Ik volgde de cursus ‘ La dolce Vita’ in Siena en het is een onvergetelijke ervaring geworden.
De voornaamste reden waarom ik deze cursus wilde volgen was voor mijzelf een evaluatie van de reeds vergaarde kennis en daarbij de mogelijkheid om de taal te oefenen en extra cultuur op te snuiven. Daar er zoveel verschillende nationaliteiten zijn is er maar 1 taal waarmee men onderling kan communiceren: het Italiaans. En ja, iedereen had moeite met ‘ parlare ‘ en ‘ ascoltare’ en kwam o.a. om die reden lessen volgen.  Aanvankelijk waren we met een 10-tal mensen in de les, op het einde van de week nog met zeven wat de spreekvaardigheid ten goede kwam.

In de namiddag volgde dan het meer culturele programma. Een uiterst gedreven Serena, onze gids, wist ons in heel duidelijk gesproken Italiaans al haar liefde voor Siena over te brengen. In deze groep waren we met een zevental deelnemers: uiterst gezellig.
Wat heb ik genoten van deze week, wat een fantastische ‘vakantie’. Elke dag kregen we een kort huiswerk. In de les was er tijd om te spreken, een stukje grammatica en een interactief gebeuren: de lessen vlogen voorbij. Tijdens de pauze liep ik vlug naar Nannini, een bar dichtbij de school, voor een cappuccino of een verse smoothie.
Tijdens het culturele gedeelte hebben we een wandeling gemaakt door de oude stad met aperitief op de piazza del campo, een bezoek aan het palazzo communale waar we een uur geschuild hebben wegens hevig onweer, uitleg over de palio, een kooknamiddag en uitleg over de watervoorziening van Siena.
Zelf heb ik maar 1 week deze cursus gevolgd, die eigenlijk 2 weken omvat. In de 2de week volgt dan nog het bezoek aan de Dom, een uitstap naar Montalcino, uitleg over invloed van de Etrusken en een etentje in een uitstekend restaurant ter afsluiting. Het is een absolute meerwaarde om dit programma te volgen, het is wel noodzakelijk om reeds enige Italiaans te kennen. Siena is een zeer aangename stad om te verblijven: mooie cultuur, voldoende winkels, heerlijke gelateria’s, goede eetgelegenheden en fijne accommodatie mogelijkheden.

Mijn B&B “Relais degli Angeli , pas geopend in een recent gerestaureerd prachtig palazzo, was vlakbij de school. Alles is zeer gemakkelijk te voet te doen, wat ook mijn keuze voor deze stad heeft bepaald. Op het einde van de week is mijn echtgenoot gekomen en zijn we samen nog een week in Toscane gebleven. Ik was verbaasd dat ik mij zo goed kon ‘redden’ en een conversatie kon voeren.
‘La dolce Vita’ is een absolute aanrader: zeer interessant, men is voortdurend in het ‘Italiaans’ aan het praten en denken en het is zeer ontspannend.

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa