Automatische concepten

Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 2: Siena

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na drie weken in Ravenna was het tijd voor de 2e etappe lessen Italiaans: Scuola Leonardo da Vinci in Siena.
Ik verheugde me op het weerzien met deze stad, die ik lang geleden had bezocht.
Dat ik daar nu een aantal weken zou kunnen wonen en lessen ging volgen zou een extra waarde toevoegen, zo verwachtte ik …en dat heeft zich volledig waargemaakt.
Helaas was er geen mogelijkheid meer om in een gedeeld appartement te verblijven, maar ik vond via air B&B een goede locatie even buiten de oude stad.
Mijn gastheer Marco bleek een ware ‘host” te zijn, die heel graag zijn liefde voor de stad en voor Toscane deelde met informatie en praktische tips (de gang in zijn huis zag eruit als een afdeling van de plaatselijke toeristen informatie!)
De ochtendwandeling van 10 minuten iedere dag naar de school was een prachtige start van de dag met een schitterend uitzicht op de stad met de Dom en de Torre del Mangia!
De school zelf zit op een verdieping van een oud gebouw binnen de muren van de oude stad, met alle rijkdom van Siena onder handbereik.
Ik kwam in een klas met, wisselend, ongeveer 8 andere studenten uit veel verschillende landen en ruim 2 weken hadden we les van dezelfde lerares.
Ik was onder de indruk van haar professionaliteit en de aandacht die ze ieder van ons gaf. Geen geringe opgave als je te maken hebt met een wisselende groep met ook nog grote verschillen in niveau, leeftijd en nationaliteit!
Ze wist ieder te motiveren en in een goed tempo de voortgang erin te houden.
De neiging die ieder van ons wel had om, als het moeilijk werd, dan toch maar over te gaan op het spreken van Engels, werd door haar consequent gepareerd met uitputtende reacties in het Italiaans totdat ieder het echt begrepen had!

Buiten de lessen waren de buitenschoolse activiteiten een bron van onderlinge contacten met andere studenten van de school en nadere kennismaking met de stad en omgeving, en daarmee een heel waardevolle toevoeging aan het verblijf.
Er was zo’n ruim aanbod dat ik niet aan alles heb meegedaan, maar de lezingen van een aan de school verbonden kunsthistorica zal ik niet snel vergeten.
Zij nam ons onder meer mee naar de Santa Maria della Scala, dat nu een museum is, maar tot begin 1990 nog dienst deed als ziekenhuis en bood een indrukwekkend inzicht in de rijke geschiedenis van dit gebouw.
Ook het bezoek aan de kerk van Santa Maria dei Servi was een memorabele middag: na een wandeling door de stad met aandacht voor zaken die je als toerist niet zouden opvallen (o.m. over de gebruiken van de verschillende kleine hechte gemeenschappen in de stad: de contrada’s) was de kerk en de kunst die er te zien is zowel een les in kunstgeschiedenis als een taalles, want natuurlijk was ook hier weer alleen Italiaans de voertaal!
Waren deze activiteiten vooral gericht op kennisoverdracht, het aanbod was heel veel breder.

Vast onderdeel dat regelmatig geprogrammeerd werd, was een les door een acteur. Zo’n succesnummer dat een Duitse jongen die al 2 maanden student was aan de school zich voor de 3e keer weer had ingeschreven voor de les die ik bijwoonde. Insteek was de uitspraak en de verschillende klanken van het Italiaans.
De passie en het gebrek aan gêne van deze acteur wist ons allen uit onze comfort zone te halen en experimenten aan te gaan met gebruik van onze stem en uitspraak; ieder verliet het lokaal met een brede grijns op het gezicht!

Moet ik nog iets zeggen over de schilderachtige omgeving van Siena dat onder handbereik is als je een paar weken in deze stad vertoeft?
San Gimignano, Monteriggioni, Pienza, de Chianti streek, de basiliek van San Galgano, de thermen, Firenze ….zijn maar enkele van de vele redenen die een bezoek aan Toscane waardevol maken!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa