Una esperienza straordinaria – een buitengewone ervaring!
Tijdens de afgelopen jaren dat ik de taalcursussen volgde bij Dante Alighieri was ik nooit eerder op het idee gekomen om een gecombineerde taal/vakantie cursus in Italië te boeken. De aanleiding was ondermeer het toen nog uit te geven boek “Inferno” van Dan Brown dat ca.70% in Florence speelt en waarin Dante’ s Inferno een rol speelt. Ik was weliswaar al twee keer eerder (minder dan een dag) in Firenze geweest, maar toen waren de rijen voor de musea zo lang, dat de moed je al meteen in de schoenen zonk. Twee weken in Firenze zou dus perfect zijn om me te kunnen laven aan de schone kunsten, en heel belangrijk: twee weken alleen maar Italiaans spreken!!!

Van de 5 scholen in Firenze sprak mij meteen de Scuola Leonardo da Vinci aan vanwege de vele mogelijkheden en de goede beoordelingen van oud-cursisten. Zo zou je een cursus kunnen spreiden over 2 tot 4 steden, waar zij hun scholen hebben: Roma, Milano, Firenze en Siena. Of de ” La Dolce Vita” cursus boeken: na de 4 lessen ’s morgens iedere middag iets leuks doen: cultuur, kookcursus Cucina Italiana, wijn proeven in Chianti, samen dineren in typische lokale restaurants en weekend uitstapjes, naar Lucca, Pisa of Siena. Uiteindelijk heb ik die optie niet gekozen, enerzijds omdat ik mijn eigen overvolle programma al gepland had, anderzijds omdat er weliswaar door de docente-reisleidster Italiaans wordt gesproken, maar onderling, als er meerdere beginners bij zijn, veelal Engels of Duits.
De school heeft zeer vriendelijke en behulpzame baliemedewerkers die je naar keuze in het Engels of Italiaans met raad en daad bijstaan. Ook de dames van de schooladministratie die de accommodatie hebben verzorgd, zijn zeer attent als er vragen of klachten zijn (zoals bv. een kortsluiting in je appartement) en lossen je probleempjes snel en kordaat op.
Ik heb gekozen voor de standaard cursus van twee weken, bestaande uit 4 lessen per dag in de ochtend en de middag vrij. Het peil van lesgeven door de hoofdzakelijk vrouwelijke docenten, die stuk voor stuk blijk gaven over een grote eruditie te beschikken, vond ik van een hoog niveau, met name de wijze waarop de conversatie werd vormgegeven. Zo werd er vaak door de docente ingegaan op de persoonlijke belangstelling van de cursist, die daardoor op speelse wijze bij de les wordt betrokken. Per week wordt de helft van het uitgereikte boek behandeld. De boeken hebben namen als “elementare” en “intermezzo”. Zo komen E1 + E2 overeen met ons niveau A1; E3 + E4 met A2; I1 + I2 met B1 enz. Het negende en hoogste niveau heet “superiore” en komt overeen met C1. Dus ook daar wordt C2 niet aangeboden aan buitenlanders. Toch waren er cursisten, die zo enthousiast over de school waren, dat ze terugkwamen, terwijl ze al het niveau “superiore” hadden!
Om je helemaal onder te dompelen in de Italiaanse taal en cultuur zou je v.w.b. accommodatie logies en ontbijt (evt plus avondeten) kunnen boeken bij een gastgezin, maar verzeker je er dan wel van dat je ook echt bij een gezin in huis komt en mee-eet en -praat met de gezinsleden en niet bij een afwezige hospita die het ontbijt heeft klaargezet.

Corridoio Vasariano
Corridoio Vasariano

De school biedt ook dagtrips aan voor het weekend ( van 08.00u tot 19.30u). Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, maar op zaterdag de ca 1 km lange Corrodoio Vasariano bezocht (die het werkpaleis van de Medici Palazzo Vecchio verbindt met hun woonpaleis Palazzo Pitti) en daarna de achtergelegen Giardino di Boboli en s’ zondags met een medecursist in het Palazzo della Gherardesco gebruncht en gewandeld in de bijbehorende, enige hectaren grote prive tuin. Ook doordeweeks was er naast het huiswerk ruimte voor andere zaken zoals museumbezoek, shopping en noem maar op.

Ik vond zelf de hulp die Italstudio (gratis) bood erg prettig, zodat ik uiteindelijk alleen de reis hoefde te boeken. Daar staat dan weer tegenover dat je geen korting krijgt als lid van Società Dante Alighieri, maar afhankelijk van accommodatie, reiskosten, cursuslengte en kortingspercentage is dat veelal een relatief laag bedrag.
Al met al een aanrader voor eenieder die zijn spreekvaardigheid en kennis van de grammatica in korte tijd aanmerkelijk wil verbeteren en ook nog van een soort vakantie wil genieten.

Commentaar Italstudio: niet alle taalscholen bieden korting aan Danteleden, zo ook deze school in Firenze niet.

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa