Marianne de Jong

Zaterdagavond ben ik teruggekomen uit Salerno en ik wil je even laten weten dat ik daar 2 geweldige weken heb doorgebracht. Het was boven alle verwachtingen.
Heerlijk zomerweer en een school met alleen maar aardige mensen die de hele dag bezig zijn om alles zo goed mogelijk te regelen. Petje af.
Ik voelde me er direct thuis en het was oergezellig. Ook het middagprogramma was perfect. Leuk programma met veel variatie.
Ik zat in een klas met veel verschillende nationaliteiten en dat maakt het nog leuker, omdat ieder zo zijn eigen verhaal te vertellen heeft over zijn/haar land met alle bijkomende eigenaardigheden. Zo waren er buiten mijzelf nog 2 Braziliaanse, 1 Duitse, 3 Zwitsers, 1 Finse en 1 Zweed.
Tijdens het middagprogramma kwam ik dan weer in contact met mensen uit andere klassen en zo vormde zich vanzelf een leuk groepje dat gezellig met elkaar optrok en met elkaar uit eten ging.
Op 1 dag na hadden we iedere dag stralend zomerweer. Precies op die ene regenachtige dag was onze excursie naar Paestum.
Totaal doorweekt hebben we daar rondgelopen en we vonden het geweldig ondanks de natte kleren, de vertraging van de trein op de heen- en de terugweg en het onverwachte stilstaan (ca. 15 min.) van de trein ergens midden in de ‘jungle’. Iedereen nam het voor lief en de goede stemming heeft er niet onder geleden.
Natuurlijk is er altijd wel iemand die de sfeer probeert te bederven door veel te klagen en te mopperen, maar daar heeft niemand zich iets van aangetrokken.
De twee weken in Salerno zijn omgevlogen. Het was er fantastisch en ik ben vast van plan om weer terug te gaan en dan nog 1 of 2 weken langer. Wie weet.
Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de perfecte voorbereiding van mijn reis naar Salerno en ik hoop heel gauw weer een keer gebruik te kunnen maken van de diensten van Italstudio.

Roos van Sambeek

Afgelopen augustus ben ik 2 weken (veel te kort!) afgereisd naar La Bella Italia, omdat ik ontzettend graag Italiaans wilde leren. En waar kan dat nou beter dan in Italië zelf?
Het zou ook mijn eerste soloreis worden, dus spannend was het zeker. Ik had al wel wat van Italië gezien en wilde deze keer graag een nieuwe bestemming. Al gauw was de keuze gemaakt.. ik zou naar Salerno gaan! Niet zo’n grote stad als Napels, maar genoeg te doen en te zien, èn gelegen aan de Amalfikust!
8 maanden lang heb ik uitgekeken naar die bewuste zondag 11 augustus. Daar ging ik dan..!
Het appartement, dat ik via Italstudio/L’Accademia had geboekt, was prachtig en de locatie was top; midden in een winkelstraat. Het was schoon, modern en luxe; er waren faciliteiten zoals een wasmachine en airco aanwezig, erg prettig!
De kriebels op zondag maakten plaats voor enthousiasme op maandag! We kregen een warm welkom op l’Accademia en ik leerde ontzettend snel nieuwe mensen kennen, met allerlei nationaliteiten. De school organiseerde veel activiteiten, waarvoor je je kon inschrijven als je wilde. Zo werd il traghetto (de veerboot) ons nieuwe vervoermiddel en zagen we dorpjes en steden als Amalfi, Maiori, Minori, Cetara en Positano. Of namen we il treno naar Paestum, Pompeii of Napoli. Proefden we de echte limoni della costiera amalfitana of dronken we Taurasi; een wijn uit de regio Campania. Over la cucina italiana kan ik nog heel wat meer vertellen, maar het is beter als je dat zelf gaat ervaren!
De docenten waren erg met ons begaan. Zelfs na schooltijd vonden ze het leuk om met ons wat te gaan eten of wat te drinken en gaven ons handige tips over de stad en de cultuur. De sfeer was informeel en we houden zelfs contact nu ik weer terug in Nederland ben.
Ook het onderwijs was erg goed! De docenten spraken alleen Italiaans (ze wilden geen Engels met ons praten i.v.m. het leren van het Italiaans, wat in het begin lastig leek), maar voor we het wisten spraken wij dat ook. Na 1,5 week konden we al converseren met echte Italianen (zonder basiskennis te hebben gehad voorafgaand aan de cursus!). We hoorden niets anders, dus het leren ging erg snel. Aan het einde van de week kregen we een toets en na 2 weken hadden we ons eerste certificaat al behaald! Een officiële uitreiking en daarnaast helaas een afscheid, volgde.
Ik voelde mij echt thuis in Salerno en voelde mij één van hen. Ik heb een onvergetelijke tijd gehad en kijk er naar uit om terug te keren, wie weet voor een wat langere tijd! Ciao!

Marjan Witzel

Ik kan kort zijn: mijn week in Salerno bij de Accademia Italiana was er plezierig. De organisatie is uitstekend geregeld, de medewerkers zijn zeer behulpzaam, de leraren zijn vriendelijk en adequaat en de huisvesting was ook prima.

Ik werd na de instaptoets ingedeeld in een klas met 5 andere vrouwen, waaronder nog 2 andere Nederlandse. Onze leraar was erg vriendelijk, kon uitstekend uitleggen en het laatste uur van elke les ging over de Italiaanse cultuur, zoals Pompei, Napels en Michelangelo. Hij sprak er zeer bevlogen en inspirerend over.

Elke dag kon je kiezen tussen een tweetal excursies, die ook goed geregeld waren. De excursies varieerden van een rondleiding door Salerno, een dagtocht naar Pompei, een lezing van een schrijfster tot een bergwandeling naar een klooster hoog in de bergen, en nog vele anderen.

Ik woonde in het historisch centrum op een steenworp afstand van school in een beeldig straatje met heel veel kleine winkeltjes. Het appartement was heel goed en zeer volledig ingericht. Ik deelde het appartement met een Zwitserse en een Groenlandse. We hadden allemaal onze eigen badkamer.

Kortom, het was een leuke week waar ik veel heb opgestoken.
Ik denk er zelfs over om een volgende keer weer naar deze school te gaan.

Lia Kosten

Hierbij wil ik reageren op mijn verblijf in Salerno en mijn les op de Accademia Italiana.

De lessen en boeken vond ik van hele goede kwaliteit.
De sfeer is zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik had een groep met 8 medecursisten uit Zweden, Rusland, US, Zwitserland en Duitsland. Hele leuke groep. Ook buiten de lessen spraken we met elkaar af.

Ook was er veel aanbod om aan excursies e.d. mee te doen. Zeer afwisselend.

Mijn gastgezin was buitengewoon zorgzaam en vriendelijk.
Als laatste vond ik Salerno ook geweldig. Ik heb genoten van een superleuke week.

Ook dank aan jullie voor de gehele organisatie.

Jacqueline en Rennie

Una settimana all’Accademia Italiana a Salerno (lezioni semi-individuali)
Na een vliegreis met goede treinverbinding van Napels naar Salerno, werden wij hartelijk ontvangen door onze hospita en betrokken wij ons comfortabele appartement nabij het centro storico.
Al dezelfde avond, slenterend door de straatjes, voelden wij ons thuis! Salerno is zeer sfeervol, gemoedelijk, ademt de Zuid-Italiaanse sfeer uit en voelt zeer veilig. Kortom, het is er goed vertoeven.
Heel fijn is het om je aan het eind van de middag of ’s avonds tussen de lokale bevolking te begeven aan de prachtige Lungomare.
Salerno is tevens een prima uitvalsbasis voor diverse excursies naar de sfeervolle dorpjes aan de Amalfikust. Bus- en bootverbindingen zijn er prima geregeld.
Accademia Italiana is gevestigd in een prachtig gebouw en ook hier voelden wij ons gelijk zeer welkom. Onder het genot van een hapje en drankje werd er op de aankomstdag zeer enthousiast voorlichting gegeven over de stad en de activiteiten welke door de school werden georganiseerd die week.
Wij hebben onze lessen als zeer professioneel ervaren, waarin veel ruimte was voor conversatie over het land, de cultuur en de mensen maar waarin ook veel werd uitgelegd over de grammatica. Er werd tevens voldoende gelegenheid geboden om zelf aan te geven welke lesstof wij graag wilden behandelen.
De informele sfeer op school, de vriendelijkheid en bereidwilligheid van het personeel op welk gebied dan ook was grandioos.
Een absolute aanrader!!

Caroline van Overveld

Ik ben een mooie ervaring rijker! Het is allemaal erg spannend geweest, voor het eerst 2 weken zonder mijn gezin, naar een voor mij onbekend stuk Italië, maar het is ontzettend goed bevallen. Ik heb in die 2 weken in Italië meer geleerd dan een heel jaar in Nederland.
Ik zat in een leuke internationale groep met niveau medium. Het was voor mij wel even wennen, weer in de schoolbanken en ook huiswerk maken, maar de lessen werden erg goed gegeven. De grammatica werd heel duidelijk uitgelegd en de conversatielessen sloten hier mooi op aan. We hebben veel gesproken over de verschillende landen waar de studenten vandaan kwamen (hoe is dat bij jullie?) en de cultuurverschillen. Dit vond ik reuze interessant, omdat ik hier in mijn dagelijkse werk ook veel mee te maken heb.
In de middag heb ik aan verschillende excursies meegedaan. Aangezien alle uitleg in het Italiaans werd gegeven is het begrijpen van de taal hierdoor bij mij enorm vooruit gegaan. Vanuit Salerno kun je veel mooie uitstapjes maken, Napels, Pompeï, Paestum, de Amalfi kust. Ook Salerno zelf is een aangename stad. Het heeft een mooi historisch centrum met smalle straatjes en kleine winkeltjes, maar ook een nieuw gedeelte met de grotere bekende winkelketens. En natuurlijk de boulevard, waar je heerlijk kunt wandelen, onder het genot van een ijsje.
Kortom, ik heb 2 heerlijke weken gehad in Salerno. Ik kan de Accademia Italiana Salerno aan iedereen aanbevelen. Het niveau van de lessen is hoog en de leraressen zijn geweldig, hebben veel geduld en passie voor hun vak. Dit in combinatie met de excursies in de middag heeft mij 2 onvergetelijke weken bezorgd. Ik ga zeker een keer terug naar Salerno!

Marianne vd Weerd & Henny Mackaay

Wij willen u hierbij hartelijk bedanken voor uw bemiddeling voor de cursus aan de Academia Italiana in Salerno. Wij hebben een fantastische week gehad, de lessen waren voorbereid, we zaten beiden in verschillende klassen, naar niveau met een internationaal gezelschap uit o.a. Japan, Californië, Zwitserland, Engeland, Brazilië en kregen goed les van 2 leraren, met elke dag huiswerk.
Er waren interessante middagprogramma’s waar je per dag op in kon tekenen. En ons appartement was uitstekend verzorgd en heel goed gelegen t.o.v. school en openbaar vervoer.
De stad en omgeving waren prachtig en we hebben erg genoten van bootreisjes naar o.a. Positano en Capri. We gaan volgend jaar hier zeker weer naartoe en hebben het ook aan alle vrienden aangeraden.

Jan Sytze Mosselaar

Zoals gevraagd nog een terugkoppeling hoe mijn ervaringen in Salerno zijn geweest. In 1 woord: TOP!

De stad zelf is heerlijk; veilig, weinig toeristen, dus veel kans om je Italiaans te oefenen, een mooi oud centrum met een doolhof van straatjes, alles betaalbaar en de mensen erg vriendelijk. En natuurlijk dichtbij de Amalfikust, vanuit Salerno hebben we mooie uitstapjes naar Capri en de Amalfikust gemaakt met de boot.

De school zelf is goed georganiseerd, centraal gelegen, met aardige en enthousiaste docentes. Les was in kleine klasjes met uitzicht op zee.

Het appartement waar ik zat lag iets verder van het oude centrum, maar nog prima op loopafstand. Het appartement was ruim opgezet, kamer basic maar voldoende, en de eigenaar heeft alles keurig uitgelegd.

Al met al kan ik Salerno zeer aanbevelen, vanwege de mooie combi van een mooie, veilige, niet-toeristische Zuid-Italiaanse stad met de Amalfikust om de hoek en een goed georganiseerde en sympathieke

taalschool!

Bea Hoevenaars

Salerno blijkt een goede keuze voor de maand oktober. De hitte van de zomer is voorbij en met een temperatuur tussen de 20-25 graden en veel zon is het voor allerlei activiteiten een heerlijke temperatuur. Die activiteit was op de eerste plaats de cursus all’Accademia Italiana in het prachtige palazzo aan de Via Roma. Ik koos voor de Standaardcursus van 20 uur per week in de ochtenden. Livello medio/avanzato, zei Gennaro Falcone, onze insegnante uit Napoli. Gennaro is een actieve insegnante die, ter oefening van de conversazione, veel verschillende onderwerpen aandraagt. Mijn klas bestond uit studenten uit Brazilië, Noorwegen, Japan, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein. Je moest onderling wel Italiaans met elkaar spreken door de diversiteit aan moedertalen.
De stad Salerno met zijn eeuwenoude centro storico waar de smalle straatjes steeds weer uitkomen op een piazza. Veel pleintjes dus. Ik had een appartementje in het centro storico, la piazza met de kerk en de bar voor de deur. Het centro storico met de talloze mooie winkeltjes, de bars voor een caffè e dolce, altijd alles vers. De markt met een overdaad aan vers fruit en groente. Ik zwierf door de vicoli, de steegjes, liep naar de giardino della Miverva en het Castello Arecchi op de top van de heuvel met een magnifiek uitzicht over de stad en de zee. De drukte in de winkelstraten houdt vaak aan tot middernacht als de winkels al lang gesloten zijn. De stad grenst pal aan de zee met zijn mooie, brede Lungomare, met hoge palmen en oleanders die voor schaduw zorgen in de hete zomer. Je komt er om te slenteren, te zitten op een van de talloze banken en van de zon te genieten, een ijsje te eten, naar de zee te kijken, elkaar te ontmoeten, de kleine kinderen uit te laten en ga zo maar door. Ik was er iedere dag wel even of langere tijd.
Voor een aantal middagen in de week is er de mogelijkheid deel te nemen aan diverse activiteiten en uitstapjes, georganiseerd door de school. Zo was ik o.a. bij de rondleiding door Salerno met Stefania en kregen we uitleg over de lange geschiedenis van de stad in het Municipio, bekeken we de prachtige stadstuin Villa Comunale, bewonderden de Duomo en de Crypte en dwaalden we door het archeologisch museum. Iedere week is er ’s avonds een cena in een trattoria met originele Italiaanse lekkernijen. We gingen een hele zaterdag naar Napels. De Dom met de ondergrondse griekse en romeinse huizen uit de oudheid, het centro storico, de via Toledo, het Palazza Reale, het Castel Nuovo uit de dertiende eeuw en we aten de echte Pizza Napoletana. Zelf ondernam ik nog een tocht naar Pompeii, een half uurtje met de trein vanaf Salerno en liep er uren rond tussen de scavi.
Addio Salerno, alla prossima volta!

 

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa