Voor een allereerste taalcursus Italiaans mocht ik eind augustus een week verblijven en les hebben in hotel Al Vecchio Convento en school.
Bij aankomst op het vliegveld werd ik begroet door Matteo, eigenaar van de school. Na een tijdje sta ik oog in oog met het verleden. Dit is je 1ste indruk van Portico. Dan door naar het hotel, koffer op bed en zwembroek aan. Matteo had onderweg uitgelegd hoe ik bij de plaatselijke zwemplek kon komen. Stenen pad af, over een brug die kennelijk ca 1000 jaar geleden is gebouwd en waar sinsdien geen steen van is verplaatst. Back in time again. Rest van de middag heerlijk gezwommen en in de zon gelegen tussen de locals.
’s Avonds kennis gemaakt met Marisa als gastvrouw en de heerlijke kookkunsten van Massi en Gianni. Deze avond ook nog kennisgemaakt met zo’n beetje de hele regio, er was een feestavond van Proloco. Deze dag was tevens het begin van een bijzondere week.
Op maandag begon de schoolweek. Om 09.00 uur zit ik met een kop koffie op een soort van balkon aan tafel met tegenover mij juf Clara. Vanaf dan gaat alles in het Italiaans. Heb ik weer, net 3 keer op vakantie geweest, zeg net buongiorno en ciao.
Maar het gaat verbazend goed, af en toe wat Duits om iets duidelijk te maken en in het begin nog best vaak non lo so en come si dici.
Het lesmateriaal is goed opgebouwd en begint echt met basis. Juf Clara geeft goed les en doet naast grammatica ook woord spelletjes en behandelt zo spreektaal en Italiaanse gebruiken en gewoontes in taal en spreken. Ieder dag ‘huiswerk’ wat ik trouw ’s middags maak aan het water. Op vrijdag is er dan het afscheid. Dit gaat met sandwiches, prosecco en een oorkonde.
Iedere dag na school is er wel een activiteit waar je aan mee kan doen. Zo zijn we gaan zwemmen in een ander stuk van het riviertje met heuse waterval. Ook het bezoek aan een wijnboer en de jaarmarkt in Rocco San Casciano (zoals bij ons de vrijmarkt met koninginnedag) stonden deze week op het programma. Op vrijdag dan nog het culturele hoogtepunt (of voor sommige een commercieel hoogtepunt) met een bezoek aan Ravenna. Erg onder de indruk van alle mozaïeken!
Op woensdagavond is het wekelijkse tuinfeest in de tuin van het hotel onder organisatie van Marisa. Hier zijn niet alleen alle studenten welkom, maar ook vrienden, familie, buren enz. Deze keer een mooie mengeling van ca 20 a 25 gasten en dito nationaliteiten. Er is heerlijk eten, de wijn smaakt goed en er wordt gepraat en gelachen in Italiaans, Hollands, Deens en Engels. Maar vooral gezongen en voornamelijk het Romagna Mia, zo’n beetje het volkslied voor de Romagnoli, wordt veelvuldig ingezet.
Nu nog denk ik een aantal keer per week wel aan de mensen, het dorp, de school en alles van Portico. Het lijkt haast alsof je, wanneer je er bent geweest, je er nooit meer weggaat. You can check out any time of night, but you can never leave (The Eagles, Hotel Calfornia).
Mocht je na je bezoek aan de site van Italstudio een studiereis gaan maken, dan kan ik je Academy Olmo aanraden. Echter, houd je ervan om naast het studeren lekker uit te gaan en het Italiaanse nachtleven van dichtbij aan een veldonderzoek willen onderwerpen, ga er dan niet heen. Portico di Romagna geeft je dit niet.

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa