Barbara Vlugman

Urbania is een leuk historisch stadje met een levendig centrum. Nu was het natuurlijk zomer en hadden veel inwoners vakantie, maar echt elke middag en avond zaten de terrassen vol. De locals waren allervriendelijkst en ik had al snel vrienden gemaakt – perfect voor m’n Italiaans! Mijn appartement (groot en netjes, echt super) lag in het historisch centrum, op een minuut lopen van de school.

De sfeer op school is goed, en zo ook de ontvangst en begeleiding. Bij aankomst kon ik me inschrijven en kreeg ik een tas overhandigd met het schoolboek, schrift, pen en het schema voor de komende week/weken, inclusief lestijden, excursies en andere belangrijke info mbt de school. De docent, Silvia in mijn geval, was werkelijk uitmuntend. Ik heb veel docenten gehad, maar geen enkele kon zo duidelijk uitleggen en was zo nuttig enthousiast als zij. Ze gaf je het vertrouwen om te praten en maakte de grammatica inzichtelijk. De lesstof was precies op niveau. Als leidraad maken ze gebruik van een boek dat ze zelf uitgeven. Dat boek is duidelijk, overzichtelijk, kleurrijk en inspirerend, met goed gebruik van voorbeelden uit het dagelijks leven. De docent gaat tijdens de les dieper in op de stof, geeft uitleg en extra oefeningen. Twee keer per week was er ’s middags ook nog een conversatieles van een andere docente, waarbij natuurlijk extra aandacht werd besteed aan conversatie en uitspraak.

Omdat ik het zo naar m’n zin had en de cursus zo goed vond, besloot ik nog een week les te volgen. Ik wilde graag naar een school die geaffilieerd was aan die in Urbania zodat ik de methode kon blijven volgen, dus het werd Genua.

Liesbeth van Agt

Deze zomer zijn wij met jullie bemiddeling in Urbania geweest. En dat was in één woord prima!
Prachtig weer (als je van 40+ graden houdt tenminste 🙂 ) met als enige minpunt het ontbreken van airco zowel in het appartement als in de school. Wat een hitte!
De eigenaren van het appartement waren zeer vriendelijk en het appartement was verder ook oké met alles wat je nodig had.
De school in Urbania is ook goed bevallen. Prima docenten, kleine groepen. Leuke extra lessen in de middag (kunstgeschiedenis en literatuur en twee keer conversatie) en veel excursies (waar we geen gebruik van hebben gemaakt).
Grappig dat je ’s middags de aria’s van de Chinese muziekstudenten in het gebouw hoort. Helaas waren er in onze week geen concerten, de week erna wel. En ook grappig dat het er stikt van de priesters, uit het voormalig Oostblok maar ook uit Amerika en Sri Lanka. Die logeren allemaal in diverse kloosters en moeten Italiaans leren voor hun studie in Rome. Veel aardige lui waar je ook best een biertje mee kon drinken na de les.
Urbania zelf is een plezierig stadje met alle voorzieningen die je je kunt wensen en de omgeving is ook heel mooi (maar dat wisten we tevoren al).

Kortom: wij hebben alweer een beetje heimwee en het zou best eens kunnen dat we nog eens gaan!

Ans Rutten

Na zeven jaar terug in Urbania…
Hoe zou het er zijn? Nog even fijn als zeven jaar geleden?
Die vraag kan ik volmondig met JA beantwoorden!
De school nog steeds druk, met studenten van over de hele wereld, super goede docenten, de excursies, de inzet van de familie Pasotto die de school runt..
De goede restaurants, de aardige bevolking die het leuk vindt een praatje met je te maken, het bruisend avondleven op het plein bij de fontein…
En ja, ook dit jaar het afscheid van Urbania dat zwaar valt.
Met als troostvolle gedachte: volgend jaar weer!

André van der Zee

Het is mij goed bevallen in Urbania. Wie een kwalitatief goede school en docenten zoekt in een rustige, niet door toeristen gedomineerde, omgeving, is in Urbania op zijn plaats. Urbania is een klein stadje waar je snel gesprekspartners vindt om het Italiaans te oefenen. Verder is het een hele leuke omgeving om een wandeling te maken in de omliggende heuvels.
Het leuke van de school is, naar mijn mening, ook dat er veel aandacht is voor (kunst) geschiedenis en, ook al kan ik er zelf niets van, dans en zang. Gedurende de weken dat ik er was , was er een Amerikaans gezelschap jongeren, dat verschillende concerten gaf in Urbania en omgeving.
Ook het gastgezin waar ik verbleef beviel goed, en dwingt echt tot Italiaans spreken ook buiten de lessen om.

Yvon Luijk

De accommodatie in Urbania was prima. Ik had een heel huis tot mijn beschikking: 3 slaapkamers, 3 balkons, 2 badkamers, een eet/zitkeuken en een salon.
De mensen, die onder mij woonden (eigenaars) waren vriendelijk en behulpzaam. De wandeling naar school duurde een kwartier, supermarkt in de buurt, kortom ik heb geen enkele klacht.
Over de cursus ben ik eveneens zeer tevreden. Bij aankomst werd mij een pittige test voorgelegd.
De groep was klein – inclusief mijzelf 4 studenten- en dat heb ik ervaren als een luxe.
De docente leverde prima werk.
Naast de ochtenden was er, behalve op de woensdagmiddag, een volledig middagprogramma. Dat laatste bestond uit conversatielessen en een geschiedenis/literatuur les en een les over kunst. Hiervoor werden nog twee docenten ingeschakeld.
Daarnaast kreeg ik ook nog huiswerk en moest ik een evaluatieverslag schrijven. Kortom ik heb hard gewerkt en daar kwam ik ook voor.
Ik heb een dik grammatica boek ontvangen met oefeningen en aantal andere zaken, zoals cahier en tas en ter afsluiting een attestato, alsmede een prachtige repro van een originele afbeelding van Dante. Daar ben ik zeer mee in mijn sas. Ik heb het geheel als prettig, goed verzorgd en leerzaam ervaren.
Urbania is een plezierige plaats, rustig, waar iedereen elkaar (in het oude gedeelte) kent en waar ik me snel thuis voelde.
Parkeren bleek inderdaad geen enkel probleem. Kortom alles was geheel naar wens……behalve dat ik langer had willen blijven!

Frans Reijnders

Het verblijf in Urbania was prima. De school had voor ons een uitstekend appartement geregeld. Het is een overzichtelijk en rustig stadje. Na een week heb je alle restaurants in het historisch centrum gehad. De school was erg goed. De eerste ochtend kreeg ik een toets en werd daarna ingedeeld in een klasje met 7 personen: twee meisjes uit Cyprus, een jongen uit de VS, een gepensioneerde heer uit Duitsland en twee priesters uit Slowakije (ter voorbereiding op de studie in Rome kwamen zij gedurende enkele maanden in Urbania de Italiaanse taal leren).
De ochtenden van 8.50 uur tot 12.20 uur les met een half uur pauze. Maandagmiddag een college over kunst (dit maal over Ravenna). Dinsdag en donderdagmiddag twee uur conversatie van 14.30 tot 16.30 uur. Op de woensdagmiddag een (facultatieve) excursie naar een stad in de buurt en op vrijdagmiddag een programma over Italiaanse literatuur. Een druk programma, waar ik niet helemaal aan heb deelgenomen om ook zelf (met mijn vrouw en dochter) op stap te kunnen naar o.a. Urbino en Gubbio. Kortom: echt een goede school, waar op hoog niveau les werd gegeven.

Hans T.

De cursus Italiaans die ik in het voorjaar in Urbania heb gevolgd was in één woord fantastisch! Wàt een prachtige streek, wàt een aardige mensen en wàt een geweldige school!
Urbania is een dorpje dat prachtig is gelegen in de provincie Le Marche. Het dorp zelf heeft een paar historische gebouwen en ligt zo’n 30 km van het grotere Urbino waar je voor meer kunst en cultuur terecht kunt. Voor zon en strand hoef je ook niet ver te reizen: de kustplaats Pesaro ligt op circa 50 km afstand.
De bevolking vond ik buitengewoon vriendelijk en behulpzaam en ik kon duidelijk merken dat men het op prijs stelt dat je je verdiept in hun taal en cultuur. Zwaait er iemand naar je op straat dan blijkt het de barista te zijn waar je pas één keer een cappuccino met een brioche hebt genuttigd of het is de mevrouw van de lavanderia waar je een paar dagen geleden je was hebt afgegeven. Ik voelde mij hier dan ook direct thuis.
De school tenslotte – en daar gaat het uiteindelijk toch om – is een héle goeie (en ik heb er inmiddels al aardig wat versleten, dus ik kan vergelijken). Het programma dat men in kleine klassen aanbiedt is tamelijk intensief (’s morgens en ’s middags) waarbij zowel de grammatica als het daadwerkelijk spreken aan bod komen, óók bij de beginners. Daarnaast kan men op zaterdagmiddag tegen een geringe vergoeding deelnemen aan excursies in de omgeving en organiseert men voor de liefhebbers filmavonden. Zeer aanbevelenswaardig is tenslotte de cursus Italiaans koken waarbij je onder het genot van een drankje kan zien hoe Mattéo de heerlijkste dingen bereidt welke je vervolgens nog mag opeten ook!
Terwijl ik dit schrijf vraag ik mij af waarom ik daar ooit ben weggegaan ….

Rolf en Inge Smit

Al jaren kwamen wij zeer regelmatig in Italië en steeds vaker bekroop ons het gevoel dat we zo graag wat meer van de taal wilden leren. Via Italstudio belandden we in Urbania, een klein stadje in de Marche. Het bleek één van de beste beslissingen die wij ooit genomen hebben. Onze leraren en leraressen waren zeer vriendelijk, maar leerden ons wel met hard werken dat waar we voor gekomen waren: het Italiaans. Samen met de Amerikaanse operazangers in onze klas hebben we Andrea Bocelli gezongen en we hebben genoten van de opvoering van La Traviata die zij ten uitvoer brachten in het plaatselijke theater. Ons huiswerk maakten we in de zon met uitzicht op een veld zonnebloemen. We aten heerlijk ijs en dronken koffie op het terras van het theatercafé. En, tot onze verbazing, konden we na verloop van tijd zomaar ineens verstaan wat er naast ons op het terras gezegd werd en op donderdag onderhandelen op de markt.
3 Maanden zij wij te gast geweest bij een bijzonder vriendelijke en gastvrije familie die ons zeer heeft verwend en die ook van nabij onze Italiaanse vorderingen gade geslagen heeft. Nog steeds bezoeken wij deze lieve mensen, zodra we maar even in de gelegenheid zijn. Wij prijzen ons zeer gelukkig voor de kans om 3 maanden in Urbania door te brengen en Italiaans te leren op het Centro Studi Italiani. Het heeft ons leven verrijkt en we kunnen het dan ook iedereen aanbevelen.

Yvonne Wubben

Twee jaar geleden begon ik met Italiaanse les bij Dante Alighieri. Ik was daar heel enthousiast over en al snel kwam ik in het bezit van een brochure van Italstudio. De reizen, die zij daarin aanboden, spraken mij erg aan. Maar gezien het feit dat ik al 30 jaar niet alleen op reis geweest ben en mijn schooltijd nog verder achter mij ligt, moest er toch wel het een en ander overwonnen worden om die stap te zetten.
Ik ben sinds 2 dagen terug van een verblijf van 2 weken in Urbania en ik moet zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik gegaan ben. Het was een geweldige ervaring. De docenten en medewerkers van de school zijn erg aardig en bekwaam. En er is ze alles aan gelegen het de studenten/leerlingen naar de zin te maken. Het programma op de school zit heel goed in elkaar en is zeer onderhoudend. Je leert er eigenlijk veel meer dan alleen de Italiaanse taal. Het leuke vond ik ook dat er zeer veel nationaliteiten op de school aanwezig zijn onder de leerlingen, zodat je ook met andere mensen dan alleen je eigen landgenoten eens van gedachten kunt wisselen.
Kortom voor mij een doorslaand succes, dat ik zeker wil herhalen en dat ik eenieder van harte kan aanbevelen.

Ducky Huitema

Door de kleinschaligheid van de gemeenschap in Urbania kent iedereen elkaar en heb je ongelooflijk snel contact. Het leven verloopt er nog zoals je denkt dat het leven in Italië moet zijn: rustig, gemoedelijk en genietend van het goede leven. Het sociale leven is erg belangrijk; oma’s bemoeien zich met kleinkinderen, dochters helpen hun oude moeders, mannen vormen een vaste groep ‘hangouderen’ en de jongeren treffen elkaar bij het theatercafé, in de nieuwe discotheek ‘New Pub’ of gewoon in de Giardino, de plaatselijke tuin voor algemeen gebruik. Iedereen heeft belangstelling voor elkaar en een hartelijk woord voor de ‘vreemdelingen’: de studenten van de taalschool Centro Studi Italiani.
Ik had het geluk om vier weken in Urbania te verblijven en kon dus volop profiteren van de didactische kwaliteiten van ‘onze’ lerares Elena. Een schat van een vrouw, vrij jong, met alle geduld en enthousiasme van de wereld om je in te wijden in de geheimen van haar moedertaal, het mooie Italiaans. Op een luchtiger manier kennis nemen van de taal kon natuurlijk ook, tijdens de fantastische kooklessen van Francesca, waar we ingewijd werden in de geheimen van de traditionele keuken van de Marche en – al kokend en etend – in ons pasgeleerde Italiaans over politiek en ‘het leven’ discussieerden.
De excursies waren zeer de moeite waard, zeker de excursie naar Ravenna, onder begeleiding van de directeur van de school, dr. Pasotto, een aardige man, die een expert blijkt te zijn op het gebied van de Italiaanse geschiedenis en liefhebber van operamuziek. Twee keer per week was iedereen van harte welkom bij de uitvoeringen in de patio van de school, waar bekende delen van opera’s opgevoerd werden door studenten van een Amerikaans Conservatorium. De klapper was de uitvoering van ‘Don Giovanni’ van Mozart in het lokale theater.
Kortom – ik heb een geweldige tijd gehad. Als je de taal goed wilt leren, op een goed georganiseerde school met bekwame docenten en als je een intieme Italiaanse sfeer in een mooi landschap prefereert boven een bruisende stad met dito uitgaansleven – dan zou ik zeker naar Urbania gaan!

Ans Rutten

Ik zit nu op de computer van school te werken. Het is 18.30u en omdat het de eerste dag is mogen we gratis werken. Ik heb een heerlijk koel appartement met oude balken en alle modern comfort inclusief een aardige hospita, Maria Marini. De mensen in de stad zijn heel behulpzaam, iedereen legt je uitgebreid alles uit of loopt mee om je de weg te wijzen. Terwijl ik hier zit, gonzen de gangen van de oude school van operagezang. Er zijn 30 zangers uit China en 4 uit Wenen. Gisteren was de Christoffelzegening van de auto’s, dat duurde wel een uur, ze reden allemaal rond het plein langs het beeld van Christoffel. De Palio was natuurlijk schitterend, alle paarden liepen zo hard dat we door het opstuivend zand de paarden zelf bijna niet meer konden zien.
Vandaag was de introductie door de professor in het Italiaans en ik kon alles verstaan! Dat was dus al een meevaller. Daarna Het Examen oftewel Il Testo. Het was heel veel, een echte dwarsdoorsnede door de hele grammatica, daarna een uittreksel van een wetenschappelijk artikel en…….Mondeling!!!!!!!!!!! Ik was een van de laatsten dus ik dacht dat de anderen beter waren, maar achteraf bleek dat die niet alle vragen gemaakt hadden. We zijn dus met zijn allen in spanning voor de uitslag morgen, want dan wordt bepaald wie in welke groep komt. Giuliana, een van de docenten zei dat ik het goed gedaan had. Je voelt je weer 18 en dat is best heel leuk.
Vanmiddag kregen we een rondleiding met de gids Giulio. We waren gedwongen Italiaans te praten want er waren mensen uit Amerika, Kroatië, Denemarken, Frankrijk en Nederland. Iedereen groet elkaar al zo’n beetje in de stad en in de supermarkt en we wisselen tips en levensverhalen uit. Leuk om door de stad te lopen en af en toe ‘ciao Ans’ te horen. Bij het welkomstfeest in de tuin hebben we ook de mensen van de theateropleiding ontmoet en die krijgen les van Tony Woolf die mee heeft gewerkt aan Lord of the Rings. Het blijkt dat hij het appartement naast me heeft met zijn assistent. Binnenkort kan ieder die dat wil een workshop van hem volgen: Stage and Screen Combat. Binnenkort zullen ze een voorstelling voor ons geven in samenwerking met de mensen van de operarichting. Ik heb inmiddels gehoord dat ik ben toegelaten tot de classe superiore. Dat is helemaal te gek, we hebben superdocenten, persone molto in gamba, bijv. een rechter en een professoressa dei belli arti en alles is goed te volgen. Net hebben we een zware discussie gehad met de Jezuïeten in onze klas over de vrouw in het ambt in italiano en het ging er pittig aan toe. Onder elkaar praten we ook vaak Italiaans. We hebben 25 uur per week les en 1,5 dag excursie en twee cultuuravonden en huiswerk dus we hebben het druk. Maar het is dus super!!!!

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa