Emeline Kleber

Alles was weer prima geregeld hoor, ik heb erg fijne weken gehad. De school bewaakt de Coronaregels goed, dus ook in de klas mondkapjes en ramen open, plus controle elke ochtend.
Ik had les van Paola die erg goed en geïnspireerd les geeft, veel geleerd. Daarnaast weer veel van de stad gezien, ook daar worden de Coronamaatregels beter nageleefd dan hier in Nederland, het voelt er veilig.
Het verblijf bij AnnaMaria del Zio was gezellig en alles goed verzorgd, een lieve gastvrouw.
Omdat alles weer zo uitstekend geregeld was, is het voor mij een erg fijne manier van reizen (in je eentje).
Ik hoop dus zeker begin volgend jaar weer te gaan, misschien in combinatie met een andere regio en dan voor langere tijd.

Lucy

Ik ben inmiddels terug van mijn taalreisje en het was een geweldige ervaring! Erg blij dat ik dit heb gedaan.

Op de Scuola Leonardo da Vinci in Rome kwam ik in livello 2, in een klas van 13 leerlingen (wel een beetje veel) van 12 verschillende nationaliteiten. Een interessante groep! We hadden elke middag van 14.15 tot 17.30 uur les, en de leraar Alessandro maakte er echt leuke lessen van. De laatste avond ben ik met een groepje klasgenoten gezellig uit eten gegaan.

Mijn logeeradres bij C. en haar man, wat jullie met de school hadden geregeld, was echt perfetto! Een fijn kamertje met eigen badkamer, C. kookte heerlijk voor me en het was vooral ook heel gezellig om ’s avonds met haar en haar man te kletsen. Een erg aardig Italiaans echtpaar en nog meer oefening in de taal.

Ten slotte heb ik de ochtenden natuurlijk benut om Rome te bekijken, een heerlijke stad waar genoeg te beleven is. Vanuit ‘mijn’ huis kon ik het lopend af.

Het was heel leuk om een weekje in Rome te ‘wonen’, naar school te gaan, en dan zelfs bekenden (klasgenoten) tegen te komen op straat.
Deze taalvakantie was supergaaf en voor herhaling vatbaar 🙂
Molto grazie voor het organiseren en cari saluti!

Edwin Deckers

Wat is Scuola Leonardo Da Vinci Rome een heerlijke plek om Italiaans te leren!
Dit is de derde keer in een jaar dat ik heb gekozen voor Scuola Leonardo Da Vinci, waarvan twee keer een periode in Rome en een periode in Florence.
Mijn voorkeur gaat uit naar Rome omdat ik wederom heb ervaren hoe deze school een hele fijne, professionele, toegankelijke sfeer uitdraagt.
Dit begint eigenlijk al met een klein welkomstwoord van Massimo aan de de nieuwe studenten. Heel kort worden er een paar dingen aangestipt maar het geeft meteen ook een gevoel van welkom.
Het lerarenteam is leuk. Paola die ik nu bijna 3 weken heb gehad is zeer betrokken bij haar studenten, geduldig, kritisch, legt alles enorm goed en begrijpelijk uit en weet je te motiveren in de pittige weg van B2 naar C1. Ik heb dit ook als compliment aan school vermeld.
Verder de boeken en het studiemateriaal zijn praktisch , duidelijk en hebben leuke , interessante thema’s.
Ik heb dit keer weinig gebruik gemaakt van de andere activiteiten van de school, met uitzondering van de culturele bezoeken, die echt fantastisch zijn. De lerares die dit doet vertelt zo duidelijk en bevlogen.
Kortom 4 weken Rome was een succes en heeft mij de nodige verdieping gegeven om weer verder te gaan.

Giuseppe

Zowel de cursus als het verblijf in Rome heb ik als geweldig ervaren.
De school is erg goed georganiseerd en de docenten die ik heb gehad waren buitengewoon professioneel. Gelukkig heeft de school airco, en dat was ook wel nodig in de periode dat ik er was. Daarnaast heb ik met veel andere studenten mogen kennismaken en dat maakt het studeren alleen maar leuker.
Verder heb ik goed contact gehad met Mauro en Cosimo van het appartement en ook dat is meer dan goed bevallen.
Kortom voor herhaling vatbaar.

 

 

C.B.

Ik heb twee hele leuke en leerzame weken in Rome gehad. De school is mij goed bevallen.
In de eerste week had ik uiteindelijk toch les in de middag, maar achteraf bezien had dat ook voordelen. Iedere avond werd er door de school namelijk wel een extra activiteit georganiseerd en die sloot precies aan op mijn lessen. In de tweede week had ik wel les in de ochtend. Dat was weer fijn omdat er dan ’s middags wat meer tijd was om wat van de stad te zien.
Het appartement was goed. De ligging was uitstekend en de bus richting school stopte voor de deur. Het contact met de verhuurder verliep allemaal prima.
Rest mij om jullie hartelijk te bedanken voor je inspanningen. Alles was perfect geregeld!

 

Erik Jan Langkamp

Met de school was alles prima in orde. Incheck op de dag zelf ging gemakkelijk, aansluitende les om 09.00 verliep prima. Enthousiaste docente, leuke internationale groep en interactief oefenen. Voor de uitgevallen donderdag (feestdag) werden toch nog alternatieven aangeboden (extra lessen op o.a de vrijdag). Ook leuk nevenprogramma, waarbij voor elk niveau wel aansluiting is (niet op alles, bijvoorbeeld film).
Een week is natuurlijk veel te kort. Maar, na de week hadden wij in elk geval het gevoel iets van de taal opgepikt te hebben en tijdens de door school georganiseerde excursie (geheel in het Italiaans) hadden we het gevoel toch het grootste deel begrepen te hebben. Grappig was wel dat de groep gemengd was qua leeftijd. Een aantal relatief jongere deelnemers (tussen 20-30) wist elkaar prima te vinden en ging ook buiten school met elkaar om, dat maakt zo’n taalreis m.i. prima geschikt voor een tussenjaar voor een (aankomend) student.

Wij zijn via Ciampino aangekomen. Op het vliegveld kun je prima zaken zelf regelen en in de stad zelf is ook alles prima te doen met openbaar vervoer. Je kunt dus alles zelf regelen via openbaar vervoer voor minder dan € 15 (heen en terug).
Ons verblijf was op zich prima. Ons overnachtingsadres was bij een dame die al langjarig gasten ontving en alleen in het Italiaans tegen ons sprak (ze begreep wel een beetje Engels). In het begin een beetje lastig, maar het went (gelukkig kwam haar dochter ook een paar keer langs-sprak wel Engels). Avondmaaltijden waren prima, ontbijt wellicht wat karig: 1 broodje en kopje thee of koffie. Kamer netjes en schoon, bedden wat oud en krakkemikkig. Voor het Italiëgevoel was deze week bij een familie wel heel goed en kunnen we het iedereen zeker aanraden, als we langer zouden gaan of een volgende keer zouden we waarschijnlijk kiezen voor een appartement (meer privé).
Kortom, doordat onze lessen plaats vonden van 9-12, hadden we daarbuiten ook ruim de tijd om culturele dingen te doen in Rome zelf. In de combinatie met verblijf bij een familie is een week verblijf zeer geschikt om Rome, Italiaans en het Italiaanse leven te leren kennen!

Denise de Vries

Ik kijk terug op een hele mooie periode in Rome.
Het verblijf bij Vittorina was erg goed. Ik had een eigen kamer + badkamer en ’s avonds werd er heerlijk voor me gekookt.
De lessen vond ik ook erg leuk en leerzaam.
Rome is echt een fantastische stad en ik ben erg blij dat ik dit zo prettig heb ervaren.
Ik wil jullie bedanken voor alle goeie zorgen en snelle reacties. Ik zal jullie zeker aanbevelen!

Dély

Ik heb een onvergetelijke tijd gehad in Rome!
Tijdens de beginnerscursus van 2 weken heb ik de basis van de Italiaanse taal kunnen leren. Op de Leonardo da Vinci school waren de medewerkers en leraren erg vriendelijk. Ik heb iedere week een andere leraar gehad. Alhoewel het meeste in het Italiaans ging, was de uitleg erg duidelijk. Ik heb aardig wat kunnen leren van de taal. Daarnaast heb ik leuk contact gehad met de medestudenten, die uit verschillende hoeken van de wereld kwamen om Italiaans te leren. Voor en na schooltijd (les was van 14.15 tot 17.30 uur) hebben we samen ook tijd doorgebracht in de stad. De school zit op een geweldige locatie en vanaf daar konden we naar veel mooie plekken lopen in de buurt.

De kamer die ik had gehuurd zat ook niet ver van de school. Vanaf Via Merulana was het ongeveer een kwartier met de bus en lopend was het misschien 30 minuten. Ik liep door zo veel mooie buurten en langs veel bezienswaardigheden (Colosseum, Monti, Piazza Navona), dat ik vaak niet door had hoe lang ik aan het wandelen was. Het appartement was erg mooi. Ik verbleef samen met nog een student (die maar een week tegelijk met mij in het appartement zat) bij Alexander di Meglio. Een erg rustige en vriendelijke verhuurder. Het appartement was zeer netjes en de kamer was erg ruim. Er stond een bureau waar ik iedere dag mijn huiswerk maakte. De keuken deelde ik met de verhuurder en de 2e badkamer had ik op een gegeven moment voor mezelf. Alles was perfect.
Bedankt voor het regelen van de cursus. Ik zal zeker nog een vervolg boeken:-)

Mi manca Roma e  i miei amici.

Nicolette van Helten

Het was heel erg leuk en leerzaam in Rome en Viareggio. Wat mij erg was bevallen was dat de sfeer binnen de lessen en de school erg ontspannen was. Dat maakte dat het een leuke atmosfeer creëerde om goed te kunnen leren.
Daarnaast werden er vanuit de school ook verschillende dingen georganiseerd en ondernomen. Ik heb persoonlijk niet altijd aan alles deelgenomen, maar dit maakte het wel erg leuk om andere mensen te kunnen ontmoeten en zoals bijvoorbeeld in Rome, de stad op een andere manier te ontdekken dan als je op een “gewone citytrip” zou gaan.

Het leukste aan mijn reis vond ik de combinatie van de 2 verschillende plaatsen en de afwisseling daarvan. Het contrast tussen Rome en Viareggio is natuurlijk groot, maar voor mij heel erg geslaagd. Van het chaotische en het drukke naar het rustige kleine en kalme. Zo heb ik Italië van 2 verschillende kanten leren kennen in een relatief korte tijd.

In Viareggio vond ik de ligging van hotel Luana echt een groot voordeel, je bent zo op het strand maar ook op school.
Al met al wil ik jullie een groot compliment maken voor de organisatie en het advies dat jullie mij hebben gegeven. Ik heb namelijk een hele leuke en vooral leerzame tijd gehad, daarbij heb ik het Italië echt kunnen beleven zoals ik me dat had voorgesteld.

Alexandra Castro

De eerste dag dat ik aankwam in Rome was alles een beetje vreemd. Ik logeerde in een gedeeld appartement, maar had wel een eigen badkamer (zoals ik had gevraagd). De eigenaar, Giada, was zeer vriendelijk en stond altijd klaar als ik een vraag had. Ze sprak alleen Italiaans, maar alles verliep vlotjes.
De volgende dag was mijn eerste dag school en heb ik ook ineens de stad een beetje verkend.
De leraren hadden me in level 2 geplaatst, dit vond ik wat te hoog dus had ik gevraagd voor overplaatsing naar level 1. Het goede is dat de leraren enkel Italiaans praten en zowel de leraren als de medestudenten helpen je met alles! Ik zat in de klas met alle nationaliteiten en al snel begin je vrienden te maken omdat je er allemaal voor 1 doel zit: Italiaans leren.
Normaal zou ik 5 weken in Rome blijven. De eerste dagen dacht ik dat dit te lang ging zijn, maar Rome is zo’n uitdagende stad waardoor ik 2 weken extra heb bijgeboekt.
Ik kijk ernaar uit om opnieuw naar Scuola Leonardo Da Vinci te gaan, echt een aanrader! Bedankt hiervoor!

Sylvie van Rijt

De cursus was heel goed georganiseerd en ik kan zeggen dat ik er erg veel van geleerd heb als beginner. Omdat we ‘gedwongen’ werden om Italiaans te spreken, heb ik de taal veel sneller opgepikt. Mijn leraressen (Ilaria en Loredana) waren erg professioneel en hielpen je met iedere vraag die je had. Mijn klas bestond uit mensen van verschillende nationaliteiten en het was erg leuk om meer te leren over deze andere culturen.
Het appartement was in een woord: geweldig! Mega groot en schoon. De eigenaar (Candidoro) heeft me geholpen om het appartement te vinden en heeft me toen alles uitgelegd bij aankomst. Ik verbleef in het appartement met 3 Russische meisjes.
Dit was mijn eerste vakantie dat ik helemaal alleen op stap ging en het is me erg goed bevallen!
Bedankt voor de goede zorgen!

Wouter Morshuis

Superervaring. Ben alleen naar Rome afgereisd voor een 6-weekse cursus, maar op dag 1 van aankomst al vrienden gemaakt met mijn huisgenoten in ‘t appartement (via school). Hierdoor kon ik meteen aansluiten in een internationale vriendengroep van mensen die mij de mooiste en leukste plekken van Rome konden laten zien!
Op school een leuke klas met enthousiaste leraren, na school alle tijd om Rome te bezichtigen, een biertje te doen met vrienden op het terras van Bar San Calisto (Trastevere) of met een cappuccino (€ 0,90) je huiswerk te maken in een van de vele koffiebarretjes rondom de school. Ik heb 6 geweldige weken gehad!

Cindy Neyndorff

Ik heb het heel erg leuk gehad. De school was prima en de lerares Eleonora heel erg goed en molto molto simpatica !
Ik wilde geen test maken omdat ik te weinig van het Italiaans wist en werd op daarom ingedeeld bij niveau 1. Vrijwel alle klasgenoten (inclusief mijzelf) hadden zich voorbereid of hadden al enige kennis van het Italiaans. Hoewel er in mijn papieren iets anders stond, werden de lessen die op 1 mei uitvielen toch vervangen maar op een ander tijdstip!
Voor mijzelf vond ik een week iets te kort. Ik zou een ander 2 weken aanraden. Maar ik heb echt heel veel geleerd in die week. Je houdt alleen te weinig tijd over om Rome rustig te bezoeken. Daar is de stad gewoonweg te groot voor.
Het appartement waar ik verbleef was uitstekend en de gastvrouw super aardig. En zoals gevraagd lag het appartement niet al te ver van de school. Ik had meteen een goed contact met de gastvrouw en het was een goede leerschool aangezien zij weinig Engels sprak. Dus ik werd gedwongen om alles wat ik leerde direct in praktijk te brengen.
Wij hadden een leuke groep en ik heb er heel aardige kennissen aan over gehouden. Rome is een prachtige stad waarvan ik veel te weinig heb gezien. Ik was niet helemaal voorbereid op het enorme aantal mensen dat zich in Rome bevindt. Zeker een stad om terug te komen en misschien het begin van een persoonlijke traditie om de taal met vakantie te combineren.
Ik zou een ander in ieder geval een dergelijke vakantie aanraden.

Valerie Voerman

Al jaren zat ik erover te denken om alleen naar Rome te gaan en nu is het dan toch gebeurd! Ik heb gekozen voor een beginnerscursus in Rome voor 5 weken lang. Het gedeelde appartement aan ‘via dei Pamphili 6, in de wijk Monteverde’ was mooi, schoon en groot. Wat ik zo leuk vond om iets verder uit het centrum te wonen, was dat je een heel ander deel van Rome zag.
De eerste dag kwam ik in een klas met allemaal mensen die er voor het eerst waren en geen woord Italiaans spraken. Wat ik heel fijn vond is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, en je dus meteen een klik met elkaar hebt. De lessen waren heel makkelijk te volgen, want alles werd op het bord getekend en zo vaak uitgelegd totdat je het echt snapt. Als je een foutje maakte werd er gewoon om gelachen, waardoor de sfeer ook leuk werd.
Na schooltijd spraken we vaak met allemaal mensen af van de school om te lunchen of iets anders te gaan doen. De school ligt ook heel centraal in Rome, waardoor je al meteen dicht bij de plekken zat die je wou gaan zien. Ik wil je heel erg bedanken voor het regelen van mijn reis. Ik voelde me bij mijn aankomst in Rome echt welkom en had het gevoel dat mensen me verwachten en wisten waarvoor ik kwam.

Esther Berkenbosch

Ik heb in Rome echt een geweldige tijd gehad. De school ligt op een perfecte locatie en alles is in principe prima geregeld. Rome is echt een geweldige stad waar heel veel te beleven valt. Ook de school maakt enkele uitstapjes naar ´steden´ in de buurt of tripjes in Rome.
Ook de huisvesting is prima geregeld. Ik zat vlak bij het Vaticaan. Vanaf hier kon ik heel makkelijk naar het centrum met het openbaar vervoer of lopen.
Ik heb bijna alle docenten gehad, omdat ik het academisch jaar heb gedaan en ook zij zijn heel goed bevallen. Ze hebben heel veel geduld en proberen je echt verder te helpen met de taal. Ze staan altijd voor je klaar en als je iets te vragen hebt, vinden ze dit alleen maar leuk.
De cursus zelf is mij ook heel goed bevallen. Ik had niet verwacht dat ik in 8 maanden een nieuwe taal kon leren, maar ik denk dat ik mag zeggen dat dit toch aardig gelukt is. Ik heb drie examens gemaakt en ze ook alle drie gehaald.
Ook Italstudio is heel netjes geweest in de afhandeling van alles. Nog heel erg bedankt voor het regelen van het extra examen!
Kortom ik heb echt een geweldig jaar gehad en ik kan het iedereen aanraden om een jaar in het buitenland een taal te gaan leren!!!

Antonine Moonen

Ik wil u bedanken voor het geweldige jaar dat ik gehad heb in Rome!
Ik ben eind september begonnen met het academische jaar/gap year. De leraren waren heel gezellig, heel open en vol van energie. Ze lieten ons na een tijdje een beetje zelf bepalen wat we deden in de les en we hebben heel wat openhartige gesprekken met elkaar gehad over van alles en nog wat. De directeur, tja zo gedroeg hij zich absoluut niet, was een ongelofelijk lieve man. Ze waren allemaal oprecht geïnteresseerd in je en herkenden me allemaal na de eerste paar maanden. Door de fijne sfeer op school heb ik zo ontzettend snel het Italiaans geleerd, ik wilde zo graag met de Italianen praten. Het is natuurlijk niet alleen de school geweest die mij een onvergetelijk jaar heeft bezorgd maar dankzij hen voelde ik mij in de eerste week al thuis. Heel Italië (ik heb heel wat reizen gemaakt) heeft een enorme indruk op mij gemaakt, het is echt m’n droomland (ondanks de vreselijke bureaucratie. Ik weet dat het geen makkelijk bestaan is). Na de eerste maand heb ik een heel leuke Italiaanse jongen ontmoet en dankzij hem heb ik ook nog mogen genieten van Pasen op z’n Italiaans met de hele familie in Napoli. Door hem blijf ik nu ook sterk verbonden met Italië en ik heb besloten om naast mijn hoofdstudie in Amsterdam ook de Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren in het aankomende studiejaar. Het is absoluut het mooiste, meest indrukwekkende, meest leerzame, meest verhelderende jaar en het meest emotionele jaar uit mijn leven geweest. Zonder deze geschiedenis was ik absoluut een ander mens geweest, nu weet ik wat ik wil en waar ik naar uit kan kijken!

Jolijn de Groot

Het appartement in via XX Settembre was erg mooi, goed verzorgd en wel uitgerust. Zondagavond ontmoette ik een van mijn huisgenootjes, een meisje van 17 uit Venezuela, die mij meteen op sleeptouw nam en met wie ik ook de volgende dag vroeg met de bus naar school ging zodat ik me voor het lesprogramma in de ochtend kon aanmelden. We waren daar al om 7.45 u. maar ik was in elk geval de eerste. De koffie om de hoek is verrukkelijk dus ik had het Italiaanse gevoel direct goed te pakken. Ik kon me inderdaad aanmelden voor het lesprogramma in de ochtend voor de absolute beginnersklas bij l’insegnante Jennifer. Na deze les ben ik even langs het kantoor in de school gelopen. Zeer behulpzame mensen en zij stuurden me door naar het lokaal waar vervolgens de conversatieklas voor beginners was bij Marlena.
De lessen waren super! Vooral de conversatieklas vond ik erg leuk. Een week is kort maar ik heb echt veel kunnen leren en vooral veel onwijs leuke mensen ontmoet. De activiteiten na schooltijd zijn ook zeker de moeite waard. Hoewel mijn Engelse spreekvaardigheid deze vakantie vooral enorm is verbeterd, heb ik ook een aardig woordje Italiaans leren spreken. Het is vooral gemakkelijker geworden iemand die Italiaans spreekt te verstaan. Ik denk zeker dat ik ooit nog een cursus wil doen maar denk dat ik dan minimaal 2 weken zal boeken.
Ik wil je bedanken voor de super bemiddeling. Ik voelde me bij mijn aankomst in Rome echt welkom en had het gevoel dat mensen me verwachten en wisten waarvoor ik kwam. De school is op een prachtlocatie en de medestudenten en leraren waren geweldig. Ik heb veel leuke nieuwe mensen ontmoet met wie ik contact zal blijven houden. Het was echt een ervaring om nooit te vergeten!

Laura van Schie

In de maand september ben ik samen met mijn dochter, net geslaagd voor haar middelbare school, 3 weken in Rome geweest om Italiaans te leren. Gewoon voor ‘divertimento’. We hadden een appartement valkbij San Giovanni, bij dhr Giampaolo Palatiello; een eigen slaapkamer met badkamer en een gedeelde keuken en huiskamer. Slechts een kwartiertje van de school vandaan. Zaterdags kwamen we aan en konden zo nog even de stad een klein beetje verkennen en de sfeer proeven. Wat een heerlijke stad en vreselijk veel te zien en van te genieten. Naast alle cultuur is het leven in Rome een feest. Men geniet er van het leven!
Op de Italiaanse lessen heb ik mij eerlijk gezegd een beetje verkeken, niet voldoende beseffend dat het voor mij al zo’n 40 jaar geleden was dat ik met taal bezig was. Had verwacht dat we de ‘huis, tuin en keuken taal’ zouden leren, maar het was een gedegen programma.
De eerste 2 weken hadden we les van Claudio, die zijn uiterste best deed, wat hem trouwens zeer goed af ging, om vanaf het eerste moment alles in het Italiaans te zeggen (en vooral uit te beelden). Ondanks dat wij absolute beginners waren, begrepen wij hem toch nog aardig! De laatste week les van Laura die veel aandacht besteedde aan het converseren.
Iedere ochtend hadden we les van 9.00 uur, nadat we een heerlijk kopje koffie hadden gedronken naast de school, tot kwart over 12. En daarna genieten van the Italian way of living.
We hadden een internationale klas, maar misschien is dat altijd wel het geval. Een heel goede sfeer en heel gezellig met elkaar. Ik denk dat we dit echt getroffen hebben.
Het bijzondere van deze weken vind ik wel dat ik mij er meer student heb gevoeld en geen toerist. Voor mijn gevoel heb ik 3 weken in Rome gewoond! En dat was heel bijzonder. Vooral door die combinatie van les volgen, het internationale sfeertje en 3 weken de tijd om alles te kunnen bekijken. Nou ja, alles…. We hebben veel gezien, maar nog lang niet alles. ‘Moet’ gewoon nog een keertje terug!
Het Italiaans vind ik zeker geen gemakkelijke taal, maar na 3 weken kon ik toch al redelijk wat verstaan. Het praten is wat moeilijker, maar dat komt nog wel. Kortom, ik vond het geweldig om te doen en heb er enorm genoten om dit zo samen met mijn dochter te ondernemen.
Een echte aanrader!

Sandra Adams

Mijn drie weken in Rome zitten er helaas alweer een tijdje op. Alles was werkelijk prachtig. Ik verbleef in een appartement in Trastevere, aan Via Cesare Pascarella. Er was niets mis met deze accommodatie. Alles was prima in orde. Ik ben vriendelijk onthaald door mijn landlord, die me de beschikking over een ruime kamer gaf. Het prima te doen om bij de school te komen. Met gebruik van de tram kostte het me ongeveer een half uurtje. Lopen door de gezellige wijk was voor mij een genot, dus ben ook vaak naar het centrum gelopen. Echt genieten om met het prachtige Italiaanse weer te slenteren door de stad.
Mijn doel was natuurlijk om het Italiaans een beetje onder de knie te krijgen en ook dat was echt hartstikke leuk! De locatie van de school was ideaal: Piazza Navona om de hoek. Ik ben ingedeeld bij niveau 1, aangezien dit mijn eerste cursus was. Leraar Luigi was erg enthousiast. Hij maakte er elke dag weer wat leuks van. Mijn klasgenoten waren allemaal erg verschillend, allemaal een stukje ouder dan dat ik ben (18). Er was meteen een gezellige internationale sfeer en iedereen stond open voor elkaar! Activiteiten die de school had georganiseerd als samen uit eten gaan waren erg leuk om de anderen te leren kennen. Ik ben vaak met daar ontmoete vrienden op stap geweest, er zijn echt vriendschappen ontstaan.
Kortom: Mijn verblijf was onvergetelijk. Iedereen die de Italiaanse cultuur beter wil leren kennen, buitenlandse vrienden wil maken en gewoon een geweldige tijd wil hebben raad ik absoluut aan een cursus te gaan volgen. De eeuwige stad mis ik nog elke dag en ik heb de behoefte om zo snel mogelijk terug te keren. Ik ben echt verliefd geworden op de Italiaanse hoofdstad. Roma mi manchi!

Jurriaan Loos

Nu alweer een half jaar geleden heb ik de standaardcursus Italiaans gevolgd die ik had gewonnen op een studiebeurs. Het is me enorm bevallen! Echt een hele leuke, leerzame tijd gehad. Een korte opsomming van gebeurtenissen:
– Ik werd ingedeeld bij niveau 3
– Er ontstond meteen een goed contact met de medecursisten
– De docenten zijn héél goed. Heerlijk alleen in het Italiaans les. En wat een energie en passie.
– De uitstapjes naar bezienswaardigheden waren zeer boeiend. Het Mausoleum van Augustus, dat rare ronde bouwwerk kreeg in mijn ogen ineens een hele andere betekenis en begon helemaal te leven. Ik wist niet dat daar zo veel geschiedenis in stak!
– De oplevering van de kamer en de afspraak met de huurder liet enigszins te wensen over, maar over het geheel genomen was de verhuurder een aardige jongen en verliep het allemaal prima.

Ik mag wel zeggen dat ik mede dankzij jullie een plaatsingstoets Italiaans bij de ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen heb gehaald. Nu studeer ik Italiaanse vertaling!

Rosalie van den Hoven

Ben inmiddels al een tijdje terug, maar nog niet echt tijd gehad om te reageren hoe ik het heb gehad.
Nou, ik vond het echt geweldig!! Bij aankomst bij het appartement was er een kleine miscommunicatie tussen de mevrouw van het appartement en mij, maar uiteindelijk stond ze toch binnen 20 min. voor de deur. Ik was erg tevreden over het appartement! Hele aardige mevrouw, je had je eigen slaapkamer met 2-persoonsbed en een eigen badkamer. Je hoefde alleen de keuken te delen. Het appartement was ongeveer een kwartiertje lopen naar metrostation Ottaviano. En het was een half uurtje lopen naar de school, helemaal prima!
De school was erg goed ook, hele enthousiaste leraar, leuke mensen. Heel afwisselend, oudste in mijn klas was 55 en de jongste 17. Er werden wel dingen georganiseerd na school,maar aangezien dat allemaal in het Italiaans was, konden wij dat helaas nog niet zo goed volgen. Maar als je een beetje openstaat voor andere mensen maak je erg snel contact en daarom had ik al snel een groepje ontmoet waar ik leuke dingen mee heb gedaan.
Al met al een hele leuke positieve ervaring en ik baalde echt dat ik weer naar huis moest. 2 weken heb je zeker wel nodig om iets van de taal te leren,maar eigenlijk is het nog leuker als je langer kunt blijven. Rome is echt een fantastische stad waar je niet raakt uitgekeken! Ik ga in het voorjaar zeker weer terug!

Chiarangela van Lieshout

Via Italstudio heb ik een nascholingscursus Italiaans voor docenten gevolgd in Rome. Want ik geef met veel plezier Italiaanse les aan de volksuniversiteit Venlo. Omdat ik Italiaans heb gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en in Italië heb gewoond is mijn achtergrond goed, maar ik miste in het afgelopen jaar de theorie van het lesgeven, hoe en met welke middelen doe je dat het beste. Daarom déze cursus. Het programma was zwaar (lesdagen van 9.00 tot 19.00 uur) maar uitdagend en zeer de moeite waard. Voor de verscheidene onderdelen waren er vier docenten en twaalf cursisten; tien Italianen, een Belgische en ik.

Het programma is bedoeld voor docenten die Italiaans doceren aan Italianen (als tweede taal) of aan buitenlanders (als vreemde taal). Veel aandacht ging uit naar specifieke problemen die buitenlanders en Italianen zelf tegenkomen, als voorbeelden werden onder andere genoemd Noord-Europeanen (bijvoorbeeld problemen met dubbele klinkers) en Chinezen/Japanners (sterk in grammatica, zwak in communicatie).
Veel aandacht werd besteed aan de moderne wijzen van lesgeven (bijvoorbeeld studenten in cirkel en focus op actieve communicatie), vergeleken met de meer traditionele wijzen van lesgeven (leraar voor klas, studenten achter bankjes en focus op grammatica). Voorbeelden werden ruimschoots gegeven. Onderdeel hiervan vormde het zelf een les verzorgen op moderne wijze voor je medecursisten. Erg leuk om te doen en zeer leerzaam.
Een andere activiteit was fonetiek, waarbij veel aandacht werd besteed aan de wijze waarop wij (docenten) articuleren. Belangrijk om te weten om het goed over te kunnen brengen naar studenten en te kunnen corrigeren.
Ook was er een activiteit mime; hoe breng je taal over zonder gebruik te maken van taal, dus met handen, voeten, gezicht en hele lichaam. Erg leuk.
In de tweede week werden we ’s ochtends koppelsgewijs verspreid over de andere groepen (bestaande uit buitenlanders die Italiaans leerden). Doel was het observeren van de wijze van doceren van de docent en de interactie die daardoor in de klas ontstond. ’s Middags bespraken we met onze eigen groep en docent wat we gezien hadden en hoe de nieuwe methoden gebruikt worden opdat studenten gestimuleerd worden te praten, terwijl het onderdeel grammatica niet vergeten wordt.
Kortom twee zeer intensieve weken waarin ik veel geleerd heb, erg leuke contacten opgedaan en door mij beoogde leerdoelen bereikt. De administratieve ondersteuning door Italstudio was zeer correct en ruimschoots op tijd.
Dus ik kan deze cursus dan ook van harte aanbevelen.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa