Sjaak Adriaanse

Na de pensionering van m’n vrouw wilden we graag eens voor wat langere tijd buiten de schoolvakanties om naar Italië. Middels het Italië-event (kasteel De Haar) vernamen we van jullie bestaan en besloten om een weekje privéles (2-op-1) te nemen in Lucca.

Iedere werkdag van 14.00-16.00 uur zaten we nu zelf in de bankjes, waar we gedurende onze eigen carrière altijd zelf hadden voorgestaan;-) En wat een geweldige ervaring was dat!
Met onze ‘insegnante’ Nadia hadden we gelijk een klik en binnen de kortste keren ontstonden er allerlei basic-gesprekken, waarvan we na een week nooit gedacht hadden dat we die zo snel zouden hebben kunnen voeren. Met de nadruk op basic natuurlijk 😉

Dat Nadia (geboren op Corsica) ook Frans en Engels sprak, hielp natuurlijk wel wanneer we het niet snapten, want Italiaans zit vol met uitzonderingen en differentiaties op de taalregels. Het duurde dan ook even voor we het idee loslieten om al die regels uit het hoofd te leren en ons vooral (dankzij Nadia) gingen concentreren op het spreken, leren van je fouten, etc. We hebben ons dan ook uitstekend vermaakt, veel geleerd en niet alleen qua taal maar ook aangaande de levenswijze van de Italianen.

Als kers op de taart zijn we met Nadia en haar vriend na afloop van de week gaan borrelen in de stad. De eigenaar van de ‘enoteca’ waar we ’s avonds hadden afgesproken in Lucca bleek ook de eigenaar van de taalschool te zijn en daarom mochten we met Nadia mee om de catacomben vol met duizenden, soms erg oude, flessen wijn onder de zaak te bewonderen. Een erg leuke afsluiting van een fantastische week.
Komend jaar hopen we hier zeker een vervolg aan te kunnen geven.

Pol Guitjens

Zowel de school als het verblijf waren fantastisch! Ik heb ontzettend genoten van de omgeving in Lucca. Zowel binnen als buiten de muur. Ik ben naar allerlei gebouwen geweest. Ik heb dus lekker cultuur gesnoven in Lucca😂.
Over cultuur gesproken, tijdens de taalcursus leer je naast vocabolario ook enkele aspecten van de Italiaanse cultuur. Dankzij goed geregelde excursies van Centro Koinè, ontdekte ik ook interessante feitjes over de opera van Italië. Supervriendelijke onderwijzeres die met veel passie over de taal vertelt en elk woord uitlegt als je iets niet hebt begrepen.😃 Ik heb hierdoor heel veel nieuwe woorden geleerd.
Ook de accommodatie was “meraviglioso”. Goed verzorgd, superaardige verhuurster en ook heel erg aardig ontvangen. Alles zag er netjes uit en ik werd ook hier goed geholpen met mijn Italiaans. Een echte “italofiel” zal zich hier snel thuisvoelen.😊
Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik er een woordenlijst van heb gemaakt en de nieuwe woorden allemaal in één woordenlijst heb verwerkt, die ik nu voor de volgende vakantie in Italië aan het leren ben👇😜

Era una vacanza indimenticabile e raccomandabile 👍.
Grazie mille😊
Paolo

Marion Wagemans

Nadat ik in 2019 met veel plezier een taalreis naar Lucca had geboekt, was ik zó enthousiast over mijn positieve ervaringen dat ik wederom een taalreis wilde doen. Natuurlijk was Italstudio voor mij opnieuw de organisatie die ik hiervoor wilde inschakelen.
Inmiddels is hun website dermate informatief, dat je uit het aanbod heel gemakkelijk kunt bekijken welke soort reis het beste bij je past. Of je nu zoekt op bestemming, soort taalreis of dat de school ter plaatse je voorkeur heeft, het maakt niet uit. De website is helder en duidelijk.
Nadat ik telefonisch contact heb gezocht met Ingrid, was het snel geregeld. En dan merk je ook hoe klantgericht Ingrid van Italstudio is, als je plotseling te maken krijgt met Corona en alle bijbehorende maatregelen.
Ingrid denkt mee, kan zich flexibel opstellen, is informatief en omdat zij de scholen ter plekke goed kent, kan ze veel regelen en dat geeft een goed vertrouwd gevoel.
Het cultureel gastronomisch programma “Pane, Vino e Lingua” wilde ik dit keer opnieuw beleven. Het is absoluut niet storend dat ik dit programma eerder ook al had gevolgd, je (betere) kennis van de taal zorgt er immers voor dat je weer andere dingen wilt weten en ervaren.

Wat voelt Centro Koiné in Lucca inmiddels toch als thuiskomen. De docenten begroetten mij zó hartelijk waardoor ik me weer snel op mijn gemak voelde. Dit keer was het klasje iets kleiner dan de vorige keer waardoor je als student nóg meer aandacht krijgt. De cursisten kwamen uit verschillende landen uit Europa en zelfs iemand uit Los Angeles nam deel aan de lessen.
Centro Koiné is kleinschalig waardoor er aandacht is voor jou als student. En hoe bijzonder was het dat mijn docent van de vorige keer even de klas in kwam om mij te begroeten, o.a. dit soort dingen maakt het heerlijk om er te vertoeven.

Ik verbleef in Albergo Piccolo Puccini, dat midden in het centrum ligt en op korte loopafstand van de school. Ik zou geen betere plek kunnen bedenken. De medewerkers van het hotel zijn klantgericht en spelen in op de reden van je bezoek.
Ik was er tijdens het operaseizoen en als je in die week naar Torre del Lago zou willen om een opera van Puccini bij te wonen, kan het Albergo het vervoer voor je regelen.
Voor het ontbijt kun je kiezen uit diverse leuke gelegenheden die om de hoek liggen. Dus fare colazione come un Italiano…………e poi alla scuola!
Het was geweldig om weer in Lucca te zijn en mijn ervaringen zijn louter positief.
Ik kijk daarom met veel plezier terug op een fijne lesweek!
(opmerking Italstudio: helaas bestaat Albergo Puccini niet meer!)

Marion

Afgelopen oktober heb ik een week de taalschool in Lucca bezocht. Wát een fantastische ervaring. Werkelijk in alle opzichten.
De kennismaking voelde al meteen als een warm bad en ik werd hartelijk ontvangen. Het is bijzonder om te ervaren dat alle medewerkers van de school op een hele plezierige manier contact met je maken waardoor je je snel op je gemak voelt.

Één van de docenten heeft bij aanvang een kort gesprek met je om te bepalen welke groep het beste aansluit bij jouw kennisniveau. Daarna maak je op een ongedwongen manier kennis met je medecursisten en docent voor die week. In mijn geval Maddalena die ons gedurende de week met veel enthousiasme in de Italiaanse taal onderdompelde. Ik was aangenaam verrast dat de cursisten inderdaad uit diverse werelddelen afkomstig zijn: Japan, Indonesië, Zuid-Afrika, Noorwegen, Ierland, Israël, Duitsland.
Kortom, de informatie van Italstudio’s en de school in Lucca hebben inderdaad geen mooie verkooppraat maar geven aan wat de realiteit is.

Zelf had ik gekozen voor een combinatie van lessen in de ochtend in combinatie met een Cultureel/ Gastronomisch programma: Pane, Vino e Lingua! Mooie fattoria bezocht, goede wijnen geproefd, kennis van olijfoliën opgedaan en heerlijk gegeten!

Een heerlijke week gehad en bovendien is de genoemde optie van Albergo Piccolo Puccini heel fijn. Een prima kamer, personeel erg klantgericht en inspelend op de reden van mijn bezoek!
Lucca was al een fijne plek, maar deze ervaringen hebben het een gouden randje gegeven!

Evelijn

Voor de tweede keer een cursus in Lucca gevolgd en het weer opnieuw erg naar mijn zin gehad.
Een lieve vriend meegenomen en ook maar meteen kaartjes voor Sting op het Piazza Napoleone gereserveerd! Vouwfietsen mee in de auto en de pret kon beginnen. Prachtige AirBNb net buiten het centrum als prettige thuiskombasis.
Alle docenten van het jaar er voor wisten nog goed wie ik was en ik werd ingedeeld in een klasje hoger als vorig jaar. Mijn vriend heeft ook genoten van de lessen. ‘S Middags namen we allebei ook nog een privéles en dat was voor ons allebei erg nuttig en leuk. Veel gezien en beleefd en weer nieuwe dingen in het veelzijdige Lucca ontdekt. Leukste vakantie ooit!

Anneke Galligani

Buon giorno Ingrid!
Even een berichtje van mij, ben net terug uit Lucca. Werkelijk een geweldige school, leuke sfeer en veel te zien in Lucca.
Had twee weken geboekt. de eerste week zat ik in een groep waarvan het niveau wat aan de lage kant was. Veel herhaling, maar dat is nooit weg, natuurlijk!
De tweede week was echt TOP. Een heel sterk element vind ik dat er gepraat wordt, door iedereen. Daarnaast ook: lezen, luisteren (heel moeilijk!), schrijven en aandacht voor de cultuur. Leuke en interessante activiteiten ’s middags, kortom voor herhaling vatbaar.

Lies Markensteijn

Ik ben 2 weken in Lucca geweest bij Centro Koine. De eerste paar dagen was de lesmethode heel erg wennen, want de methode van Koine is heel erg gericht op de spreek- en luistervaardigheid. Grammatica wordt eigenlijk niet gegeven (tenminste niet in de vorm van een boek of stencils met oefeningen). Tijdens het praten wordt er natuurlijk wel gecorrigeerd als je een fout maakt.
Het was voor mij erg wennen om geen oefeningen te (hoeven) maken, want ik was voordat ik in Lucca kwam 6 weken naar Scuola Leonardo da Vinci geweest waar de nadruk juist wel ligt op de grammatica.

Ik had een gezellige klas, wel met best wel veel mensen, 12 in totaal en een hele leuke leraar.  Het eerste deel van de les bestond vaak uit conversatie en/of het lezen en analyseren van een artikel en het tweede deel van de les was vaak luistervaardigheid.  De school organiseerde ook activiteiten waar je (soms tegen betaling) aan deel kon nemen. Een van de activiteiten waar ik aan deelgenomen heb, was een wandeling in de bergen. Dat was een mooie, maar zware wandeling.
Voor wat betreft de accommodatie zat ik in een gastgezin, een heel aardig wat ouder echtpaar.  Er was ook nog een Duitse dame te gast die ook heel aardig was, ’s morgens ontbeten we altijd samen.
Ik heb 2 hele leuke weken gehad in Lucca en voor iedereen die houdt van spreek- en luistervaardigheid is de school in Lucca echt een aanrader.

Angelina

De cursus in Lucca bij Centro Koinè was weer helemaal geslaagd. Dat kwam niet in de laatste plaats door docente Elena, die ik nog van vorig jaar kende. Ze is een vrolijk en warm persoon en weet goed in te spelen op de verschillen in kennis en interesses van de cursisten waardoor het nooit saai of te moeilijk wordt.
Gelukkig had de school de inhoud van de lessen aangepast zodat we niet, zoals vorig jaar, twee weken precies hetzelfde programma kregen (weliswaar met verschillend materiaal, maar toch). Ik trof het ook met mijn medecursisten. In grotere en kleine subgroepjes hebben we o.a. Pisa bezocht en zijn we in Lucca gaan eten in restaurantjes die door Koinè waren aanbevolen. Daarbij was Lucca nog steeds hetzelfde relaxte en charmante Middeleeuwse/Renaissance stadje van afgelopen jaar. Ook al komen er steeds meer toeristen, doordat het zo goed als verkeersvrij is blijft het een aangename omgeving om in rond te dolen en te verblijven.

Eddie Pelle

Het was erg leuk in Lucca! De bijzondere lesmethode van Lucca gaf voor mij de doorslag en dat kwam precies zo uit als ik had gehoopt. Dit was een methode waar ik me heel prettig bij voelde, het deed in de verte denken aan montessori onderwijs. De uitleg ‘een taal leren zoals een kind’ werd helemaal waar gemaakt. Vaak ging het zo dat je een opgave kreeg, bijvoorbeeld een tekst of geluidsfragment, dat aanvankelijk veel te moeilijk leek. Maar door een paar keer te lezen of luisteren, er vervolgens met een medestudent over te praten (in het Italiaans) en daarna met een ander, kreeg je langzaam aan meer grip op waar het over ging. Grappig vond ik ook dat de docent achteraf vaak niet eens uitlegde wat we nu ècht hadden gehoord. Idee was dat je genoeg leerde van de zoektocht, het uiteindelijke antwoord kon daar weinig meer aan toevoegen. En steeds stond het spreken centraal, over van alles moest je met medestudenten in gesprek en je werd sterk gestimuleerd om het gewoon maar te proberen, geen angst voor fouten te hebben, maar wel de drempel te slechten en je zo beetje bij beetje vrijer te gaan bewegen in de taal.
Ik heb me hevig vermaakt maar merkte ook wel, zoals je al zei, dat deze methode wel z’n eigen fans heeft, en niet iedereen even sterk aansprak.
Ook de sfeer op school was heel goed. De docenten waren aardig en gemotiveerd en er werd werk gemaakt van de activiteiten buiten school. Mede daardoor was het er al snel gezellig, ook met de studenten onderling. Een paar minpuntjes waren er ook wel: de groepen waren (deze weken) vrij groot met 10 tot 12 mensen. Voor de methode van Koine is dat eigenlijk veel. Mede daardoor was het al snel rumoerig, en de nieuwe behuizing hielp daar ook al niet aan: als we in onze eigen klas geen kabaal maakten, dan hoorde je dat wel van de buren.
Zelf had ik een perfecte verblijfplaats, geboekt als appartement maar bleek bij een Italiaanse familie in huis te zijn, zodat er toch nog wat gezelligheid, en een aanhankelijke huiskat, bij kwam. De kamer en sanitair waren dik in orde. Lucca tot slot was een prima verblijfplaats. Vooral het formaat van de stad paste wonderwel: groot genoeg om verschillende wandelingen te kunnen maken, klein genoeg om regelmatig bekenden tegen te komen. En een paar vaste adressen voor ontbijt, aperitivo en diner waren snel gevonden.

Sabine

Ik zou nog even mijn ervaring met de cursus in Lucca doorgeven. Het was echt in één woord: super! Ik vond de cursus-methode ontzettend fijn, geen boeken, maar gewoon converseren ook al spreek je geen woord Italiaans!
De lerares (Maddalena) was een ontzettend leuk mens en heeft ons in een week tijd echt genoeg bij kunnen brengen om een klein beetje uit de voeten te kunnen. We hebben vooral veel lol gehad tijdens de lessen, en de tijd vloog voorbij. De school lag op een perfecte plek in het stadje en in de pauze konden we naar het barretje op de hoek. De school organiseerde leuke dingen in en rondom Lucca. Ik heb zelden zo’n leuke week gehad!
Een aanrader en ik ga zeker nog eens op talenreis (en dan bij voorkeur naar een school waar ze deze methode handhaven: geen schools gedoe, maar gewoon praten! leuk!)
Ook het hotel (Palazzo Alexander) was goed. Perfecte locatie net binnen de stadsmuren!

Monique Nettekoven

Ik kwam op een zaterdag aan en moest de eerste 2 dagen echt wennen aan het alleen zijn (ik was nog nooit alleen op vakantie geweest!). Maar vanaf maandag heb ik alleen maar genoten.
Wat een geweldige, lieve aardige mensen werken er bij Centro Koinè!! Ik werd heel vriendelijk ontvangen en na een kort gesprekje mocht ik naar m’n klas gaan. Heb heel veel leuke mede-cursisten ontmoet van over de hele wereld en de lerares vond ik ook heel vriendelijk en ze gaf erg goed les (Elena).
Het middag/avond programma was ook zeer interessant en erg gezellig, met veel informatie over de wijnen en olijfolie uit Lucca en omgeving. Deze excursies deden we met 6 cursisten en de uitleg werd verzorgd door Stefano Allegrini. Hij vertelde met zoveel passie over de wijnen uit zijn streek. We hebben natuurlijk ook nog een aantal keren gekookt in de keuken op school en dat was vooral gezellig.
Het appartement was prima. Alles wat je nodig hebt was er en gewoon netjes. Ik deelde het appartement met 2 dames uit Ecuador, zij waren professionele opera zangeressen en moesten ook een cursus Italiaans volgen voor een goede uitspraak. Er werd dus altijd veel gezongen in het appartement en dat was ook een hele leuke ervaring.
Al met al heb ik zeer genoten van mijn verblijf in Lucca en ook zeker heel veel geleerd.
We zijn nu net terug van onze vakantie in Italië en heb daar alleen maar Italiaans gesproken en merk dat het steeds beter en vlotter gaat.
Als ik ooit nog een cursus Italiaans wil volgen dan doe ik dat graag weer bij Italstudio!

Olwen van den Hoek

Mijn tijd in Lucca is heel eenvoudig in één woord uit te drukken: fantastisch!! De school, de leraren, de mede-cursisten, de excursies, het appartement, de stad: het kon allemaal niet beter!!
Kortom: absoluut voor herhaling vatbaar!

Angelina van Achterberg

De cursus bij het Centro Koinè in Lucca is mij uitstekend bevallen. We hadden een levendige docente, Maddalena, die lesmateriaal samenstelde, o.a. met behulp van video’s over leuke onderwerpen als wijnbouw en de Italiaanse keuken. Zoals beloofd in de folder lag de nadruk op conversatie, maar zo nu en dan moesten we ons even serieus in de grammatica verdiepen en oefenen met bepaalde zinsconstructies. Of met de juiste uitspraak; heel lastig voor Noord Europeanen om de Italiaanse klanken open genoeg uit de mond te laten rollen.
Ook het middagprogramma was de moeite waard: bezoek aan wijn- & olijfolieproducent, een uitleg van een opera van Rossini, een film met gezamenlijke maaltijd toe.
Ik heb deze week niet anders dan Italiaans gesproken, ook in het appartement dat ik deelde me een meisje uit Engeland en een van Cyprus. En dan de Italianen zelf, zodra je de moeite neemt Italiaans te spreken, met hoeveel fouten dan ook, krijg je uitgebreid antwoord. Ook heel stimulerend om de taal (beter) te leren.

Carla Willink

Ik wil graag nog even laten weten, dat ik een fantastische week heb gehad in Lucca. Het is sowieso een prachtig stadje en het appartement was rustig en schoon. Ook de leraar Stefano was erg aardig en ik heb leuke contacten opgedaan! Het was wel kort 1 week, maar ik wilde het eerst proberen en doe het in de toekomst misschien nog een keer. Dus een en al lof! Alsnog bedankt voor jullie zorg en reserveringen. Bedankt!

Hans de Boer

Afgelopen juli heb ik 1 week de cursus Italiaans voor beginners gevolgd in Lucca. Ik heb er heel goede herinneringen (en een uitgebreidere woordenschat) aan over gehouden. Voor mij zeker voor herhaling vatbaar.
De organisatie van mijn reis door Italstudio was prima. Hoewel ik mij vrij laat opgaf, en Ingrid toen overigens zelf in Italië was, is aan al mijn wensen voldaan. Dank nog daarvoor, Ingrid!
Omdat ik maar één week gepland had, en overigens alleen reisde, had ik voorkeur voor een gastgezin. Dat bleek een goede beslissing te zijn geweest. Mijn gastgezin (hospita eigenlijk) was erg leuk en heel relaxed. Precies waar ik op gehoopt had. Ontbijtje samen en de rest van de dag was ik op mezelf. Goed, zo.
De cursus kon ook eigenlijk niet beter. Dat het klasje erg gezellig was, daar kon Koine natuurlijk niets aan doen. Dat was gewoon geluk. Maar het onderwijs zelf, en alle activiteiten vanuit Koine waren echt heel plezierig! Onze insegnante was bijzonder enthousiast en dat maakte het er allemaal nóg leuker op. Kortom, zowel Italstudio als Koine aanbevelenswaardig!

Nienke Bruins

Bij deze laat ik je graag weten dat ik een fantastische week heb beleefd in Lucca! Koinè is een goed georganiseerd schooltje waar alles op rolletjes loopt. Mijn ‘huisbaas’ Federico was erg aardig en ik woonde midden in het oude stadje om de hoek van de school, een geweldige locatie.
Weet je nog dat ik eerst liever naar Bologna wilde? En dat je me dat afraadde omdat het er in augustus uitgestorven zou zijn? Ik ben achteraf heel erg blij met dat advies, want ik heb later met eigen ogen gezien dat je gelijk had.
Lucca was echt een goede keus! Ik deed die cursus natuurlijk maar één weekje, erg kort, maar zelfs in die week voelde het al alsof ik er woonde, omdat je door de kleinschaligheid snel mensen leert kennen: het bakkertje om de hoek, de mevrouw van de gelateria, etc. Ik voelde me er helemaal niet verloren en eenzaam (waar ik eerst een beetje bang voor was), maar meteen op m’n gemak. De mensen zijn vriendelijk, het is er veilig, rustig en overzichtelijk, geen hordes met toeristen en gewoon een heerlijk schattig stadje om in te verblijven.
Ik kan het iedereen aanraden om voor Lucca te kiezen.

Jef Heremans

De lessen en organisatie in het Centro Koinè waren prima! Het was een intensieve maar leuke manier van werken.
Ook de hele sfeer was ontspannen, wat voor volwassen “leerlingen” toch ook niet onbelangrijk is. Prima dienstverlening ook voor de leerlingen die hier of daar een praktisch probleem hadden. De leeftijd van de medeleerlingen varieerde tussen 18 en 65 jaar, denk ik. We hebben 1 uitstapje meegedaan en ook dat viel heel goed mee.
Ons verblijf bij Francesca Tuccori was eigenlijk super! Het was een ruim en net appartement met alles erop en eraan wat we nodig hadden. Het lag binnen de muren en de wandeling naar school duurde dus een goede 5 minuten. Samengevat was het een succes over de hele lijn en is het zeker voor herhaling vatbaar. Wie weet ergens in de loop van volgend jaar voor een iets langere periode… ?

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa