Automatische concepten

Ik heb eind juli/ begin augustus 2020 de cursus Italian Journey gedaan bij het Centro Italiano in Napels. Door alle Corona-perikelen was het lange tijd spannend of de vlucht, het verblijf èn de cursus door zouden kunnen gaan, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Vorig jaar was ik een paar dagen in Napels en ik vond het meteen een bijzonder interessante stad, vol cultuur en verhalen. Zo leuk dat ik hem dit jaar nog wel eens wilde ervaren. Alleen al het feit dat het nog niet volledig door het internationaal toerisme overweldigd is maakt de stad heel authentiek. Achter de afbrokkelende fassades vol graffiti en streetart gaat een wereld op zich schuil. Het is daarmee meer een stad voor de reiziger die een ervaring zoekt dan voor de toerist die een product wil. De mensen die ik ontmoet en gesproken heb waren aardig en open, wat vaak als karaktertrek van de Napolitanen gezegd wordt klopt ook. In het meeste toeristische deel (rond Piazza del Plebiscito) gaan de prijzen omhoog en vond ik sommige obers wat bijdehand, maar over het algemeen is het een erg goedkope stad. Vergeet voor de rest het beeld van onveiligheid wat aan Napels kleeft. Je voelt je er in het centrum net zo veilig als in centrum Amsterdam. Er is verschrikkelijk veel te zien en de stad is ook nog eens een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan bijv. Pompeji, de Amalfikust of de prachtige eilanden voor de kust. Mede daarom had ik voor en na de cursus twee extra overnachtingen geboekt. Gezien de warmte eind juli is het fijn dat Napels aan de kust ligt, waardoor er altijd nog wel een zuchtje wind is.

Het Centro Italiano zit wat verstopt in een steegje, op de 2e verdieping op een binnenplaats. Mijn Bed & Breakfast had ik op 5 minuten loopafstand geboekt, zodat de ochtend ontspannen kon beginnen. Door Corona was de taalschool nog niet zo lang open en er waren overduidelijk weinig cursisten. Terwijl dit normaal gesproken hun hoogseizoen is. Moeilijke tijden voor hen dus, maar ze waren er niet minder enthousiast en vriendelijk door. Elke ochtend werd je temperatuur gemeten, werd je geacht je handen te desinfecteren en – in Italië vanzelfsprekend – iedereen droeg binnen (en vaak ook buiten) een maskertje.

De cursus Italian Journey is een 5-daagse cursus voor gevorderden, waarbij je in principe elke dag de school verlaat en in de stad ervaringen opdoet, begeleid door de docent. De uitstapjes worden voorbereid op de taalschool in de ochtend. In mijn geval waren dit teksten, de je voorlas en die we samen bespraken.
Dag 1 stond in het teken van de Napolitaanse koffietradities (aansluitend inderdaad een koffie gaan drinken). Dag 2 en 3 in het teken van het thema “de muren spreken” (streetart-stadswandeling) en de traditionele beroepen die in Napels nog voortbestaan, zoals de makers van de presepi (kerststallen en hun figuren) en een interview houden met een traditionele mandoline maker. Dat interview was een echt hoogtepunt. In zijn “bottega” (werkplaats) deelde de maker de trots van zijn beroep. Ook zaten er twee multimedia-opdrachten in. Op dag 4 moest je een filmpje maken (met foto’s die je gemaakt had) waarin je je ervaringen met Napels aan de hand van zelfgekozen trefwoorden vastlegde. Ook heb ik een podcast gemaakt, als een soort gesproken dagboek. Dag 5 was er nog een excursie naar Pozzuoli, een stadsdeel dat nog nauwelijks door toeristen is ontdekt, waar de Romeinen al hun “buitenhuizen” hadden.

Door Corona was het niet alleen duidelijk rustiger in de stad dan vorig jaar. Ik was ook de enige deelnemer aan deze cursus. Normaal gesproken doen maximaal 5 personen mee aan deze cursus. Daarmee had ik met mijn fantastische docente Manuela in feite privéles. Dat is behoorlijk intensief, want je praat per dag dan zo’n 4 uur Italiaans. Dat is leerzaam, maar na afloop was ik elke dag aardig bekaf van alle concentratie en het “taalbad”. Mijn niveau zit rond B1 maar ik denk dat wel minimaal nodig is om er echt voldoende van op te pikken. Maar Manuela was zeker in staat om zich goed aan te passen, je merkte dat ze veel ervaring had met internationale cursisten, hun achtergronden, verwachtingen en leerstijlen. Ze was vriendelijk en behulpzaam en we hebben heel wat persoonlijke gesprekken gevoerd over Napels, de Napoletanen en de ontwikkelingen in Italië. Het was echt een luxe situatie om zoveel mogelijkheden te hebben om dit te kunnen vragen aan iemand die ook nog eens begrijpt dat je het nog niet altijd zo fraai kunt verwoorden als je zou willen. Kortom: het was een geweldige ervaring!

Deel dit artikel:    

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa