Wij, 2 heren genietend van hun pensioen, hebben onlangs een cursus Italiaans gevolgd.
De reden om dit te doen: het mooie van de taal en de liefde voor het land. Via Italstudio werd ons, gelet op het feit dat we het voor de lol wilden doen en gelet op onze leeftijd, het advies gegeven om een cursus te volgen aan een kleinschalig instituut. Uiteindelijk viel de keuze op de Scuola Leonardo da Vinci in Siena. Dit is een goede keuze geweest!

Het onderwijs
Er wordt les gegeven in blokken van 2 weken. Na een (schriftelijke + mondelinge) toets die de eerste ochtend wordt afgenomen worden de cursisten verdeeld in groepjes van 7 tot (maximaal) 10 studenten. De niveaus lopen uiteen van beginners tot vergevorderden. Wij vonden beiden dat we in het voor ons meest geschikte niveau werden ingedeeld. Elk klasje bestaat uit een mix van ouderen en jongeren, afkomstig uit alle werelddelen, en het was leuk om te ervaren dat de samenhang tussen zulke diverse typen mensen zo goed was.
De docenten waren enthousiast en kundig en vooral ook geduldig! Vanaf de eerste minuut ging alles in het Italiaans, maar met een beetje voorkennis bleek dat voor niemand een beletsel te zijn. De lesblokken duren 3½ uur, en er wordt huiswerk opgegeven. De lessen bestaan uit een goede mix van grammatica en spreek/luistervaardigheid over alledaagse onderwerpen. Vooral de eerste dagen is dat nogal vermoeiend, maar je leert heel veel. Uiteindelijk heeft het resultaat van onze inspanningen ruimschoots voldaan aan onze doelstellingen.

La Scuola Leonardo da Vinci
De school is gelegen in het centrum van de kleine stad en goed te voet bereikbaar. Het secretariaat is zeer behulpzaam en organiseert allerlei activiteiten, variërend van lezingen over olijfolie tot een college over Dante, en van uitstapjes in de omgeving tot het houden van een heuse wijntoer. Op het secretariaat hangt een overzicht van alle activiteiten die er in de stad te doen zijn en je kunt ter plekke voor die activiteiten intekenen. Voor de operaliefhebbers: er zijn zangers/zangeressen van overal die naar Siena komen om Italiaans te leren. Zij geven regelmatig recitals die erg de moeite waard zijn. De eerste dag werd onder leiding van de docenten een rondleiding door de stad gegeven. We kregen informatie over waar wel en waar niet te gaan eten, over de goede en de minder goede wasserijen, maar vooral ook over de historie van de stad. Een goede binnenkomer.

De huisvesting
De scuola is behulpzaam bij het uitkiezen van de huisvesting. Een enkeling zat in een hotel, sommigen maakten tijdelijk deel uit van een Italiaanse familie, de meesten deelden een appartement. Wij hadden het geluk dat we voor een redelijke prijs een fraai appartement konden betrekken aan de Piazza del Campo, volgens sommigen het mooiste plein ter wereld. Hoe dan ook, het was geweldig!

Italstudio
Onze dank gaat uit naar Italstudio. Mevr. Ingrid Veringa is ons in alle opzichten zeer behulpzaam geweest!
Een cursus aan de Scuola Leonardo da Vinci???? Een aanrader!!!!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa