kunt uitwisselen wat deze, zelf gekozen, uitdaging met je doet: van de nachten dat je wakker wordt met Italiaanse woorden in je hoofd en je echt niet meer weet wat ze betekenen of met rijtjes uitgangen van onregelmatige werkwoorden … via de overtuiging dat je op deze leeftijd toch echt geen nieuwe taal meer kan leren … tot de blijdschap dat je iets snapt en ook nog een volledige zin in het Italiaans kan uitbrengen en er een vorm van communicatie op gang komt!

Terwijl ik dit schrijf, ben ik op de terugweg naar Nederland en kijk ik terug op een inspirerend en verrijkend verblijf in Italië. Het volgen van (taal)lessen op verschillende locaties via Italstudio hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen!

Corry van der Wardt

Lecce: una piccola scuola, una buona atmosfera e le insegnanti eccellenti.

Ho seguito un corso per una settimana alla Scuola Mondo Italia di Maria Rossini. Lei organizza tutto in un modo personale e originale. La domenica ho avuto un incontro con gli altri studenti con caffè e torta e un giro nella città. Il venerdì abbiamo avuto una colazione e cena. È stato molto divertente!!
Ero in un gruppo di 4 persone e la nostra insegnante si chiamava Margherita. Una donna entusiasta ed energica, davvero un’ottima insegnante!
È stata una settimana piacevole e ho imparato molto!

Astrid de Vries & Henny van Delft

Afgelopen week zijn wij een weekje in Lecce geweest voor onze Italiaanse cursus. De cursus is zeer goed bevallen met een leuke afwisseling in de werkvormen, tempo en gebruik van visuele hulpmiddelen. Maria Rossini is een enthousiaste en kundige docente en doet er alles aan om haar leerlingen te ondersteunen en wegwijs te maken, ook in de streek.

Wat betreft logeren in Lecce kunnen we onze B&B Le Giravolte van harte aanbevelen. De locatie is ideaal, in de oude binnenstad op 5 minuten loopafstand van de cursuslocatie en in een rustig gedeelte. Tevens op 5 minuten lopen vanaf trein- en busstation. De eigenaar is zeer gastvrij, het ontbijt is top en er is op het dak een terras waar je uitkijkt op de toren van de Kathedraal en over de daken. Ideaal om huiswerk te maken, thee te drinken of ’s avonds van een drankje te genieten.

Peggy Segers

Op zaterdag 1 september heeft mijn man me tot bij de familie Rossini gebracht.
Na een korte kennismaking met Franca en Franco is hij vertrokken en begon voor mij een week met vooral veel nieuwsgierigheid. Hoe zijn de mensen waarbij ik logeer? Zal ik het eten lusten? Wie zal mij les geven en hoe? Ga ik mij wat verstaanbaar kunnen maken? Ga ik hen verstaan? Enz…
Een week waar je in het begin toch wat onzeker bent maar wanneer je merkt dat die mensen gewoon zijn van met zoveel andere nationaliteiten om te gaan ben je snel gerust gesteld.
Het was een interessante week, een goed verblijf, vriendelijke mensen en lekker eten.
Ik had een aparte badkamer met toilet en een gezellige kamer waar ik me kon ontspannen en goed heb geslapen.
De lessen werden zeer goed gegeven, op een boeiende manier en met veel geduld.
Na een intensieve en leerrijke week voelde ik me meer zelfverzekerd en ik vind het voor herhaling vatbaar. Het is een goede manier om een taal te leren en om motivatie te vinden en er thuis verder aan te werken.
Alles was goed geregeld!

Katia Vandevelde

Het was schitterend in Lecce: Maria legt alles heel goed uit, zowel de praktische kant als de meer theoretische, grammaticale kant van de taal, ze laat je mee genieten van de lokale gebruiken en gezegden, van typische Italiaanse uitspraken, literatuur, film, koken, ze gebruikt verschillende soorten materialen om de lessen interessant te maken en de aandacht van de studenten te blijven vasthouden (video, pc, spelletjes, teksten, grammatica, oefeningen, recepten) en ook ‘à la tête du client’. Ik heb dus zelf ook krantenartikels gekozen die we samen grondig hebben kunnen uitpluizen.

Ik heb een heel goede uitleg gekregen van de leuke plekken die er in Lecce te zien waren, ook die buiten de traditionele toeristische plekken, wat ik persoonlijk heel verrijkend vond. Maria neemt de studenten mee op uitstap, als het kan, ook zonder dat dat voorzien is in de planning (kleine originele plekken in de buurt, leuke restaurants, cinema in open lucht, optredens).

Ze is vreselijk enthousiast, zit vol energie, is zeer vriendelijk en attent, heeft voor alles een oplossing en stelt zich flexibel op.

Het appartement van Maria is zeer ruim en comfortabel. De kamer is ook zeer ruim en comfortabel. Het was warm (zoals altijd daar in de zomer) maar Maria had overal ventilatoren voorzien zodat het studeren en het slapen perfect zijn verlopen.

Het appartement ligt echt 1 à 2 min. stappen buiten het historische centrum en rondom zijn ook alle winkels die je nodig hebt (bakker, kruidenier, kiosk, bar, slager, pizza, … en ook een kleine supermarkt).

Een aanrader dus!

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa