De ‘podere’ Provinca in Micciano, een gehucht temidden van rijk beboste heuvels, olijfgaarden en graanvelden, was een week lang mijn (t)huis. Geen school, maar één huiselijke locatie voor de lessen en het verblijf met vier cursisten en een docent. Je kunt ervan uitgaan dat je min of meer gelijkgestemde medecursisten zal aantreffen: niet alleen belangstelling voor de taal maar ook voor de geschiedenis, het landschap en de bevolking. En de bereidheid om vrijwel de hele week in elkaars gezelschap te verkeren. Zo heb ik het in ieder geval ervaren met drie andere Nederlandse vrouwen en de enthousiaste Florentijnse docente Desi. Zij gaf alle vrijheid in de te behandelen stof en wist al snel interessante zaken te combineren, met natuurlijk als uiteindelijk doel zoveel mogelijk met elkaar te praten of zelfs verhit te discussiëren.
Formeel beslaan de lessen 3 uur per dag, maar je praat de hele dag Italiaans omdat de docente – uit vrije wil en tot ieders genoegen – overal bij is. Vanaf het ontbijt, tijdens de lunch, de uitstapjes in de namiddag, het gezamenlijke diner. En dan komen onderwerpen voorbij zoals het beschrijven van het landschap of hetgeen op je bord ligt, het modebewustzijn van de Italiaanse man, het gebrek daaraan bij de Nederlandse, of het grote succes in Nederland van “Il meglio gioventù”. Het was een intensieve en bijzondere ervaring. Op sociaal, cultureel, intermenselijk en gastronomisch gebied heb ik genoten en vooral heel veel geleerd. De gastvrijheid van onze Nederlandse gastvrouw en -heer en het mooie weer waren de kers op de taart.

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa