Mathilde en Jaap Visser

Micciano ligt op een heuvel in het Toscaanse landschap ten westen van Volterra.
Een geweldige plek om een Italiaanse taalcursus volgen. De Italiaanse docente kwam uit Firenze en was vanaf het ontbijt tot laat in de avond met ons bezig om onze Italiaanse taalvaardigheden naar een hoger niveau te brengen.
Annet en Geert, de eigenaren van Podere Provinca, zorgden voor het ontbijt en de lunch en organiseerden de excursies in de omgeving. Het partner programma bestond uit het bezoeken van wijnboeren, alwaar uitleg werd gegeven over de wijnproduktie en er gelegenheid was om wijn te proeven en te kopen. Geert kende de omgeving op zijn duimpje en we werden heel gastvrij ontvangen. Kortom een unieke ervaring in een beroemd wijngebied.
Hulde aan Annet en Geert en onze Italiaanse docente Sara voor deze onvergetelijke ervaring

Anouk Pruim

Ik ben weer thuis na een heerlijke week in Micciano!

Andrea is een zeer professionele, geduldige en aardige leraar. Het Italiaans spreken was niet altijd gemakkelijk en de dagen waren intensief, maar we hebben veel geleerd! En samen met Andrea veel van de omgeving gezien.

Annet en Geert zijn zeer gastvrij en verzorgend, het huis is fijn en de omgeving prachtig!

Ik kan het iedereen aanraden en kom zelf zeker nog eens terug!

les van Andrea op terras in Micciano

Sandra Eveleens

Wij hebben een gewéldige week gehad in Micciano. De kleine groep klikte enorm.
En Andrea heeft weer alles uit de kast gehaald om ons te laten leren. Hierbij een foto van een drankje na een activiteit (wandeling vanaf verblijf naar prachtig plaatsje over een berg). Daar een wijntje voor de liefhebbers gedronken.

Rennie, Mariëtte, Sonja en Jacqueline

7 Jaar geleden begonnen wij ons jaarlijkse avontuur via Italstudio in Micciano…het werd een onvergetelijke cursusweek en toen wisten wij al: hier willen we ooit terugkeren! Na verscheidene taalcursussen op steeds weer een andere plek in Italië, hadden we behoefte ons wederom onder te dompelen in het prachtige landschap, de gastvrijheid, de enorme verwennerij, het gemoedelijke en de relaxte lemiciano 4 cursistenssen op de Podere Provinca van Geert en Annet. We hebben met onze enthousiaste verhalen een 4e vriendin over weten te halen met ons mee te gaan naar waar het ooit begon!

Terugkeren naar een plek waar het ooit zo fijn was, houdt het risico in dat de herinneringen enigszins zijn geïdealiseerd, de verwachtingen (te) hoog gespannen en het dan tegenvalt…..in dit geval is dat absoluut niet aan de orde! Wat hebben wij weer enorm genoten! Er zijn niet genoeg superlatieven te noemen voor onze ervaringen en de verschillende reviews teruglezend, wordt het lastig origineel te schrijven!

Geert heeft ons prachtige plekken laten zien, andere dan 7 jaar geleden; Annet verwende ons wederom met allerlei lekkernijen, zij wist zelfs op verrassende wijze rekening te houden met een best lastig dieet, de lessen waren weer heel leerzaam en de klik met de docente bijzonder! Alles was mogelijk deze week, zelfs werd de openhaard in de loggia aangestoken toen het iets te fris werd maar we toch graag “buiten” les wilden hebben!

Kortom: het was weer onvergetelijk! Het concept dat Geert en Annet bieden blijft uniek en maakt dat wij wederom met heimwee terug denken en het verlangen hebben ooit weer terug te keren, hoe leuk onze andere taalreisjes ook waren en worden!

4 hele enthousiaste cursisten: Rennie, Mariëtte, Sonja en Jacqueline.

Mirjam Schellekens

Ik geniet nog na van een fantastische week in Micciano! We waren met een bijzonder leuk groepje van 4 dames en hebben het heel goed met elkaar gehad. Geert en Annet zijn een geweldige gastheer en gastvrouw, Annet’s kookkunst is beslist fenomenaal. Alle lovende woorden op de site zijn volkomen terecht.
Annet heeft ons de laatste middag nog laten kennismaken met enneagrammen, dat was een heel speciale ervaring en ontdekking.
Andrea is een groot vakman en wist heel knap op ieders niveau in te spelen. We hadden alle 4 onze eigen kwaliteiten en vulden elkaar verrassend goed aan. Het was natuurlijk best vermoeiend om de hele dag Italiaans te horen en te praten, maar heel erg de moeite waard.
Hij heeft ons veel moois in de omgeving laten zien en (last but not least) we hebben vaak en heel hard met elkaar gelachen! Kortom: ga vooral door met Italstudio!

Diane Nysten

Ik wil je alvast laten weten dat ik het een fantastische week heb gevonden in Micciano.
Annet en Geert zijn zo’n fijne mensen voor wie niets teveel is. Ze hebben een prachtig huis in een mooie streek. Annet kookt als geen ander en legt ons in de watjes en Geert is een heel attente man. Ik heb ook genoten van de lessen. Voor mij is het Italiaans werkelijk een passie en Andrea was van ’s morgens tot ’s avonds in de weer om ons toch maar zoveel mogelijk bij te leren.
Zeker voor herhaling vatbaar op dit of nog iets hoger niveau.

Jacomien Markensteijn

De laatste week van mei. Met Transavia naar Pisa gevlogen. Opgehaald door Geert, die onderweg naar de Podere Provinca allerlei wetenswaardigheden vertelde over de omgeving. We werden allerhartelijkst onthaald op de Podere, geïnstalleerd in de stoelen op het terras met prachtig uitzicht over het lieflijke, heuvelachtige Toscaanse landschap. We proefden de zelfgemaakte wijn (heerlijk fris en fruitig) en crostini besprenkeld met zelfgemaakte olijfolie en ingesmeerd met knoflook. Alles smaakte heerlijk en het voelde ook heel welkom. We kregen ook een rondleiding over de “campo” en uitleg over het maken van wijn. De slaapkamers waren groot en gezellig, met een klein veldboeketje op het nachtkastje en een schitterend uitzicht.
Het hele concept van deze cursus was geweldig. ’s Morgens les, (de les begon eigenlijk al bij het ontbijt), omdat de leraar Andrea, een heel charmante Italiaan, met de groep mee at. Lunch op de Podere, door Annet klaar gemaakt (Annet kan wel een restaurant beginnen, zo lekker) en daarna in de auto van Geert met Andrea aan het stuur (op z’n Italiaans) op pad naar onbekende stadjes. We zijn in Volterra geweest, Montescudaio, Bibbona en nog een paar
schattige plaatsjes. Na al deze uitstapjes door het bijzonder mooie landschap, waarbij Andrea ook weer veel wist te vertellen over de omgeving en de cultuur (alles in het Italiaans natuurlijk) hebben we heerlijk gegeten in een agriturismo. Ook heel bijzonder. Kortom het was een heerlijke, ontspannen week waarin we veel gelachen, heel veel gezien en veel geleerd hebben. We hadden een hele leuke groep met opgewekte, gezellige mensen. 5 Cursisten en 1 leraar. Eigenlijk is deze beschrijving te kort om een goede indruk te krijgen, dus………. ga en oordeel zelf.
Era un soggiorno meraviglioso!!!!

Edith de Heus

Het was ook deze keer weer helemaal geweldig. Een kleinere groep dan de eerste keer, maar de groep was weer erg gezellig. Heerlijk om weer te gast te zijn bij Annet en Geert. Ook deze keer weer Andrea als leraar, dus veel geleerd en veel gelachen. Rustig huis, mooie kamers en een heel prettige omgeving. Een aanrader voor iedereen die in Italië Italiaans wil leren.

Vera, Ellen en Jetty

Vera Herfkens: Het is een van die vakanties waarvan je als je thuis bent zegt: “was ik er maar weer”. Inderdaad het laatste dorp voor de hemel, zoals de titel van het boekje over Micciano zegt. Voor ons begon de hemel hier, met de fantastische gastvrijheid van Annet en Geert, het heerlijke eten en zelfs het bronwater halen ’s morgens vroeg is een feest!
Wat een luxe om buiten les te krijgen, koffie en lunch verzorgd en zelfs over het “pretprogramma” was diep nagedacht. Wat een schitterende omgeving met die oude plaatsjes. En dan de lessen van Andrea, wat een geweldige leraar. Veel geleerd en veel gelachen om eigen en andermans fouten.
Ellen Moons (Ellen heeft ook al een keer privé-lessen gevolgd bij Andrea in Bologna): De week in Micciano was een groot succes, schitterend huis, weer en omgeving en het belangrijkst Annet en Geert als de beste gastvrouw en heer die je kunt hebben!! Zalig gegeten en werkelijk alles wat ons hartje begeerde. Dat Andrea een fantastische leraar is, wist ik al en nu ook met 4 verschillende dames heeft hij ons Italiaans geleerd met veel humor en flair.
Annelies Fehres: Dank voor het fantastisch onthaal. Het was echt perfect!! Alles: huis, tuin, zwembad, eten, ambiance, leraar, wandeling, veel gesmuld, bovendien nog wat geleerd, wat wil je nog meer. Ik zal het zeker aanraden aan Italiëgangers. Zeker voor herhaling vatbaar!
Jetty van der Wansem: Het was heerlijk in “Podere Provinca”, in deze halfbewoonde wereld te zijn, waar het nog zo stil is, dat je het lawaai van de kikkers, krekels, zwaluwen en …nachtegalen kunt horen. Bedankt voor de goede verzorging, die veel meer dan professioneel was. En voor dit fantastische initiatief: Italiaanse les met uitzicht op Volterra! Onder de begeesterde leiding van “onze” Andrea 48.

Louise Koopman

De ‘podere’ Provinca in Micciano, een gehucht temidden van rijk beboste heuvels, olijfgaarden en graanvelden, was een week lang mijn (t)huis. Geen school, maar één huiselijke locatie voor de lessen en het verblijf met vier cursisten en een docent. Je kunt ervan uitgaan dat je min of meer gelijkgestemde medecursisten zal aantreffen: niet alleen belangstelling voor de taal maar ook voor de geschiedenis, het landschap en de bevolking. En de bereidheid om vrijwel de hele week in elkaars gezelschap te verkeren. Zo heb ik het in ieder geval ervaren met drie andere Nederlandse vrouwen en de enthousiaste Florentijnse docente Desi. Zij gaf alle vrijheid in de te behandelen stof en wist al snel interessante zaken te combineren, met natuurlijk als uiteindelijk doel zoveel mogelijk met elkaar te praten of zelfs verhit te discussiëren.
Formeel beslaan de lessen 3 uur per dag, maar je praat de hele dag Italiaans omdat de docente – uit vrije wil en tot ieders genoegen – overal bij is. Vanaf het ontbijt, tijdens de lunch, de uitstapjes in de namiddag, het gezamenlijke diner. En dan komen onderwerpen voorbij zoals het beschrijven van het landschap of hetgeen op je bord ligt, het modebewustzijn van de Italiaanse man, het gebrek daaraan bij de Nederlandse, of het grote succes in Nederland van “Il meglio gioventù”. Het was een intensieve en bijzondere ervaring. Op sociaal, cultureel, intermenselijk en gastronomisch gebied heb ik genoten en vooral heel veel geleerd. De gastvrijheid van onze Nederlandse gastvrouw en -heer en het mooie weer waren de kers op de taart.

Bea Hoevenaars

Opgehaald door Geert in Pisa van het vliegveld. Het huis, waar ik verbleef met mijn drie Nederlandse medecursisten en lerares Italiaans Desi (en uiteraard gastvrouw Annet en gastheer Geert, de eigenaars) lag aan de weg naar het dorpje Micciano dat met zijn 40 inwoners op het topje van een berg ligt. Ik had een mooie kamer met uitzicht over het Toscaanse landschap, lakens met kant op bed en prachtige aquarellen aan de muur. De nachten zijn er nog zwart. Iets wat we hier niet meer kennen. Er wordt daar helemaal niets gebouwd en de paar oude ruïnes van boerderijen, die hier en daar liggen, moeten in authentieke stijl worden opgebouwd.
De dag begonnen we om 9:00 uur met een heerlijk ontbijt met eigengebakken brood, vers brood uit het dorp, heerlijke Italiaanse kaas en verdere lekkernijen. Desi was daarbij ook aanwezig zoals ze iedere dag bij ons zou blijven tot na cena dat om een uur of 22:00 ’s avonds meestal eindigde. Van 10:00-13:00 de Italiaanse les in de loggia met uitzicht op de heuvels. Daarna een Italiaanse lunch buiten in de zon, die er iedere dag hoog aan de hemel stond. De lunch werd klaargemaakt door Annet die zo een Italiaans restaurant zou kunnen beginnen. De tafel gedekt met mooi serviesgoed. Eigen wijn op tafel. Water uit de bron. Olijfolie van eigen olijven.
Op woensdag kwam Italiaanse Rosa verse pasta voor ons maken. Na de lunch even vrij om uit te rusten of te zwemmen in het zwembad. Om een uur of vier een activiteit buitenshuis. Volterra bezocht, kleine oude plaatsjes in de buurt, de weekmarkt van Pomarance, de druiven van Geert geoogst (vendemmia) de zon zien ondergaan in Cecina Mare, gewandeld in de heuvels. Rond een uur of acht ’s avonds werden we met Desi afgezet bij een of ander culinair restaurantje of osteria voor cena. Wat hebben wij die hele week fantastisch gegeten. Het was mijn zesde keer dat ik een cursus ‘deed’ in La bella Italia maar dit concept is werkelijk uniek.

Maatje de Regt

Weer achter de rug de master class bij Geert & Annet! Het was een super-week! Heel veel geleerd bij Andrea, en vooral ook erg genoten van alles. Het thema was zeer interessant, ik heb nooit de geschiedenis van Italië bestudeerd dus was behoorlijk “ignorante” in deze materie. Maar als er iemand daar levendig en boeiend over kan vertellen is Andrea het wel! Heel duidelijk bracht hij het thema naar voren. Hij voelde zich wat bezwaard dat hij merendeels aan het woord was, maar geen van allen vond dit een probleem. Hij wisselde het thema trouwens ook af met wat actuele zaken die in Italia spelen, grammatica en oefeningen, en we moesten allen een korte samenvatting geven van de geschiedenis, dus het was absoluut niet eentonig!
Kortom, ik heb het prima naar m’n zin gehad.

Heidi Colsoul

De masterclass in Micciano is omgevlogen en was super tof!
Uiteraard hebben we opnieuw met volle teugen genoten van de Podere Provinca, van de ongeëvenaarde kookkunst van Annet ( da leccare i baffi), van de toch wel unieke gastvrijheid van Geert en Annet, van de schilderachtige omgeving en zoveel meer!
Het concept masterclass – 150 Italië was daarenboven bijzonder interessant!
Andrea is dan ook als leraar onovertroffen. Op een ongemeen boeiende manier en steeds met de nodige humor werd “il bel paese” in al zijn facetten belicht. Feiten en hun achtergronden maar ook stereotypen en vooroordelen zijn op een uiterst bevattelijke manier aan bod gekomen. En zo ging niet enkel onze taalvaardigheid erop vooruit maar werd tevens ons inzicht in de situatie van het mooie Italië verrijkt en verdiept.
Een absolute aanrader voor elke ltalofiel!

Tine, Bea, Jacqueline, Rennie en Mariëtte

Op cursus in Micciano, een lieflijk dorpje op een heuvel in Toscane.
In Nederland op les Italiaans, graag wil je daar wat meer aan toevoegen. En niet één keer naar les in de week, maar als het kan graag de hele week door. En wat is dan logischer dan dat je dat zoekt in Italië zelf. Al zoekende op internet stuit je al gauw op Italstudio. En gekozen voor een minigroep op het platteland in Toscane.
Vanaf de aankomst in Pisa is het één grote droom. De ambiance, de cursisten, l’ínsegnante en de “drive” waarmee iedereen binnenkomt. Maar bovenal ervaar je een geweldige gastvrijheid van gastvrouw Annet en gastheer Geert, die als een warme deken over je heen valt.
Les met uitzicht op de heuvels van Toscane, verrassende pranzo’s klaargemaakt door Annet en Geert die met een grote glimlach zijn cursisten overal naartoe tuft. Er wordt aan alles gedacht, van een giro door lieflijk Toscaanse dorpjes, zelf gebakken bruin brood bij het ontbijt, het reserveren van een tafeltje op een schilderachtig piazza tot aan de tramonte in Cecina Mare. Ook de “vendemmia” wordt ons deel, waarbij een toost op de goede wijn voor volgend jaar niet ontbreekt.
Het was een week vol verrassingen, waarin we naast vorderingen in de Italiaanse taal hebben mogen genieten van overheerlijke gerechten, mooie natuur, lieflijke dorpjes, een lerares om van te houden en van een gastvrouw en –heer die als een rots staan voor het plezier van hun gasten. Het was een ervaring om graag te delen en niet te vergeten.

Lucy en Ernst Dresden

Wij hebben heel erg genoten van het verblijf in Micciano. De Italiaanse lessen waren super en de docent Andrea absoluut top! Gezellig ‘s morgens ontbijten en daarna lessen en lunch – Annet è una ottima cuoca e il pranzo era sempre una festa – dan gezellig op stap met ons vijven. I quattro bravi studenti e il insegnante. En ’s avonds weer eten. Geert en Annet zijn heel gastvrij en het huis is bijzonder. Hebben heel fijne herinneringen en ik ben met sprongen vooruit gegaan met Italiaans. Echt een aanrader. En nogmaals bedankt voor het goede advies. Het partnerprogramma is daarom zo leuk dat je toch samen ergens naar toe kan gaan als de partner geen taal wil doen. Het sluit perfect aan.
En nu het partner programma. Ernst aan het woord:
Als de cursisten Italiaans aan de slag gingen, dronk ik met Geert nog een kopje koffie en dan samen op stap. Niet alleen dat Geert een uiterst aimabel mens is, weet hij ook veel en gepassioneerd over wijn te vertellen. Over het hele proces van wijnstok tot op de fles. De eerste ochtend zijn eigen wijngaard bekeken en zijn eigen cantina en kennis genomen van zijn eerste wederwaardigheden als wijnboer (hele oogst opgegeten door de wilde zwijnen). Ook zijn eigen olijfbomen bekeken. Iedere dag een rondgang gemaakt langs een aantal producenten en uiteraard veel geproefd van de verschillende wijnen. Een belevenis op zich. Ook een olijfperserij bezocht waar niet alleen Geert zijn olijven brengt om te persen, maar ook de olijfboeren uit de omgeving. Daar een heel interessante uitleg gekregen over het persproces en het hergebruik van de restanten, pitten, pulp, en water. Iedere middag ergens gezellig geluncht uiteraard met een glaasje erbij – en water ! Daarna nog bij een producent langs en daarna troffen wij en de taalcursisten elkaar tijdens de dagelijkse uitstap: Volterra, San Gimignano en andere geweldig leuke plaatsjes. Ik heb ervan genoten, veel van Toscane gezien en veel geleerd over wijnen. Een absolute aanrader! Het is een heel leuk en afwisselend programma.

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 50 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa