De keuze om naar Siena te gaan was voor mij eigenlijk vrij snel gemaakt en ik heb er nog geen ogenblik spijt van gehad. De vlucht op Pisa en de treinreis daarna naar Siena zijn erg goed te doen. In Siena aangekomen heb ik mijn signora gebeld om te vertellen dat ik onderweg was en met de taxi naar het appartement zou komen. Ik had voor deze twee weken een kamer gehuurd in een zogenaamd extra-comfort appartement met een gedeelde keuken. De kamer was brandschoon, niet groot maar wel gezellig en het raam (al zat het heel hoog) bood uitzicht op de Duomo, die jammer genoeg in de steigers stond vanwege de restauratie. Maar een kamer hartje Siena, drie minuten van de Campo en drie minuten vanaf de Dom, wat wil je nog meer! Iedere ochtend om zeven uur waren de klokken van de Duomo mijn wekker!
De school was ook op vijf minuten loopafstand. De sfeer op school was precies zoals in heel de stad, gemoedelijk en gezellig. Ik werd, nadat ik mijn test had gemaakt, ingedeeld in Livello 2a. Het was in het begin even wennen om echt alles in het Italiaans te doen en vooral de grammaticale begrippen in het Italiaans was in het begin wel moeilijk. Maar al snel weet je niet beter en ben je daar aan gewend. Je vordert echt heel snel en na een week ben je al zo gewend aan het vragen stellen in het Italiaans en het spreken in deze taal, dat je dat ook geen hoofdbrekens meer kost.
De school organiseerde ook hele leuke excursies en seminars. Zo heb ik een stadstour gedaan, waarbij de belangrijkste dingen in de stad werden bezocht en waarbij je dan uitleg kreeg in het Italiaans door Silvia, een van de onderwijzeressen van de school, die erg duidelijk en langzaam sprak, zodat het voor iedereen goed te verstaan was. We hebben het Palazzo Pubblico bezocht, weer onder leiding van Silvia. Met onze gids Ricardo hebben we uitstapjes gemaakt naar het Toscaanse platteland: Montichiello, Montalcino, Pienza, San Querico d’Orcia, Bagno Vignoni en Monte Olivieto. Maar ook op school werden er activiteiten georganiseerd zoals een uiteenzetting over de Toscaanse keuken en de Palio van Siena. Op de vrijdagavond was er een mogelijkheid om in te tekenen voor een Toscaans diner in de campagna. Bij ouders van een van de onderwijzeressen van de school werden we ontvangen en getrakteerd op een overheerlijk typisch Italiaans diner.
Ik heb een heerlijke tijd gehad en zou iedereen aanraden om naar Siena te reizen als je houdt van een kleine vertrouwde sfeer. Het lijkt dat je misschien zo bent uitgekeken in het stadje en dat Rome en Florence veel meer te bieden hebben, maar ik had aan mijn twee weken echt te kort. Het leuke van het combineren van een vakantie met een talencursus is ook het contact met je medestudenten, mensen van alle leeftijden, van alle delen van de wereld en ieder met een eigen reden om in Siena Italiaans te leren. Je gaat in korte tijd best intensief met elkaar om en zo ontmoet je mensen uit echt de hele wereld.
Mijn verblijf in Siena is zeker voor herhaling vatbaar. Ik ga het zeker nog eens doen. En weer zal ik dan naar Siena gaan, omdat ik me in die stad echt “a casa” heb gevoeld. De sfeer, de warmte van de mensen, de schoonheid van de stad, de gezelligheid in het centrum: ik mis ze echt en ga zeker nog eens terug.

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa