Door de kleinschaligheid van de gemeenschap in Urbania kent iedereen elkaar en heb je ongelooflijk snel contact. Het leven verloopt er nog zoals je denkt dat het leven in Italië moet zijn: rustig, gemoedelijk en genietend van het goede leven. Het sociale leven is erg belangrijk; oma’s bemoeien zich met kleinkinderen, dochters helpen hun oude moeders, mannen vormen een vaste groep ‘hangouderen’ en de jongeren treffen elkaar bij het theatercafé, in de nieuwe discotheek ‘New Pub’ of gewoon in de Giardino, de plaatselijke tuin voor algemeen gebruik. Iedereen heeft belangstelling voor elkaar en een hartelijk woord voor de ‘vreemdelingen’: de studenten van de taalschool Centro Studi Italiani.
Ik had het geluk om vier weken in Urbania te verblijven en kon dus volop profiteren van de didactische kwaliteiten van ‘onze’ lerares Elena. Een schat van een vrouw, vrij jong, met alle geduld en enthousiasme van de wereld om je in te wijden in de geheimen van haar moedertaal, het mooie Italiaans. Op een luchtiger manier kennis nemen van de taal kon natuurlijk ook, tijdens de fantastische kooklessen van Francesca, waar we ingewijd werden in de geheimen van de traditionele keuken van de Marche en – al kokend en etend – in ons pasgeleerde Italiaans over politiek en ‘het leven’ discussieerden.
De excursies waren zeer de moeite waard, zeker de excursie naar Ravenna, onder begeleiding van de directeur van de school, dr. Pasotto, een aardige man, die een expert blijkt te zijn op het gebied van de Italiaanse geschiedenis en liefhebber van operamuziek. Twee keer per week was iedereen van harte welkom bij de uitvoeringen in de patio van de school, waar bekende delen van opera’s opgevoerd werden door studenten van een Amerikaans Conservatorium. De klapper was de uitvoering van ‘Don Giovanni’ van Mozart in het lokale theater.
Kortom – ik heb een geweldige tijd gehad. Als je de taal goed wilt leren, op een goed georganiseerde school met bekwame docenten en als je een intieme Italiaanse sfeer in een mooi landschap prefereert boven een bruisende stad met dito uitgaansleven – dan zou ik zeker naar Urbania gaan!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa