Marlou van Alphen-Canisius

In de week van 4 tot en met 8 november heb ik aan het Istituto Venezia een cursus gedaan.
Na een heel korte en zeer bescheiden intake werd ik in niveau 2 ingedeeld. De cursus was erg leuk om te doen. De docenten zijn zeer ervaren en deskundig. De lesstof werd heel duidelijk uitgelegd en de aanpak was gevarieerd.

Als eerste student van het Istituto Venezia werd ik begroet bij Residenza Santa Marta. De werkzaamheden zijn nog in volle gang en ik hoop zeer dat het hoge water van nu geen schade heeft aangebracht. De twee jonge mannen aan de receptie hebben mij zeer vriendelijk geholpen en naar mijn kamer begeleid compleet met Ikea keuken set. De studio heb ik als heel prettig ervaren. Er is ruimte genoeg. Alles wat je nodig hebt, is aanwezig. Halverwege de week werd mijn kamer schoongemaakt en werden de handdoeken vervangen. Het was er nu nog heel rustig. Veel kamers waren nog leeg en ik kan daarom niet zeggen of het gehorig is. Ik had de indruk van niet. Als de campus helemaal klaar is, met eetgelegenheid en nog meer studenten, is het een levendige plek om te vertoeven als je even niet in de drukte wil zijn. De ‘Camplus’ lijkt mij een aanwinst voor de wijk Santa Marta.

Ik heb de week in Venetië als heel fijn ervaren, zowel door de prettige omgeving van de school als door de verblijfplaats. Ik wens veel toekomende cursisten een dergelijke ervaring toe.

Francesco van Alphen

Twee weken geleden ben ik naar Venetië gegaan om een weekje een cursus te volgen. Ik wilde graag even laten weten hoe ik het ervaren heb. Mijn verblijf in de Residenza was erg fijn en ik zou dit andere jongeren zeker ook aanraden!
Nadat ik de eerste ochtend een gesprek had gevoerd met een van de leraressen, ben ik bij niveau 4 geplaatst. Het was best pittig maar ik heb in één week veel meer geleerd dan ik had verwacht. De leraressen waren allebei heel vriendelijk en vooral heel gezellig. Ook heb ik de privé-lessen met plezier gevolgd.
Elke dag was er wel een activiteit en ook kon je via de school gratis een parasol huren bij het strand.
Al met al, ik heb er erg van genoten en alles was super geregeld! Heel erg bedankt voor jullie medewerking!

Mieke Heijerman

Ik ben weer thuis van 8 dagen Venetië. Ik heb het opnieuw erg naar mijn zin gehad. Het appartement was prettig, de gastvrouw aardig, het was handig op loopafstand van de school. De school was ook erg fijn, met twee hele sympathieke én competente docentes per ochtend.
Ik zit inmiddels op niveau B2, dat was soms iets te makkelijk voor me. Volgens mij verschilt dat ook wel per school, maar ach, mij maakt dat niet zo veel uit; repeteren van onderwerpen die je al gehad hebt, is ook goed. En ik leer sowieso weer woorden erbij, en makkelijker te converseren. Ik zat in een groep van 10 mensen met wie het steeds gezelliger werd, voor mij ook een belangrijk aspect. We hebben een keer met een heel stel samen gegeten en ik ben met een klasgenote een dag op pad geweest naar een aantal Venetiaanse eilanden.
Elke middag was er een culturele of anderszins zinvolle activiteit. Aan 4 van de 6 heb ik meegedaan, erg leerzaam. De stad tot slot vond ik fantastisch. Ik dans ook al ruim 12 jaar de Argentijnse tango en de laatste avond ben ik in m’n eentje naar een tangosalon gegaan in een ‘bel palazzo’ midden in de stad, en daar heb ik heerlijk, bijna continu gedanst. Dus al met al weer veel verschillende positieve ervaringen!
Dank voor je inspanningen en vast weer tot een volgende keer.

Hilde Meeus

Ik heb net een week Venetië achter de rug, inclusief de cursus Italiaans in Istituto Venezia.
Het is enorm goed meegevallen. De ontvangst de eerste dag was heel goed. Heel vriendelijk personeel. Ik kreeg dadelijk een tas van de school en een studentenkaart waarmee ik op een aantal plaatsen korting kon verkrijgen. Na de mondelinge test (de schriftelijke test had ik al via internet gedaan) werd ik in het juiste niveau geplaatst.
De twee leerkrachten waren heel enthousiast en de leerstof werd heel goed uitgelegd. Ze waren altijd bereid om op elke vraag te antwoorden en hulp te bieden. Fijn dat er een “certificato di frequenza” gegeven werd, na afloop van de lesweek.
Ik heb een week verbleven in Locanda San Barnaba (Calle del Traghetto). Het hotel is enorm goed meegevallen. Het ligt heel dicht bij de school en vlakbij de afstapplaats van de vaporetto. Heel handig om het hotel te bereiken en uitstappen te doen , zowel te voet, dank zij de centrale ligging als met de waterboot. Het personeel was heel vriendelijk. Aangenaam dat er een kleine tuin en terras was aan het hotel. Dit hotel is zeker een aanrader.
Het was mijn tweede cursus Italiaans in Italië dit jaar en ik kijk met goede herinneringen naar alle twee terug. En alles werd heel goed geregeld door Italstudio.

Josselin Bode

Net terug uit Venetië en wou jullie nogmaals bedanken, want alles was super goed geregeld en ik heb dan ook erg genoten. De school zelf is goed georganiseerd, met een leuk enthousiast team die leerzame lessen geven. De school ligt op een leuke locatie midden in Venetië aan een gezellig pleintje. De school heeft elke doordeweekse dag een extra activiteit / programma waar je je voor in kan schrijven, zoals welkomstborrel, boottocht, mysterie tocht door de stad, stadswandelingen, kookavond etc. Wat erg leuk is om te doen en waardoor je je snel ’thuis’ voelt.
De weekendkookcursus was erg leuk om te doen. Samen met een Italiaanse naar de markt gaan en daarna koken, dat laat je toch even onderdompelen in het echte Venetiaanse/Italiaanse leven. Daarnaast waren de koks Anna en Anna erg aardig (de bedachte menu’s werden à la minute aangepast, met daarin nieuwe ingrediënten die voor ons ‘nieuw’ waren van de markt), gepassioneerd over & creatief met eten. Samen koken vormt echt een communicatie brug tussen culturen & talen en dit zelfs ondanks mijn beperkte Italiaanse kennisniveau (niveau 1)! Alles was erg goed te volgen en het eindresultaat was zeer smakelijk.
Kortom bijna jammer dat ik alleen maar twee weken had geboekt, want ik had zo nog langer willen blijven!

Els Wijnen

Mijn talencursus duurde twee weken en dat is natuurlijk veel te kort om een taal volledig te beheersen maar voor mij is het een goed begin geweest van het leren van deze mooie taal. De standaardcursus die ik volgde was vier uur les per dag en ongeveer een uur huiswerk. Tijdens mijn verblijf verbleef ik bij kennissen in Vicenza zo’n 70 km verderop. Mijn zes medecursisten kwamen van over de hele wereld vandaan o.a uit Amerika, Ierland en Japan wat de groep een heel internationaal karakter gaf.
De lessen werden alleen ‘s ochtends gegeven en natuurlijk allemaal door Italiaanse docenten. Omdat we allemaal beginnelingen waren spraken we Engels met elkaar. De eerste les werd meteen al helemaal in het Italiaans gegeven en de lessen waren zo opgezet dat je alles kon volgen zonder ook meteen alle woorden te begrijpen. Erg leuk en ik leerde er ook veel van. De lessen waren vooral gericht op het spreken van de taal en minder op het schrijven ervan. Er waren veel praktische opdrachten zoals het luisteren naar Italiaanse muziek, rollenspellen en het maken van Italiaanse woordpuzzels.
Kortom ik heb twee ontzettend leuke weken gehad op deze school, leuke mensen leren kennen en ik had er wel veel langer willen blijven. Het leuke was dat ik na deze twee weken mij al redelijk verstaanbaar kon maken en dan heb je toch meteen resultaat van alles wat je geleerd hebt.

Gina Blaauw

Ik ben in augustus verleden jaar in Venezia geweest. Op 18 aug. arriveerde ik en werd in Venezia bij de ‘vaporetto’ (waterbus) opgewacht door een meisje, dat mij naar een gedeeld appartement bracht. Ik heb dit appartement gedeeld met een meisje uit Nederland en met een meisje uit Duitsland. Was heel erg gezellig en leuk. Het klikte meteen want dat is natuurlijk afwachten. Ons appartement was vrij centraal gesitueerd we zaten niet ver van Ponte Rialto. En de halte voor de vaporetto was ook maar vijf minuten lopen nl. bij Ca d’ Oro, waarvandaan je elke richting uit kon gaan maar natuurlijk ook die van school. De volgende ochtend 19/8 zijn wij gezamenlijk naar het l’istituto Venezia vertrokken wat een wandeling was van bijna 30 minuten (maar één keer gedaan; wel leuk maar om dat elke dag te doen was teveel van het goede). We hebben daarna maar een maandabonnement met studentenkorting voor de ‘vaporetto’ gekocht. Toen we bij de school arriveerden was het heel leuk en spannend. Er stond daar al een rij mensen te wachten. Je naam werd afgeroepen en er werd gevraagd of je beginners was of al wat met Italiaans had gedaan. Als dit laatste het geval was dan kreeg je een schriftelijke en een mondelinge test. Daarna werd je ingedeeld. Ik zat in livello due d.w.z. intermedio. Er waren volgens mij vijf nivo’s.
De cursus begon elke dag van 09.00 u tot 11.00 u en van 11.15 u tot 13.15 u. Daarna was je vrij om te doen wat je wilde, dingen bezichtigen, naar het strand, huiswerk maken etc. Ik /en de groep waren ingedeeld bij twee vrouwelijke docenten. Ik heb er erg veel van geleerd en het is fantastisch leuk om met een internationaal gezelschap op te trekken. (van Nederlanders tot aan Japanners toe in de klas en alles wat er tussen zit Canada, Spanje etc.etc). Ik heb er zelfs nog vrienden aan overgehouden! Ik kan het een ieder aanraden als ik weer in de gelegenheid ben zal ik zeker weer deelnemen aan een cursus in Italia van Italstudio.
Buona fortuna!

Laura Stienstra

Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad in Venetië. Naar aanleiding van een test en mijn lesuren tot dan toe werd ik ingedeeld in niveau twee. Dat niveau was eerst te laag; ik leerde niet veel nieuwe dingen. In de tweede week mocht ik dan ook naar niveau drie. Daar zat ik inderdaad beter op mijn plek. De onderwijsstijl sprak mij wel aan; er werd alleen Italiaans gesproken en de leraressen waren daar erg consequent in. Zo hoor je continu Italiaans om je heen en dat dwingt je om jezelf in die taal te redden en je raakt er ook aan gewend.
Verder vond ik het erg leuk om bij allemaal mensen uit verschillende landen te zitten, die om de een of andere reden hebben besloten om Italiaans te gaan leren. Een Japans meisje, waar ik wel mee optrok, sprak beter Italiaans dan Engels, waardoor we noodgedwongen Italiaans met elkaar spraken en het was vooral leuk, omdat we op hetzelfde niveau zaten. Je maakt dezelfde fouten, je weet ongeveer evenveel en het is vakantie, dus het maakt toch allemaal niet uit.
De sfeer op school was heel relaxed; de lessen begonnen ongeveer om negen uur, dus je kon na aankomst nog rustig koffie gaan drinken op het terras. Verder werden er na school ook activiteiten georganiseerd, van bijles tot een film, allemaal vrijblijvend. Ik heb een hele leuke tijd gehad en in twee weken kun je best veel leren: je leert allemaal nieuwe mensen kennen, je leert een nieuwe stad kennen, beter dan je op een gewone vakantie zou doen en je leert een nieuwe taal/cultuur. Zo’n vakantie is echt aan te raden!

Linda Prijs

Ik weet niet of er mensen zijn die twijfelen om een taalcursus te gaan doen via Italstudio. Ik ben zelf naar Venetië geweest en het was echt super om het een keer mee te maken. Ik ben zelf een week weg geweest. Dit is natuurlijk te weinig om echt Italiaans te leren, maar het was echt erg leuk om een keer te doen. Het was voor mij nieuw om een taalcursus te volgen en de eerste paar dagen is het ook echt vermoeiend, omdat alles in het Italiaans gaat en je toch je best wil doen om er iets van te maken.
Op de school was alles erg gemoedelijk en je hebt natuurlijk de tijd om een week Venetië te verkennen. Dus het is zeker een aanrader!!

Mariëtte, Jacqueline en Rennie

Opnieuw op cursus in Italië en deze keer gekozen voor een school in Venetië, een voor ons nog onbekende plaats. Wat een feest wanneer je aankomt met de vaporetto en de lagune op vaart….Een schilderachtig decor, een zwoel zeewindje, zon en vriendelijke mensen zijn onze eerste kennismaking.
En wat voelt het goed als je in de vroege morgen, wanneer de toerist nog op één oor ligt, samen met de locali op weg bent naar je bestemming van die dag, voor ons het Instituut. Om opnieuw een ”passo avanti” te maken in de taal en je te mengen met cursisten die van heinde en ver komen met eenzelfde passie. Naast de regels van de grammatica ook veel geleerd hoe de taal te bezigen in de praktijk. Van “do un’ occhiata, grazie” als de beschrijving van een schilderij in details en het maken van een heuse “sondaggio”.
Het verblijf op de Residenza Redentore* was perfect met stip. Prettige kamers, een praktische keuken, privacy, een prachtige tuin aan de lagune, en vooral ook daar een ontmoetingspunt van veel cursisten. En het dwalen door Venetië met haar smalle straatjes, bruggen en pleintjes, haar kerken en musea, doorkijkjes en vergezichten, het is als wandelen door een mooi boek, waarin voor alles een eigen verhaal.
Het zijn “i sapori” van een week cursus in Venetië, wat voor ons een waar feest was. Grazie a tutti.

N.B. *Residenza Redentore bestaat niet meer.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa