In de maand september ben ik samen met mijn dochter, net geslaagd voor haar middelbare school, 3 weken in Rome geweest om Italiaans te leren. Gewoon voor ‘divertimento’. We hadden een appartement valkbij San Giovanni, bij dhr Giampaolo Palatiello; een eigen slaapkamer met badkamer en een gedeelde keuken en huiskamer. Slechts een kwartiertje van de school vandaan. Zaterdags kwamen we aan en konden zo nog even de stad een klein beetje verkennen en de sfeer proeven. Wat een heerlijke stad en vreselijk veel te zien en van te genieten. Naast alle cultuur is het leven in Rome een feest. Men geniet er van het leven!
Op de Italiaanse lessen heb ik mij eerlijk gezegd een beetje verkeken, niet voldoende beseffend dat het voor mij al zo’n 40 jaar geleden was dat ik met taal bezig was. Had verwacht dat we de ‘huis, tuin en keuken taal’ zouden leren, maar het was een gedegen programma.
De eerste 2 weken hadden we les van Claudio, die zijn uiterste best deed, wat hem trouwens zeer goed af ging, om vanaf het eerste moment alles in het Italiaans te zeggen (en vooral uit te beelden). Ondanks dat wij absolute beginners waren, begrepen wij hem toch nog aardig! De laatste week les van Laura die veel aandacht besteedde aan het converseren.
Iedere ochtend hadden we les van 9.00 uur, nadat we een heerlijk kopje koffie hadden gedronken naast de school, tot kwart over 12. En daarna genieten van the Italian way of living.
We hadden een internationale klas, maar misschien is dat altijd wel het geval. Een heel goede sfeer en heel gezellig met elkaar. Ik denk dat we dit echt getroffen hebben.
Het bijzondere van deze weken vind ik wel dat ik mij er meer student heb gevoeld en geen toerist. Voor mijn gevoel heb ik 3 weken in Rome gewoond! En dat was heel bijzonder. Vooral door die combinatie van les volgen, het internationale sfeertje en 3 weken de tijd om alles te kunnen bekijken. Nou ja, alles…. We hebben veel gezien, maar nog lang niet alles. ‘Moet’ gewoon nog een keertje terug!
Het Italiaans vind ik zeker geen gemakkelijke taal, maar na 3 weken kon ik toch al redelijk wat verstaan. Het praten is wat moeilijker, maar dat komt nog wel. Kortom, ik vond het geweldig om te doen en heb er enorm genoten om dit zo samen met mijn dochter te ondernemen.
Een echte aanrader!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa