Ik liep al jaren met het plan om na mijn studie een jaar naar Italië te vertrekken om daar te gaan werken om zo ervaring op te doen en de taal te leren. In september was het dan eindelijk zover. Ik had in Nederland al een cursus van 20 uur gedaan en had dan ook gekozen voor een taalcursus van een maand intensief. Ik had ervoor gekozen om een appartement te delen met iemand anders en kwam zo terecht bij een jong Italiaans stelletje, waar ik samen met een Pools meisje een kamer deelde. Ik heb het reuze getroffen bij hun, omdat ze me erg geholpen hebben met alles (werk zoeken etc.) en als je samenwoont met Italianen leer je de taal pas echt goed. Je moet eerst wel even durven te praten hoor…Het leuke is dat alle Italianen zeer enthousiast zijn, als het je ook alleen maar probeert, omdat ze zo trots zijn op hun taal.
De eerste schooldag was zeer spannend, natuurlijk eerst maar afwachten bij wie je in de klas komt. Gelukkig was dat geen probleem, want het waren voornamelijk jonge personen uit alle landen van de wereld (Mexico, Spanje, Zwitserland, Zweden, Japan, Amerika etc.) en een drietal veertigers/vijftigers, die bewonderenswaardig als gelijken werden behandeld en heel gemakkelijk in de groep opgenomen werden. We zaten met zijn 12en in een klas en het is leuk om alle redenen te horen, waarom anderen de taal willen leren. Verbazingwekkend hoe een taal en een cultuur zo’n band kunnen creëren. De leraren waren allemaal stuk voor stuk superaardig en enthousiast. ‘s Ochtends eerst grammaticales en conversatie en van 14.00 tot 16.00 conversatie in een kleinere groep (= intensief). Af en toe een Italiaanse video kijken en naar de markt om de namen van groente en fruit te leren. Bovendien organiseert de school veel dingen, een dag in de week met school uit eten in een typisch Italiaans restaurant. Een dag in de week met school op stap in een discotheek, uitstapjes naar Pisa, Lucca en Siena en je kunt met school een bezoek brengen aan de diverse kerken in Florence.
Je kunt ook aanvullende cursussen volgen (storia dell’arte, koken, etc.) Uiteraard wel allemaal tegen betaling. Ik was zelf dan ook verbaasd hoe snel ik me redelijk redden kon met de taal. Nu 5 maanden later heb ik werk gevonden in een internetcafe in de buurt van de school (hoe toevallig). Tot nu toe bevalt het me prima hier, Florence is een echte studentenstad waar veel te doen en te bezichtigen is. Het ligt centraal en niet ver van andere mooie steden zoals Rome, Pisa, Siena en Bologna. Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik voor Florence en “Scuola Leonardo da Vinci” heb gekozen, want in het land zelf leer je de taal en de cultuur pas echt!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa