Klaas Timmerman

Ingrid, in oktober heb je in een oogwenk een 2-weekse cursus met logies/ontbijt voor me geregeld in Verona, dus daar wil ik nog even verslag van doen. Binnen twee dagen had je een cursus bij Idea Verona en een verblijf in het convento/B&B San Bernardino voor me geregeld op 300 meter lopen van het Don Bosco instituut waar Idea Verona is ondergebracht, vlak bij het Castelvecchio.

Ik heb twee heel relaxte weken gehad. Door een schriftelijke test werd ik in de groep 2A gezet met nog 5 andere cursisten. Vanaf negen uur was er eerst anderhalf uur grammatica door Maurizio, een ervaren leraar. Het is wel aan te bevelen om zelf eerst wat oude grammaticale termen als ovt en vtt en vvt in het Italiaans te vertalen want die kennis wordt wel verondersteld. Daarna anderhalf tot twee uur conversatie met hele vrolijke dames. Omdat ik in m’n werkzame leven veel in Italië heb gereisd, heb ik wel wat intuïtieve kennis van de taal maar daar was nog veel aan bij te slijpen.

Maar Verona is meer dan taalles. Ik heb een fiets gehuurd om wat comfortabeler de stad te verkennen. Elke middag om half vijf naar het café Porta Borsari om de kranten door te nemen, in het Theatro Philharmonico zijn prachtige concerten, en als je een praatje maakt met de caissière doet ze erg haar best om mooie plaatsen voor je te regelen.
In het weekend met de trein in 40 minuten naar Mantova, een met zorg geconserveerde middeleeuwse stad, waar je moet lunchen op de Piazza d’ Erbe en het Palazzo Ducale en Palazzo Te moet bezoeken. De excursies van Idea Verona zijn de moeite waard en sommige heb ik nog eens herhaald, bijv. die naar de Basilica San Zeno.
Het waren twee weken van rust, studie en activiteit en niet te vergeten van culinair genot van de Veronese keuken. Bedankt voor je gedegen advies.

Harmen Krepel

Het was een mooie ervaring in Verona.
Ik werd de eerste dag eerst apart genomen en er werd een een kwartiertje met me gesproken om te kijken op welk niveau ik zat, en vervolgens in de les geplaatst. Dat was inderdaad het goede niveau voor mij (A2).
Het niveau van lesgeven vond ik erg goed en gedegen, en tegelijkertijd ook ingaand op de dingen die ons bezig hielden, b.v. gewoontes van de Italianen etc. Er werden ook best veel persoonlijke dingen gedeeld.
De eerste twee uren waren grammatica, daarna 2 uur conversatie. Het leek allemaal wat schools, maar het werd gebracht met een speelsheid die iedereen enthousiast maakte. We hadden een erg leuke klas van 3-5 personen.
De ‘corso culturale’, 2 x per week, was erg interessant en heeft ons veel interessante tips gegeven.
De eerste week vond ik erg vermoeiend, de tweede week was veel beter te doen, het Italiaans werd veel vertrouwder en makkelijker om te verstaan en te spreken.
Samenvattend: ondergedompeld in het Italiaans en op een goede en prettige manier les gekregen. Ik heb hier van genoten!

Marsya van Raalten

Lessen volgen aan Idea Verona is heel erg leuk en van Italiaanse koffie wordt iedereen gelukkig.
De cursus is intensief en goed. Goede en sprankelende leraren en een informele sfeer. Goede uitdagingen om zelf Italiaans te praten. De cursisten zijn van velerlei nationaliteiten. En dat in de fantastisch mooie oude stad, die toch heel levend is. Fantastische mooie pleinen (Piazza Erbe, Piazza dei Signori, waar je ook leuke restaurants  kunt vinden). Vele mogelijkheden om culturele rondleidingen te krijgen (ook via de school).
Verder de mogelijkheid tot het bijwonen van een opera en toneel (Romeo en Giulietta) in de openlucht, restaurants, terrassen, winkelen. Geweldig gelegen in de Valpolicellastreek en vlak bij het Gardameer. Wij zijn nog Valpolicella en Amarone gaan proeven bij een nabij gelegen wijnhuis, met een conversatie in het Italiaans natuurlijk!

 

Laiwa Boot

In oktober ben ik naar Verona geweest. Een mooie, drukke stad met veel leven in de brouwerij. Ik vond de sfeer heerlijk met al die Italianen buiten tot ’s avonds laat. Er is veel te doen en te bezichtigen.
De school Idea Verona is gevestigd in een mooi gebouwencomplex. Alleen de entree is al indrukwekkend. De docenten van Idea Verona zijn enthousiast en behulpzaam en steken veel tijd in de studenten, ook na de lessen.
Er wordt veel georganiseerd voor de studenten (bezoek musea, kastelen, uit eten met z’n allen etc.). Alles wat ik in deze week had geleerd wist ik nog toen ik begin dit jaar met een cursus Italiaans ben begonnen in Rotterdam. Ik zou Verona zeker aanraden aan een ieder die in Italië Italiaans wil studeren!

Louis Lugita

Een maand cursus in Verona tijdens het operaseizoen, geboekt via Italstudio, een prachtige ervaring. Enkele maanden eerder in mei heb ik via Italstudio een cursus in Siena gevolgd op de Scuola Leonardo da Vinci, ook al een onvergetelijke ervaring. IDEA Verona, de school in Verona is gehuisvest op het terrein van het Don Bosco instituut, een groot rustig en bijna serene omgeving nabij het slot Castelvecchio en pakweg 7 minuten lopen van de 2000 jaar oude arena.
Idea Verona is van de vier scholen die ik in Italië heb bezocht de modernste en meest professionele. Moderne klaslokalen voorzien van airconditioning (geen luxe in de zomermaanden) en vanwege de rust een ideale studeerplek, er is een tuin en een klein café op het terrein. De kwaliteit van het onderwijs (cursusmateriaal, leraren, methodiek) was zowel in Siena als in Verona goed, en vergelijkbaar, met het verschil dat Verona meer lesuren per dag geeft. Vind je gezelligheid belangrijk, dan zijn de wat grotere klassen in Siena geschikter, de groepen in Verona zijn kleiner en intiemer.
Iets over huisvesting. In Siena was het boven verwachting, samen met een Italiaanse die aan de universiteit ging promoveren en een medecursist uit Wenen deelde ik een huisje 2 km buiten de Porta Romagna, de bus stopte voor de deur. Mijn grote kamer met privé douche/WC grensde aan een grote tuin met uitzicht op de Toscaanse heuvels, gedrieën hebben we vaak in onze tuin gegeten. In Verona had ik een kamer in het zelfde Don Bosco instituut, vergelijkbaar met een kamer in een studentenflat, met privé douche en WC, voor gezamenlijk gebruik is er een keuken en gemeenschapsruimte. Huisvesting in Verona kost duidelijk meer dan in Siena.
Tot slot iets over de steden zelf. Siena is uniek vanwege zijn beslotenheid en onaangetaste middeleeuwse karakter, het stratenplan, het onovertroffen Piazza del Campo en de evenementen die er veelvuldig worden georganiseerd, een gratis live optreden van Andrea Boccelli, een gratis openluchtfilm, om maar enkele te noemen. Verona is met zijn 300 000 inwoners meer stad dan Siena met ongeveer 60 000 inwoners, Verona’s oude binnenstad met haar Romeinse stratenplan en mooie piazza’s is prachtig, de sfeer is mondain en elegant, voor liefhebbers van kleding en shopping: niet Siena maar Verona. En in juli en augustus is er bijna elke dag een opera bij te wonen, een ervaring die je niet mag missen, stel je een podium voor van tien keer de Stopera of RAI en plaats voor 20 000 toeschouwers.

65-jarige cursiste uit Huizen

De boeking was snel en goed geregeld: een goed begin. Ook de vlucht met Transavia en de aansluitende Airbus naar de stad verliepen vlot en zonder problemen. Het openbaar vervoer in Verona is prima.
De school Idea Verona vond ik uitstekend. Ik trof er competente, aardige docenten, een prettige sfeer, efficiënte gang van zaken, goed excursieprogramma na de lessen en er werd gevraagd naar suggesties als aanvulling op het programma.
Het appartement was goed, handige centrale ligging, goede faciliteiten. Het enige wat opviel was dat de pannetjes in de keuken oud waren, maar ach … Het interieur daarentegen was keurig schoon geboend; tv werkte (handig om als aanvulling op de lessen de actualiteiten van RAI-1 te volgen) idem gebruik van een wasmachine. In de stad kun je gratis internet aanvragen voor als je je laptop bij je hebt. Bovendien was het er heel rustig en de buren vriendelijk.
Verona vind ik een prachtige stad – veel te zien en er was, ook buiten ons bezoek aan een opera in de Arena, van alles te doen. Het bleek dat er gemakkelijk toegangskaarten te krijgen waren. Ook de ligging nabij het Gardameer is leuk; we hebben een keer de bus genomen naar Sirmione om daar een middag te lunchen en te zwemmen. Binnen een uur waren we ter plaatse.
En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke eten. Als je een beetje buiten de toeristencirkels blijft, is het ook nog een stuk goedkoper dan in Nederland. Via de school krijg je dan nog eens korting in een aantal leuke en goede restaurantjes. Kortom: Italiaans leren in Verona is een aanrader..

Susanne Rotteveel

Wauw… het waren echt 4 super weken in Verona. Wat een stad! Alles is helemaal goed gegaan. Zondag avond vanaf het vliegveld met de Aerobus naar het station gegaan en vanaf daar hooguit 10 min. met de taxi naar het appartement waar Anna op mij wachtte. Na een korte ‘rondleiding’ door haar (grote) appartement en wat regels heeft ze mij de route naar school uitgelegd.
De eerste keer naar school heb ik 40 min. gelopen, waar de volgende dagen maar 15 a 20 minuten voor nodig waren… Het is daar gelukkig geen straf om een rondje extra te lopen! Op school aangekomen werd ik meteen doorverwezen naar ‘Idea Verona’ bovenop het gebouw. Na de schriftelijke en mondelinge test werden we ingedeeld in klassen, op dat moment 3 of 4. De eerste 2 weken zaten we met z’n vijven in de klas, later 4, 3, en zelfs een dag met z’n 2en.
De lessen waren erg leuk en begrijpelijk en het voelt alsof je hier 10x zo snel leert als in Nederland.
In de 4 weken heb ik niet heel veel contact gehad met Anna, wat voor mij prima was, want Anna moest natuurlijk gewoon werken en het leek alsof ik een ‘eigen’ appartement had. Ze heeft me wel erg goed verzorgd want elk weekend, wanneer ik vaak weg was, had ze mijn kamer schoongemaakt. Ook kwam ze vaak met tips waar ik goed kon eten en mocht ik mijn kleren bij de wasmachine leggen zodat zij ze voor me kon wassen (in ruil voor een fles wasmiddel natuurlijk). Wat een luxe!

Swan Ien Oei

Mijn Italiaanse taalstudie ben ik begonnen in Verona, dankzij de fijne begeleiding en de morele steun van “Italstudio”!
Mijn eerste keuze was naar “Idea Verona”, een al niet te grote school met prettige docenten en een vrij gemoedelijke, persoonlijke contacten met en tussen: de docenten, de medestudenten en de Italianen zelf. De school ligt midden in het centrum en Verona is één van de mooiste en de romantische steden van Italia!
Een mooie bijkomstigheid is, althans voor mij, dat ik een musicus ben. Via de school kan men als leerling een vrij hoge korting krijgen voor het toegangsbewijs om naar de opera (in de opera-seizoen) te gaan in “Arena”.
Ik genoot er zoveel van!! En nog een andere mooie bijkomstigheid, dat er vaak tijdens de lesuren “Bel Canto” lessen aan de opera studenten wordt gegeven (voor de Italiaanse uitspraak) in andere lokalen, meestal wordt er begeleid door piano. Ik voelde me daar helemaal thuis!!
Italiaanse taal studeren en lessen krijgen in deze sfeer is subliem!

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 45 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa