Lisette Almering

Inmiddels ben ik weer enige tijd thuis na de taalreis in Perugia.
Het was een hele bijzondere week, beslist onvergetelijk!
In het taalinstituut stap je als leerling in en doet meteen mee met de lopende lessen.
De groep bleek erg gevarieerd (vele nationaliteiten en diverse leeftijden, 25 en 75 jarigen) en daarom bijzonder leuk en boeiend. De docenten doen enorm hun best om iedereen bij de lessen te betrekken. Het is niet altijd eenvoudig om in het lopende programma mee te doen maar ik heb er veel van opgestoken.
Bijzonder leuk was het middagprogramma: de wijnweek met Luca Gatti.
De wijngaarden waren gevarieerd, de eigenaren bijzonder vriendelijk en gastvrij, de wijnen en de maaltijden erbij fantastisch. Luca bleek bovendien een geweldige gids, enthousiast, deskundig, zorgzaam en historisch zeer begaafd. Ook het landschap is schitterend medio mei.
Kortom: ik beveel deze lessen in combinatie met de wijnweek iedereen aan zeker in het wonderschone Perugia!

Eline De Waele

Intussen zitten de taallessen er voor mij op. Ondanks de coronacrisis verliep alles heel vlot en professioneel. De medewerkers van het secretariaat waren steeds bereikbaar voor vragen of hulp. De leerkrachten, Livia en Luca, vond ik geweldig. Dankzij hun enthousiasme en ’teacherskills’ heb ik enorm veel bijgeleerd op een fijne manier! Ze onthielden zich van de droge grammatica en vulden de lessen met leuke groepsgesprekken. Iets wat, volgens mij, vlotter gaat in de kleine groepjes van 3 à 4 studenten, dan met de gewoonlijke grotere groepen. Elke student kreeg enorm veel ruimte om te praten, weliswaar met mondmasker. 🙂
Op een bepaald moment kreeg ik het uurrooster voor de week erop. Daar zag ik dat ik maar voor 1uur en 20 minuten was ingepland. Ondanks de kleine groepen en zo dus ook de extra aandacht, vond ik dit te weinig. Toch was ook dit bespreekbaar en hebben ze dit zo opgelost dat ik toch aan 3 uur per dag kwam.
Ik kan alleen maar met woorden van lof spreken over de school. Iedereen staat er klaar met open armen en alles is bespreekbaar.
Eerst dacht ik dat ik een grote school nodig had met veel droge grammatica om de taal goed te leren, het tegendeel bleek waar. 🙂 Ook dank aan jullie, Italstudio, voor de persoonlijke aandacht en professionele organisatie! Alles verliep zo vlot, snel en duidelijk. Top!

anoniem

Met heel veel plezier denk ik terug aan mijn taalcursus in Perugia.
Perugia is een prachtige stad. Het ligt boven op een berg, waardoor je een prachtig uitzicht hebt vanaf bepaalde punten in de stad. Het centrum is een lust voor het oog. Het heeft hele mooie middeleeuwse gebouwen, gezellige terrasjes en je kunt er heerlijk eten.
De taalschool vond ik erg leuk. Klein, maar daardoor persoonlijk. De docenten waren aardig, geduldig en er werd op een plezierige manier lesgegeven. Ik zat in een groepje met twee andere cursisten en dat was heel fijn. Natuurlijk waren er vanwege corona dingen anders dan anders, maar juist daarom vond ik het heel bijzonder dat ik deze zomer toch een taalcursus in Italië heb kunnen doen. Perugia als bestemming voor een cursus Italiaans is wat mij betreft een echte aanrader.
Sinds ik thuis ben, volg ik – via Italstudio – een onlinecursus Italiaans bij de school in Rome, natuurlijk niet zo leuk als een cursus ter plekke, maar toch … Ik wil de kennis die ik heb opgedaan in Perugia niet verliezen, sterker nog ik wil die graag uitbreiden en op deze manier voelt het toch een beetje alsof ik nog in Italië ben.

Kitty Kater

Voor vertrek naar Perugia was ik bang dat de week een beetje saai zou worden. Er stonden 4 wijnproeverijen op het programma en ik dacht dat dat misschien wel een beetje teveel van het goede zou zijn.

Maar…. niets was minder waar! Wat hebben we genoten van deze week!

De Italiaanse lessen waren goed afgestemd op mijn niveau, heel leerzaam maar vooral ook ongedwongen en gezellig. Het programma dat naast de lessen werd aangeboden was zeer gevarieerd.

We hebben 4 prachtige wijngaarden gezien, hele grote, maar ook de kleintjes, heerlijke wijnen geproefd (en gekocht natuurlijk) die fantastisch smaakten met de lokale kaas en worst.

’s Avonds met de hele club in de bus op weg naar diverse restaurants om de “piatti tipici della  cucina dell’Umbria” te gaan proeven.

Perugia zelf is een prachtige en gezellige stad met veel cultuur. Luca Gatti (onze leraar) wist ontzettend veel van Perugia en heeft ons een zeer interessante rondleiding gegeven. De week is omgevlogen!

Louis Lugita

Hierbij mijn ervaringen in Perugia. Evenals de andere cursisten heb ik een plezierige tijd in Perugia doorgebracht. Ik was er vorig jaar en volgende week ben ik er weer. In deze kleine school voel je een informele en intieme sfeer. Iedereen aan de balie is hartelijk en hulpvaardig en de leraren hebben ieder hun eigen manier van les geven, wat elke dag de nodige variatie geeft. Door de kleinschaligheid zal je relatief vaak een privé of bijna privéles krijgen. Mij bevalt het uitstekend, anderen hebben misschien liever een gezellige klas.

Enkele tips voor nieuwe studenten (Omdat ik ze niet gelezen heb in de reacties van andere ex-studenten, misschien kunnen jullie deze goed gebruiken)

  1. Maandagmiddag organiseert de school een brindisi (borrel met hapjes) in Bar Alphaville in de leuke studentenwijk op 15 minuten lopen. Voor nieuwkomers op kosten vd school. Andere studenten zijn ook welkom en betalen zelf. Leuk cafe, lekkere hapjes en prijzen waar je in Amsterdam alleen een cappuccino voor krijgt. Bovendien: a due passi van het cafe vind je het huis waar het drama plaats vond, bekend van de film ’The Amanda Knox story’, de studente die werd verdacht van moord op haar huisgenote Meredith, een Britse studente. 15 meter naar rechts, op de hoek, voor het basketbalveldje.
  2. Voor degenen die met de auto naar Perugia komen: op straat parkeren in het centrum van Perugia is bijna onmogelijk. In veel straten mogen alleen lokale bewoners rijden. En de parkeergarages aan de rand van het centrum zijn vaak vol, en niet goedkoop (om er vele dagen te staan). Gelukkig is er een oplossing: Parcheggio Umbria Jazz in de wijk Pian di Massiano, aan de oostrand van de stad, bij het stadion. Gratis en genoeg plaats (voor 2 duizend auto’s), in de openlucht. Het ligt ook aan het eindpunt van de MiniMetro, een klein wagonnetje dat je voor €1,50 bovengronds tot aan de Corso Vanucci brengt, de straat waar alles gebeurt 🙂 Tickets te koop bij de automaten in de 6 stations. Het eindstation heet Pincetto, 5 minuten lopen van de Corso.
  3. Ik had een kamer bij Graziella, in een steeg achter de Corso Vanucci. Voor de culinairen, als je volpension boekt krijg je van Graziella elke avond een super maaltijd. Ik at meestal in de stad, maar als ik thuis kwam ‘moest’ ik vaak een hapje proeven, met de andere drie studenten die er toen waren.
  4. Laatste tip: Docent Luca komt uit een koksgezin. Voor de beste restaurants even bij hem langs lopen voor advies. Ik heb er geen spijt van.
    Veel plezier in Perugia!

Cor Jonker

Mijn ervaringen in Perugia: prachtige stad, fijn verblijf bij Graziella Bertolini en geweldige school! Ik wil zo weer terug! Graziella is een hele aardige hospita, die je echt in haar appartement en familie opneemt. De kamers zijn groot en twee ervan hebben een geweldig uizicht over de stad en de heuvels.
De school is klein en de docenten gaan intensief en vriendschappelijk met de studenten om. Ik was de enige op mijn niveau en kreeg daardoor de halve ochtend privéles. Hard werken, maar een goede ervaring.
De school organiseerde iedere dag een activiteit of uitstapje, iets wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. Kortom, het was een hele fijne vakantie en ik ga zeker terug.

Miriam Strous

Op de school voel je je vanaf de eerste minuut welkom. Alles wordt uitgelegd, je koopt of huurt je lesboek (inclusief dvd/cd), het rooster is overzichtelijk en de locatie ook.
We hadden 2 verschillende leraren per dag, wat heel fijn is, want het brengt wat meer schwung in het geheel. Elke docent heeft toch weer net zijn eigen aanpak, manier van praten en manier van uitleggen. De lesmethode is geheel gericht op zelf-ontdekkend leren, maar de docenten zijn altijd bereid dingen nog eens uit te leggen, zo vaak als nodig is. Wat het fijnst was aan de leraren was hun ongebreidelde enthousiasme en de kunst om zo langzaam en begrijpelijk mogelijk Italiaans te spreken (niet altijd even gemakkelijk voor een native speaker). De leraren deden echt moeite om je te leren kennen en pasten vragen/voorbeelden aan op de cursisten.
De middagactiviteiten waren heel divers (stedenbezoek, zwemmen, bierproeven, pizza bakken…) en gemixt: alle cursisten van de school konden inschrijven. De stedentrips en de rondwandeling door Perugia de eerste maandag werden door de docenten in het Italiaans gedaan.
Het geheel heeft mijn verwachtingen ver overtroffen. Vooral het enthousiasme van de docenten en de goede organisatie van de school (de secretaresse heeft me zelfs geholpen een huurauto te regelen!) hebben er twee topweken van gemaakt, waarin ik heel snel op een redelijk niveau Italiaans ben gekomen. Ik had nog een week vakantie aan het meer van Trasimeno er achteraan geboekt en het verbaasde me hoe veel ik al kon zeggen en vooral verstaan!
Het appartement was prima in orde. Ik had een heel ruime kamer (eigenlijk de woonkamer) en een Nederlands meisje (toeval!) uit mijn groep had 1 van de slaapkamers. De andere slaapkamer bleef leeg, dus we zijn 2 weken met z’n tweeën geweest. Het appartement was ruim opgezet en van alle gemakken voorzien.
Al met al een fantastische ervaring, een heerlijke reis en zeker het herhalen waard!

Magda Wuytack

Ik ben heel tevreden over het Comitato linguistico in Perugia. Het is een kleine school met heel sympathieke en ervaren docenten en administratieve krachten. Ze zijn heel hulpvaardig bij het beantwoorden van vragen en zoeken naar oplossingen. Er worden ook leuke naschoolse activiteiten georganiseerd. De studenten hebben heel verschillende leeftijden. De jongste was 19 en toen ik er was waren er maar liefst 5 gepensioneerden.
Plaatsing in een goed niveau klas was voor mij moeilijk, er ontbraken studenten van mijn niveau waardoor ik de eerste week in een té hoog en de tweede week in een té laag niveau klas zat, maar ik heb evengoed flink wat Italiaans erbij geleerd.
Mijn huisvesting bij mevrouw Tumiati was zeker goed, erg goedkoop en er kwam ook nog om de paar dagen iemand poetsen wat voor mij niet eens had gehoeven.
U natuurlijk ook heel erg bedankt voor de bemiddeling en de informatie die u me gegeven heeft.

Annemiek Scheepers

In mei heb ik Italiaanse lessen gevolgd in Perugia bij Comitato Linguistico. Ik heb er de tijd van mijn leven gehad. Het was een geweldige ervaring. Wat een leuke school, wat een leuke mensen en leraren en wat organiseerden ze veel.
Ik ben bijna 66 jaar, maar werd onmiddellijk opgenomen. De eerste dag werd ik heel hartelijk ontvangen en die hartelijkheid is gebleven. Bijna iedere dag was er iets lekkers in de pauze. Iedere dag werden uitjes georganiseerd en de lessen waren voortreffelijk. Ik heb in vier weken tijd erg veel geleerd. Mijn insegnanti waren Luca en Maria, geweldige mensen. Vooral Maria heeft mijn hart gestolen.
Ik hoop dat jullie de school een pluim willen geven namens mij. Ik kan een beetje vergelijken, want mijn dochter heeft ook in Italië Italiaanse lessen gevolgd en zij vindt dat ik erg veel geleerd heb na vier weken les. Ook Italstudio wil ik bedanken voor de goede bemiddeling.

Patricia Rodriguez Kraan

Perugia. In één woord: GEWELDIG. Wat heb ik het daar naar mijn zin gehad. Allereerst de stad. Perugia is een heerlijke stad, het is er zó mooi! Iedere keer als ik mijn raam open deed en dat geweldige uitzicht zag, moest ik mezelf even knijpen. Het is absoluut niet groot en daardoor vond ik het erg gemoedelijk aandoen. Ik voelde me er heel erg op m’n gemak en veilig: zonder problemen liep ik ’s nachts alleen terug naar mijn huis. Ook is Perugia niet heel erg toeristisch. Ik merkte vaak dat in de weekenden de stad bezocht werd door dagjesmensen, doordeweeks waren er weinig toeristen. Misschien dat dit de reden is dat de Italianen in Perugia erg vriendelijk en behulpzaam waren. Ook waren ze ontzettend geduldig met buitenlanders en hielpen (en corrigeerden!) ze je graag met de Italiaanse taal.
Dan de school, Comitato Linguistico: ook al zo fijn! Net zoals de stad was de school ook heel erg klein. Ik kreeg het idee dat het een verbouwd appartement was, dus je kwam elkaar snel tegen. Ik had iedere ochtend les. Om 11 uur hadden we een pauze waarin tijd was om even met elkaar te kletsen en snel de lekkerste cappuccino van de stad te drinken bij het barretje om de hoek. Om 13.00 waren de lessen afgelopen en gingen we vaak met z’n allen lunchen. Doordat de school zo klein was, was er ook heel goed en leuk contact tussen de docenten/het management en de studenten. Ook waren de medewerkers van Comitato niet zo heel oud, dat was ook leuk. Je leerde de docenten vaak wat beter kennen tijdens de naschoolse activiteiten, maar ze gingen ook vaak mee lunchen of dineren. Ook waren ze erg behulpzaam en stonden ze altijd voor al je vragen open. In mijn laatste week was ik gevallen en had ik mijn knie gekneusd. Zonder te vragen ging iemand van het management met me mee naar de dokter en ook toen ik alweer terug in Nederland was, kreeg ik nog berichtjes waarin ze vroegen hoe het met mijn knie ging. Heel lief 🙂
Dit was ook de eerste keer dat ik alleen op vakantie ging. In het begin vond ik het allemaal heel spannend. Ik had gekozen voor een gedeeld appartement, zodat ik wat aanspraak zou hebben. Helaas bleek dat ik, gedurende de 3,5 week dat ik er was, het appartement helemaal niet zou delen. In het begin vond ik dat jammer, maar al snel kreeg ik aanspraak met de andere studenten waardoor mijn dagen van begin tot eind gevuld waren en vond ik het uiteindelijk wel prima dat ik het hele huis voor mezelf had. Wat trouwens een prachtig huis was, ik had niet beter kunnen wensen. De landlady is nog twee keer langs geweest en daar klikte het heel goed mee. Ze zei me dat, als ik volgend jaar weer wilde komen, ik de school maar moest mailen zodat ik weer in haar huis kon. Erg fijn!
Ik geloof dat ik nog pagina’s vol kan schrijven over mijn ervaringen in Perugia, want het is gewoon zo ontzettend fijn geweest. De stad, de school, de taal, het land, de mensen die ik heb leren kennen.. En ook de periode die daar aan vooraf ging, waarin ik contact had met Italstudio, is vlekkeloos verlopen. GRAZIE!

Piet Koster

Het was een feest om twee weken in Perugia Italiaans te kunnen studeren. Hartstikke bedankt voor alle lessen, het steeds maar weer uitleggen en nog eens uitleggen van de grammatica , alle aandacht voor ons en onze klasgenoten, jullie tips, adviezen, de conversatielessen over allerlei interessante, serieuze, grappige en soms ontroerende onderwerpen (ik ben er bijna bijgelovig van geworden), de excursie naar Bevanga en alle lol die we dit jaar hebben gehad op school en ‘s avonds en in de weekenden in de stad.
Wij hadden graag nog langer willen blijven maar helaas, aan alle leuke dingen komt nou eenmaal een einde en er moet ook weer gewoon gewerkt worden.
Perugiaaaa……………tot ziens, allemaal een knuffel van ons, tot ziens, tot volgend jaar!

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa