Yolanda Neijts

Ik wil jullie nog even laten weten dat ik een hele fijne tijd op Sicilië en in Taormina heb gehad. Babilonia is idd een hele goede school met echt persoonlijke contacten naar iedereen. Ook het appartement was van alle gemakken voorzien.

Bovendien was ik onder de indruk van de manier van lesgeven van docent Stefano die alle deelnemers elke ochtend de héle lestijd actief aan het werk hield, met onder andere spreek- en luisterteksten (vaak gerelateerd aan zowel de Italiaanse als Siciliaanse cultuur), het in duo’s bespreken van teksten, rollenspelen, discussies en natuurlijk na die twee lesuren grammaticale verdieping met opdrachten en oefeningen. Waarbij alle ruimte was voor veel plezier en gelach.

Ik hoop binnen niet al te lange tijd weer bij jullie aan te kloppen voor weer een vervolgcursus in Italië. Want dat is toch echt heel anders dan een taalcursus in Nederland. Bedankt weer voor alles en hopelijk tot gauw!

Duttje Huitema

Voor mij was dit de overtreffende trap van talenonderwijs in Italië. Ik heb in het verleden al enige scholen bezocht, in Napels, Urbania, Cagliari, Alghero, Venezia, maar dit was echt een onvergetelijke ervaring. Taormina kende ik door vakanties, maar als je in zo’n omgeving langere tijd verblijft voor studie of werk, ga je je langzaam onderdeel voelen van ‘de gewone mensen’ waardoor het verblijf iets extra’s krijgt.

Dit jaar was het in Taormina veel rustiger. En ja, er waren door Corona een aantal zaken waar je rekening mee moest houden. Zoals de mondkapjesplicht en de verplichte temperatuurmeting iedere dag. Het 50-plus programma was wat beperkter, door de corona-regeltjes. Niettemin liet Peppe ons prachtige plekken zien, zoals de filmlocaties van ‘The Godfather’, Syracuse, Ortigia, Piazza Armerina.
Met de koks van het restaurant hebben we de bekende ‘arancini’ gemaakt, het Siciliaanse ‘streetfood’ en een wijnproeverij gedaan. De manier waarop in Taormina les werd gegeven vond ik geweldig. Heel interactief, heel stimulerend, waardoor in een korte tijd allerlei verschillende taalaspecten werden doorgenomen. De school heeft een heel goed team docenten, een prachtige tuin en alleen al de weg naar school vond ik iedere dag een feest. Na de lessen was er genoeg gelegenheid om de stad te verkennen of om gewoon naar het strand te gaan.

Na twee weken het 50 plus programma te hebben gedaan besloot ik nog een week te blijven. Het beviel me zo goed! Op die manier kon ik nog meer leren van de Italiaanse taal (de lastige werkwoordvormen), nog meer genieten van de prachtige omgeving en voelde ik me steeds meer opgenomen in de stad Taormina. Wat voor velen een plek is om – à la Venetië – een dag naar toe te gaan heb ik heel anders mogen ervaren, als studente van Babilonia gedurende drie weken.

Het is lastig om terug te keren op aarde, na zo’n verblijf. Ik heb begrepen dat Babilonia ook online cursussen geeft. Online onderwijs is niet altijd even gemakkelijk. Maar ik heb gezien hoe Alessandro zijn didactiek heeft georganiseerd, waardoor ik me niet anders kan voorstellen dan dat ook de online lessen goed georganiseerd zijn en zeer effectief.

Als ik nog een tip mag geven voor een accommodatie: ik verbleef in “I Due Grifoni”, gevonden via een boeking website. Niet heel goedkoop, maar Taormina is geen goedkope bestemming. We hadden een prachtig appartement, met balkons, terassen, uitzicht op zee, schoon en modern. Echt een aanrader, ook als je geen talencursus doet!

Monique Kattenburg

Voor het 3e opeenvolgende jaar heb ik een heerlijke cursusweek gehad. Elk jaar in een andere plaats: Taormina (Babilonia is een geweldige school), Cagliari en dit jaar in Salerno bij de Accademia Italiana. De Accademia is een vrij groot instituut, gevestigd in een mooi, oud gebouw en centraal gelegen. In vrijwel alle leslokalen is er airconditioning hetgeen soms best nodig is gezien de zuidelijke ligging van Salerno.

Op de 1e ochtend kreeg ik al meteen een goede indruk van de organisatie die heel professioneel overkomt. Er was voor alle nieuwe leerlingen van die week een bijeenkomst waar je algemene informatie over de school kreeg, over de excursies van die week, kennis maakte met de medewerkers en je je kon opgeven voor de stadswandeling diezelfde middag.
De receptiemedewerkers zijn heel behulpzaam en je kunt er ook terecht voor allerlei praktische informatie over bv treintijden, buslijnen etc.

Mijn groep was vrij groot, verschillende nationaliteiten en erg leuk. De lessen, gegeven door Renato, waren goed opgebouwd en de ochtend vloog altijd om. Tot de koffiepauze grammatica, oefeningen etc en na de pauze een cultureel onderwerp ondersteund door audiovisuele middelen. Renato is een ervaren en competente docent, goed in het uitleggen vd grammatica, maar kan ook veel vertellen over de Italiaanse cultuur, muziek, geschiedenis etc. Alles bij elkaar waren de lessen daarom altijd boeiend en hij zorgde ervoor dat iedereen genoeg aan het woord kwam.

Ik had mijn accommodatie zelf geregeld, omdat ik er geen behoefte aan heb een appartement met 1 of meerdere personen te delen.
Salerno is een erg prettige stad, niet te groot, niet te klein, mooie autovrije winkelstraat. Mijn studio lag in het historische gedeelte vlak bij de kathedraal en bleek een goede locatie te zijn. Rustig want weinig verkeer, gezellig, breed aanbod van horeca en op loopafstand van de Accademia. De openbaar vervoer verbinding van vliegveld Napels naar Salerno is ook prima te doen.
Ik raad Salerno aan om 2 redenen: een erg goede, professionele Accedemia, en als stad een uitstekende uitvalsbasis voor talloze excursies per trein, per bus of per boot in de omgeving.

Heleen de Laat

De vakantie/talencursus in Taormina was een van mijn beste ervaringen ooit! Taormina is absoluut oogverblindend, schitterend, een prachtig dorpje bovenop een berg, en de zee is zo makkelijk te bereiken te voet, met de bus of met de lift. De sfeer in Taormina is relaxt, er zijn vele leuke plekken voor eten en drinken en ik voelde me er letterlijk meteen thuis.
Dat kwam mede dankzij het hartelijke welkom van mijn huisbaas, die me bij de busterminal met de auto kwam ophalen met een grote fles koud water.
Het appartement dat de school voor me had geboekt wat ook bijna te mooi om waar te zijn. Ik deelde het appartement met een andere studiegenoot, maar we hadden beide een eigen grote kamer en badkamer en deelden alleen de grote keuken en woonkamer. Vanaf het appartement hadden we uitzicht op de zee, alles werkte goed (internet, water) en er was op aanvraag airconditioning aanwezig. Het contact met de huisbaas verliep ook soepel en hij zorgde ervoor dat altijd alles in orde was.
Ook de sfeer in de school was heel fijn. Ik werd hartelijk verwelkomd en alle informatie werd op de eerste dag duidelijk uitgelegd. Ook werd er een niveau inschattingstoets gedaan voordat we werden ingedeeld in de klassen. Voor mij was de combinatie van 3 uur les per dag en voor de rest van de tijd vrij om Taormina te ontdekken, perfect. Ik ben alleen gegaan maar leerde de eerste dag genoeg medestudenten kennen om de rest van de week mee door te brengen.

Mieke Heijerman

Ik heb een hele goede tijd gehad in Taormina. De school was prachtig vond ik, qua locatie en voorzieningen. We hadden elke dag 2 verschillende leraren (anderhalf uur grammatica, anderhalf uur conversatie), wat ik prettig vind en ook kregen we na een week weer twee andere docenten. Ze waren alle vier erg sympathiek, en als we eens wat kritiek hadden, speelden ze daar goed op in. Ze waren er erg alert op dat we het naar ons zin hadden.
De leermethode is volgens mij ongeveer zoals in Lucca maar met net iets minder veel spelvormen etc., wat ik wel prettig vond. Wel erg veel werken in groepjes en dat heeft op zich mijn voorkeur. Maar dit was ook oké en ik heb hier echt veel geleerd, ook door onze eigen verzoeken waar ze direct op in gingen. We kregen wat huiswerk mee, maar niet te veel.
Het buitenschoolse aanbod was uitstekend: bijna elke dag was er wel iets, waardoor je ook makkelijk contact met anderen kreeg. Ik heb me geen seconde alleen gevoeld. Er was film, Italiaans gesproken én ondertiteld, een spel, we zijn een keer met een boot de kustlijn langs gegaan, je kon een hele dag in het weekend op stap naar de Eolische eilanden en elke week kon je twee avonden samen eten in het restaurant van de school voor 15 euro (drie gangen).
Ook was er een Babilonia-pas waarmee je korting kreeg op excursies van een reis-agenzia (zo ben ik de Etna op geweest) en in aangesloten restaurants en bars etc. Het appartement was prima, ik had leuke medebewoonsters.
Kortom, een prima school, een prachtig eiland, boeiende mensen: een hele mooie ervaring! Dank voor het organiseren.

Tjitske Elzinga

Twee jaar geleden heb ik via Italstudio een talenreis geboekt naar Siena en heb daar een geweldige tijd gehad. Omdat ik een dergelijke ervaring nog eens wilde beleven heb ik aan het begin van de zomer weer contact gezocht met Ingrid Veringa. Deze keer besloot ik een zuidelijke bestemming te kiezen omdat ik nog nooit in deze regio was geweest. Ik twijfelde tussen Calabrië, Sicilië en Sardinië en na informatie te hebben ingewonnen van Ingrid viel mijn besluit op Sicilië (Taormina).
De eerste maandag op de school voelde ik me meteen erg welkom. Directeur Alessandro stond bij de ingang van de school om alle nieuwkomers persoonlijk welkom te heten waarna hij een korte presentatie gaf over de school, de staf en de inschalingstest. Na het maken van een schriftelijke toets volgde een kort gesprekje met Anita waarna iedereen werd ingedeeld. Na de koffiepauze sloot iedereen aan bij zijn/haar klas. Mijn klas was erg groot waarop werd aangegeven dat we vanaf dinsdag in 2 klassen zouden worden gesplitst.
Vanaf dinsdag begonnen de lessen in ‘mijn’ klas dan echt en samen met Amerikanen, Australiërs, Russen en Zwitsers heb ik me twee weken lang mogen bezighouden met de prachtige Italiaanse taal. De groepslessen startten om 9.30 u. en werden opgedeeld in twee onderdelen; in de eerste helft lag de focus op grammatica en na de koffiepauze lag de nadruk op conversatie. Voor beide onderdelen krijg je les van verschillende docenten. Aangezien dit per week (en soms per dag) kan verschillen krijg je van verschillende personen les. Alle docenten zijn echter zeer bekwaam dus ik heb dat niet als belemmering ervaren. Zowel Pepe, Daniele, Marina en Anita zijn daarnaast erg aardig en behulpzaam.
De school is gehuisvest in een prachtig pand met heerlijke tuin. Ik vond het een luxe dat de school beschikt over een eigen bar en keuken waarbij je als student voor een kleine prijs verse cappuccino kunt kopen alsmede na de lessen kunt genieten van een heerlijke verse Italiaanse lunch.
Taormina is een schitterende plaats hoewel in het hoogseizoen (ik was er in september) de toeristen nog volop aanwezig zijn waardoor het in de winkelstraat Corso Umberto erg druk is. Echter al dwalend door de achterafstraatjes en de botanische tuin, zie je de schoonheid van het stadje pas echt. Met klas- en huisgenoten heb ik ook buiten Taormina veel activiteiten ondernomen. Dit kan via de school (Babilonia organiseert elke dag een activiteit, soms gratis en soms tegen een vergoeding) of op eigen gelegenheid. Taormina heeft bovendien voldoende agentschappen om excursies te boeken. Mijn aanraders zijn om Castelmola te bezoeken (ga vanuit Taormina lopend via diverse voetpaden, erg mooi) en vooral de Etna bij goed weer; om op 3000 meter de zon onder te zien gaan was werkelijk magisch! De wegen zijn prima en met de auto Sicilië ontdekken is een belevenis op zich.
Al met al heb ik ook deze keer een onvergetelijke tijd gehad; een goede school, een prachtige locatie en vrienden voor het leven gemaakt. Ik zal er nog vaak met een klein beetje heimwee aan terugdenken. Bedankt Italstudio voor alle hulp en advisering en graag tot een volgende keer!

Suzan Bij-Boschloo

Ik wilde je even laten weten dat de taalcursus op Sicilië geweldig was!
Enthousiast en behulpzaam personeel op de school, leuke buitenschoolse activiteiten, prima appartementen.
Verder is Taormina een leuke stad, en de natuur is prachtig. Ik kom zeker terug op Sicilië!

Saskia Keuning

De cursus in Taormina is mij prima bevallen. Omdat de lessen, weliswaar gericht op praten, schrijven, luisteren en lezen, “spelenderwijze” werden gegeven, was het een ontspannen manier om de taal te leren. Juist omdat er geen gebruik werd gemaakt van leerboeken maar meer van krantenknipsels, interviews, kruiswoordpuzzels, werd de woordenschat vergroot. Een klein toneelstukje opvoeren aan de hand van wat vooraf op papier gezette situaties (alledaagse situatie zoals bijv. iets kopen in de winkel en alleen maar mogen ruilen met een bon binnen een week en daar een discussie over voeren met de verkoper) is daar een goed voorbeeld van.
Er waren diverse mogelijkheden om deel te nemen aan allerlei door de school verzorgde activiteiten (kosteloos) zoals bijv. een lezing over “Novecento”, een toelichting over de “gebarentaal” van de Italianen (druk gesticuleren), een film, een excursie langs de bezienswaardigheden van Taormina en uiteraard een bezoek aan het Griekse theater (voor rekening van de school), een etentje op school en aansluitend een spel, een cena in een plaatselijk restaurant (voor eigen rekening). Daarnaast waren er nog tal van andere activiteiten waarvan ik alleen heb kunnen deelnemen aan een bezoek aan de Etna (niet kosteloos), wat zeer de moeite waard was.
De docenten waren stuk voor stuk enthousiast en wisten hun verhalen met veel verve te brengen waardoor het elke dag weer boeiend en ook reuze gezellig was. Het huiswerk nam hooguit een uurtje in beslag waardoor er nog ruimschoots tijd overbleef om andere dingen te doen waardoor het vakantiegevoel versterkt werd. Taormina is een schitterende, weliswaar kleine plaats, heel lieflijk, prachtig gelegen aan het water en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het appartement waarover ik de beschikking had was mooi, keurig schoon en bovenal heel gezellig gesitueerd zo dicht bij de grote winkelstraat Corso Umberto. Kortom, wat mij betreft, is het een zeer geslaagd verblijf geweest.

Elke Verkinder

Ik ben net terug van een weekje in Babilonia te Taormina. Ik wou u bij deze bedanken. Het was een onvergetelijke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan wel voor een langere periode want een weekje is zo voorbij.
De school is enorm gezellig, de leraren zeer vriendelijk en geduldig, de sfeer optimaal.. kortom alles was schitterend. Het weer was iets minder maar zelfs Taormina / Sicilië in de regen had zijn charmes!
Bedankt dat ik dit via uw organisatie heb kunnen meemaken. Hopelijk tot gauw!

Gerda Steenhuis

Ik wil je even laten weten hoe goed de taalcursus in Taormina mij is bevallen. Het was in een woord geweldig!! Ik had niet gedacht dat ik zoveel Italiaans zou leren in twee weken.
De school Babilonia is uitstekend georganiseerd, de docenten gaven prima les. Wel op een schoolse manier maar zeer effectief. En alles, het appartement en de transfer etc. was goed geregeld.
De activiteiten buiten de lessen werden door Pepe georganiseerd en begeleid. Bijna elke dag was er iets. Ik heb twee heerlijke weken gehad en daarna nog een week in Rome. Er waren meerdere deelnemers van mijn leeftijd ( 50 +). Ook dat vond ik prettig. Niet veel Nederlanders. Dus Engels en of Duits kunnen spreken is wel nodig. Zeker voor herhaling vatbaar!

Katrien van Thielen

In april ben ik 3 weken naar de school Babilonia in Taormina geweest en heb er een geweldige tijd gehad. Ik heb er heel veel bijgeleerd, de leerkrachten waren super en er waren studenten van over de ganse wereld.
Bijna elke namiddag waren er al dan niet gratis activiteiten en op zaterdag deden we een grotere uitstap naar bv de Etna.
Taormina is een wondermooi plekje, boordevol leuke restaurantjes, pubs en bars. In april waren er nog niet veel toeristen wat het natuurlijk nog leuker maakt. Ik heb er enkele vriendinnen voor het leven gemaakt en denk er nog steeds aan terug met een warm gevoel.

Andrea Lourens

De cursus Italiaans die ik in Taormina heb gevolgd was in 1 woord heerlijk! De school is knus, vriendelijk en ik voelde me er direct thuis. Erg sympathieke leraren en goede lessen, en leuk om weer eens in de schoolbanken te zitten. Leuke medecursisten om me heen, van alle leeftijden en veel verschillende nationaliteiten.
Taormina zelf is een plaatje, alsof je een filmsetting binnen wandelt. Daarbij een prachtig strand, lekker eten.. wat wil je nog meer?
Dank voor het verzorgen van deze heerlijke weken, ik kijk er met bijzonder veel plezier op terug.

 

Oscar Winter

In september heb ik via jullie een taalcursus gevolgd in Taormina. De reis, de school en zeker ook het verblijf is mij enorm goed bevallen. Het echtpaar bij wie ik op halfpensionbasis in huis zat, fam. Costa, zijn echt schatten van mensen. Direct na aankomst op zondagmiddag zat ik al in een geanimeerd gesprek met Elsa over van alles en nog wat en dat was tekenend voor het gehele verblijf: veel leuke gesprekken over een diversiteit van onderwerpen en dus een uitstekende manier om meer van de taal en de manier van leven en denken te leren. Los daarvan waren de kamers uitstekend en het eten zelfs meer dan uitstekend.
Ook de school, Babilonia, vond ik erg goed. Sowieso een mooie locatie met de ruime binnentuin, maar ook sympathieke en bevlogen docenten die hun uiterste best deden om met name de spreekvaardigheid te stimuleren en te verbeteren. Precies waarvoor ik daar was! De grote diversiteit aan studenten, zowel qua nationaliteit als in leeftijd, vond ik ook erg leuk. Contact legen gaat uitermate gemakkelijk en de saamhorigheid is groot, zowel in de school als ook daarbuiten in de stad. Aanschuiven op een terras bij een groepje medestudenten is bijna een vanzelfsprekendheid.
Taormina vond ik een mooi stadje met, voor mij, de juiste mix van gemoedelijke kleinschaligheid en voldoende vertier in de vorm van bars en restaurants en winkels. Het leuke vond ik ook dat je als student, in elk geval voor je gevoel, toch net iets meer ‘er bij hoort’ dan de ‘gewone’ toeristen. ’s Ochtends op weg naar school merk je al na enkele dagen (en ik zat er maar een week!) dat sommigen van de lokale bevolking, die op dat moment hun winkel of restaurant openen, je al herkennen en ook groeten. Kortom, niets dan lovende woorden eigenlijk

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa