Marina Heilbron

Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 1: Ravenna

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom : reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Ravenna was mijn eerste keus en dat bleek een schot in de roos!
9 september, de dag dat ik 66 werd, was mijn eerste lesdag bij Palazzo Malvisi: ik stapte een kleine klas in met 3 andere studenten (uit Rusland en Zwitserland, de week erna kwam er nog een man uit Duitsland bij) en een bevlogen ‘insegnante’ die een goede balans bewaakte tussen serieus lesgeven en ontspannen plezier.
De aandacht en betrokkenheid van de school bleek al op deze eerste dag: tijdens de les werd mij een envelop overhandigd door een vrouw van het kantoor met gelukwensen voor mijn verjaardag en een voucher voor een koffie en een dolce in de bar!
Ook de overige 3 weken waren ze altijd bereid om te helpen met printen, advies ,informatie… Alles was erop gericht om ons studenten een zo optimaal mogelijk verblijf te bieden.
Zo werden er bijna dagelijks buitenschoolse activiteiten georganiseerd om de onderlinge contacten tussen studenten in de verschillende klassen te bevorderen, ons kennis te laten maken met Ravenna (bv. : una passagiata nel passato di Ravenna, storie che non leggi nel ’tourist guide’ ) en met de cultuur van Emilia Romagna (“un assagio delle tradizioni della Romagna”… inclusief een proeverijtje van heerlijke zoete hapjes ) en een kookles bij iemand thuis.
En dit alles alleen maar in het Italiaans, waar ik tot mijn verrassing al snel veel van begreep.
In de eerste lesweek werd het nog wel toegestaan dat we in het Engels vragen stelden of antwoord gaven, maar vanaf week 2 was dat definitief voorbij…..
Ik herinner me de paniek die me overviel toen dit duidelijk werd, maar achteraf beoordeel ik dit als 1 van de effectieve onderdelen van de lessen!

Mijn onderkomen bij een hartelijk gastgezin bleek een fijne uitvalsbasis te bieden op loopafstand van de school. Van de razendsnelle gesprekken aan de eettafel tussen de ouders en hun 2 puberkinderen begreep ik weliswaar ook aan het eind van week 3 niet veel, maar onverwacht en verrassend bleken de mogelijkheden om mijn andere taalvaardigheden te beoefenen: met hem sprak ik Engels en met haar Frans!
In mijn vrije tijd heb ik binnen Ravenna alles gefietst en daardoor voelde de stad snel als zeer vertrouwd.
Na een hele ochtend in de klas te hebben gezeten, was het heerlijk om naar het strand te fietsen (net een mooie afstand: half uur) of wat rond te wandelen, een museum of kerk te bezoeken en op een terrasje het Italiaanse leven te proeven en te aanschouwen.
Ook buiten Ravenna is er veel interessants te bezoeken, zoals Bologna en Ferrara, die met de trein snel en goedkoop te bereiken zijn.
Mocht je nog 1 reden nodig hebben om Ravenna te bezoeken: de wereldberoemde mozaïeken …. meraviglioso!

Otilia Dobbelaar

We zijn inmiddels weer terug en we hebben het heel erg leuk gehad in Ravenna.
Een heel goede school, ze zijn oprecht in je geïnteresseerd en helpen je waar nodig.
Er werd ook een rondleiding gegeven door een van de leraressen en was zelfs voor mij begrijpelijk gemaakt in het Italiaans.
Ik heb al een tijdje niets meer aan de taal gedaan en heb hierdoor wel weer zin gekregen om thuis ook weer aan de gang te gaan.
Het appartement was geweldig en ook de verhuurders.

Louis Lugita

Weer een taalcursus gevolgd in Italia, het is heerlijk en verslavend. Deze keer in Ravenna, aan de Adriatische zee. Zoals eerdere cursussen perfect geregeld door Italstudio, zelfs specifieke wensen mbt de accommodatie waren ingewilligd.
Allereerst de school Palazzo Malvisi, een topper. Moderne goed uitgeruste accommodatie, gelegen aan een plein waar zeven belangrijke toeristische (meest) wandelstraatjes op uit komen. Historische en architectonische hoogtepunten van de stad binnen een kwartier loopafstand. Goede – en enthousiast les gevende – docenten, mijn vaste docente Sabrina is de ideale docent maar ook de andere ‘invallers’ waren uitstekend. Na elf cursussen in acht verschillende steden begin ik er oog voor te krijgen.
De middelgrote stad Ravenna ligt bijna aan zee, het strand om er in de zon te liggen is binnen een uur te fietsen. De stad is groot genoeg om ook na enkele weken nog het gevoel te hebben dat je nog niet alles gezien hebt, zelfs als je elke dag een uur of twee rond doolt. Basilica, kleinere kerkjes, forten, parken, piazza’s, overdekte en onoverdekte markten, leuke shopping streets, veel aanbod en het ziet er allemaal mooi en goed verzorgd uit. Een chique stad eigenlijk.
Cultuur dan, musea en concerten, het graf van Dante Alighieri en andere mausolea, genoeg te bezoeken voor de middagen na de les. Eten en drankjes? Van ‘kost weinig’ tot chique en prijzig, in alle buurten te vinden. Disco’s, grand cafe’s die tot laat in de nacht open zijn eveneens.
Het enige minpunt (volgens mij), de regio is niet zo mooi als bijvoorbeeld Toscane of Umbria, vrij vlak en weinig afwisselend. De enige interessante stad binnen een uur rijden in de auto is Ferrara. Wie in de vrije tijd leuke stadjes in de omgeving wil bezoeken gaat dus liever naar andere plaatsen.
Veel plezier in Ravenna.

Nel van Reenen

Prima onderwijs in Ravenna, door de vele verschillende niveau’s. De school is prettig en comfortabel door airco en goed meubilair.
Ravenna is een gezellige, rustige stad en net als de school geschikt voor alle leeftijden.
Ook fijn dat zee en strand vlakbij zijn!!

Margret Hop

Ik heb een goede ervaring gehad met deze taalcursus in Ravenna. Anna, onze lerares vond ik bijzonder aardig en gaf goed les, ze had alles goed onder controle en zorgde ervoor dat iedereen aan bod kwam. Wat vooral leuk was, de andere cursisten, ze kamen uit Zwitserland, Rusland en Japan, dus je steekt ook nog wat op van andere landen.
Ik was goed ingeschaald op mijn niveau, dus dat was ook prettig. De school was ook goed georganiseerd en ik heb zo weer het nodige Italiaans geleerd.
Ik heb zeker geen spijt dat ik dit heb gedaan, voor herhaling vatbaar!
Ik was met mijn man op vakantie en we stonden op een camping, 10 km van Ravenna, allemaal goed te doen.
Ik ben weer gemotiveerd en ga het komende jaar in Nederland weer verder met mijn Italiaanse les.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa