Salerno blijkt een goede keuze voor de maand oktober. De hitte van de zomer is voorbij en met een temperatuur tussen de 20-25 graden en veel zon is het voor allerlei activiteiten een heerlijke temperatuur. Die activiteit was op de eerste plaats de cursus all’Accademia Italiana in het prachtige palazzo aan de Via Roma. Ik koos voor de Standaardcursus van 20 uur per week in de ochtenden. Livello medio/avanzato, zei Gennaro Falcone, onze insegnante uit Napoli. Gennaro is een actieve insegnante die, ter oefening van de conversazione, veel verschillende onderwerpen aandraagt. Mijn klas bestond uit studenten uit Brazilië, Noorwegen, Japan, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein. Je moest onderling wel Italiaans met elkaar spreken door de diversiteit aan moedertalen.
De stad Salerno met zijn eeuwenoude centro storico waar de smalle straatjes steeds weer uitkomen op een piazza. Veel pleintjes dus. Ik had een appartementje in het centro storico, la piazza met de kerk en de bar voor de deur. Het centro storico met de talloze mooie winkeltjes, de bars voor een caffè e dolce, altijd alles vers. De markt met een overdaad aan vers fruit en groente. Ik zwierf door de vicoli, de steegjes, liep naar de giardino della Miverva en het Castello Arecchi op de top van de heuvel met een magnifiek uitzicht over de stad en de zee. De drukte in de winkelstraten houdt vaak aan tot middernacht als de winkels al lang gesloten zijn. De stad grenst pal aan de zee met zijn mooie, brede Lungomare, met hoge palmen en oleanders die voor schaduw zorgen in de hete zomer. Je komt er om te slenteren, te zitten op een van de talloze banken en van de zon te genieten, een ijsje te eten, naar de zee te kijken, elkaar te ontmoeten, de kleine kinderen uit te laten en ga zo maar door. Ik was er iedere dag wel even of langere tijd.
Voor een aantal middagen in de week is er de mogelijkheid deel te nemen aan diverse activiteiten en uitstapjes, georganiseerd door de school. Zo was ik o.a. bij de rondleiding door Salerno met Stefania en kregen we uitleg over de lange geschiedenis van de stad in het Municipio, bekeken we de prachtige stadstuin Villa Comunale, bewonderden de Duomo en de Crypte en dwaalden we door het archeologisch museum. Iedere week is er ’s avonds een cena in een trattoria met originele Italiaanse lekkernijen. We gingen een hele zaterdag naar Napels. De Dom met de ondergrondse griekse en romeinse huizen uit de oudheid, het centro storico, de via Toledo, het Palazza Reale, het Castel Nuovo uit de dertiende eeuw en we aten de echte Pizza Napoletana. Zelf ondernam ik nog een tocht naar Pompeii, een half uurtje met de trein vanaf Salerno en liep er uren rond tussen de scavi.
Addio Salerno, alla prossima volta!

 

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa