Paul Goossen

Ik heb eind juli/ begin augustus 2020 de cursus Italian Journey gedaan bij het Centro Italiano in Napels. Door alle Corona-perikelen was het lange tijd spannend of de vlucht, het verblijf èn de cursus door zouden kunnen gaan, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Vorig jaar was ik een paar dagen in Napels en ik vond het meteen een bijzonder interessante stad, vol cultuur en verhalen. Zo leuk dat ik hem dit jaar nog wel eens wilde ervaren. Alleen al het feit dat het nog niet volledig door het internationaal toerisme overweldigd is maakt de stad heel authentiek. Achter de afbrokkelende fassades vol graffiti en streetart gaat een wereld op zich schuil. Het is daarmee meer een stad voor de reiziger die een ervaring zoekt dan voor de toerist die een product wil. De mensen die ik ontmoet en gesproken heb waren aardig en open, wat vaak als karaktertrek van de Napolitanen gezegd wordt klopt ook. In het meeste toeristische deel (rond Piazza del Plebiscito) gaan de prijzen omhoog en vond ik sommige obers wat bijdehand, maar over het algemeen is het een erg goedkope stad. Vergeet voor de rest het beeld van onveiligheid wat aan Napels kleeft. Je voelt je er in het centrum net zo veilig als in centrum Amsterdam. Er is verschrikkelijk veel te zien en de stad is ook nog eens een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan bijv. Pompeji, de Amalfikust of de prachtige eilanden voor de kust. Mede daarom had ik voor en na de cursus twee extra overnachtingen geboekt. Gezien de warmte eind juli is het fijn dat Napels aan de kust ligt, waardoor er altijd nog wel een zuchtje wind is.

Het Centro Italiano zit wat verstopt in een steegje, op de 2e verdieping op een binnenplaats. Mijn Bed & Breakfast had ik op 5 minuten loopafstand geboekt, zodat de ochtend ontspannen kon beginnen. Door Corona was de taalschool nog niet zo lang open en er waren overduidelijk weinig cursisten. Terwijl dit normaal gesproken hun hoogseizoen is. Moeilijke tijden voor hen dus, maar ze waren er niet minder enthousiast en vriendelijk door. Elke ochtend werd je temperatuur gemeten, werd je geacht je handen te desinfecteren en – in Italië vanzelfsprekend – iedereen droeg binnen (en vaak ook buiten) een maskertje.

De cursus Italian Journey is een 5-daagse cursus voor gevorderden, waarbij je in principe elke dag de school verlaat en in de stad ervaringen opdoet, begeleid door de docent. De uitstapjes worden voorbereid op de taalschool in de ochtend. In mijn geval waren dit teksten, de je voorlas en die we samen bespraken.
Dag 1 stond in het teken van de Napolitaanse koffietradities (aansluitend inderdaad een koffie gaan drinken). Dag 2 en 3 in het teken van het thema “de muren spreken” (streetart-stadswandeling) en de traditionele beroepen die in Napels nog voortbestaan, zoals de makers van de presepi (kerststallen en hun figuren) en een interview houden met een traditionele mandoline maker. Dat interview was een echt hoogtepunt. In zijn “bottega” (werkplaats) deelde de maker de trots van zijn beroep. Ook zaten er twee multimedia-opdrachten in. Op dag 4 moest je een filmpje maken (met foto’s die je gemaakt had) waarin je je ervaringen met Napels aan de hand van zelfgekozen trefwoorden vastlegde. Ook heb ik een podcast gemaakt, als een soort gesproken dagboek. Dag 5 was er nog een excursie naar Pozzuoli, een stadsdeel dat nog nauwelijks door toeristen is ontdekt, waar de Romeinen al hun “buitenhuizen” hadden.

Door Corona was het niet alleen duidelijk rustiger in de stad dan vorig jaar. Ik was ook de enige deelnemer aan deze cursus. Normaal gesproken doen maximaal 5 personen mee aan deze cursus. Daarmee had ik met mijn fantastische docente Manuela in feite privéles. Dat is behoorlijk intensief, want je praat per dag dan zo’n 4 uur Italiaans. Dat is leerzaam, maar na afloop was ik elke dag aardig bekaf van alle concentratie en het “taalbad”. Mijn niveau zit rond B1 maar ik denk dat wel minimaal nodig is om er echt voldoende van op te pikken. Maar Manuela was zeker in staat om zich goed aan te passen, je merkte dat ze veel ervaring had met internationale cursisten, hun achtergronden, verwachtingen en leerstijlen. Ze was vriendelijk en behulpzaam en we hebben heel wat persoonlijke gesprekken gevoerd over Napels, de Napoletanen en de ontwikkelingen in Italië. Het was echt een luxe situatie om zoveel mogelijkheden te hebben om dit te kunnen vragen aan iemand die ook nog eens begrijpt dat je het nog niet altijd zo fraai kunt verwoorden als je zou willen. Kortom: het was een geweldige ervaring!

Marianne van de Weerd

Even een resumé van ons verblijf in Napels.
Het appartement was geweldig en lag prima in het oude centrum. De school was even een eindje lopen, maar ook prima te bereiken per metro.
Tot nu toe waren dit de beste lessen. Voor en na de pauze verschillende leerkrachten, die ook goed letten op de uitspraak. Er waren 6 verschillende klassen met weer leerlingen van alle windstreken, zelfs Senegal!

Ook veel gezien, musea, kerken en ook naar Capri en plaatsen in de omgeving.
Dank voor de organisatie en hartelijke groet!

 

Ria van den Beitel

Da 16 a 20 settembre ho fatto un corso italiano a Napoli. È stata una settimana piacevole e informativo.
Sandra e Mariarosaria sono brave insegnante e ho apprezzato molto l’ umorismo di Mariarosaria.
Una lezione aparte del film è stata molte interresante; purtroppo non lo so il nome dell’ insegnante.
Il primo giorno a Napoli sono indignato per il traffico chaotico e la sporcizia per strada. Ma ci sono molte belle cose da vedere. La scuola ha organizzate escurzioni interessante.
L’ appartemento era vicino alla scuola e il “padrone” della casa è molto gentile.
Tornerò certamente e porterò “stroopwafels” per Mariarosaria.

cursisten in Napels
cursisten in Napels
Napels
Napels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simone Dut

Heimwee, is het woord waar ik aan denk als ik terugblik op mijn tijd in Napels. Wat een geweldige stad. Het historische centrum is klein, maar daardoor juist gezellig intiem. Cultuur in overvloed. Elke ochtend tijdens mijn wandeling naar school kwam de bloemist zijn winkeltje uitrennen om mij te vertellen dat ik moest opschieten, wilde ik niet te laat komen voor de lessen. De sigarettenboer pakte gelijk mijn merk als ik zijn tabakszaak binnenstapte. En ik rook niet eens veel. Details, die het verblijf zo leuk maken. Ik was een beginner, sprak nauwelijks een woord Italiaans, maar heb mij uitstekend kunnen redden. Napolitanen vinden het geweldig als je je best doet en velen spreken een woordje Engels. Mijn grootste angst was mijn leeftijd. Ik ben 29 jaar en vroeg mij af of ik té oud zou zijn voor een taalcursus in het buitenland. Ik had weinig zin om tussen allemaal schoolverlaters te zitten. Ik had me er niet druk over hoeven te maken. Er zaten mensen van uiteenlopende leeftijden op school. Ironisch genoeg, waren het juist de schoolverlaters waar ik mee optrok. De docenten gaven erg goed les (2 uur spreekvaardigheid, 2 uur grammatica). De sfeer was persoonlijk, gezellig, open. Mijn accommodatie was perfect. Een prachtig studentenhuis in het hartje centrum, met dakterras, tuin, wasmachine en waanzinnig leuke Italiaanse huisgenoten. Wat heb ik het getroffen. Ik ben al eens terug geweest om mijn Italiaanse vrienden te bezoeken. Tegen wie nog twijfelt om een taalcursus in het buitenland te volgen, wil ik graag zeggen: doen! Gewoon doen! Het wordt een ervaring om nooit te vergeten.

Swan Ien

Ik heb een Italiaanse taalcursus in Napoli gedaan, omdat ik het zuiden ook graag wil verkennen, met name Napoli, en dus een taal-cultuur-studie reis was een zeer mooie combinatie.
“Centro Italiano” is een wat kleinere school met vriendelijke en uitermate sympathieke docenten die de leerlingen graag helpen en begeleiden. Ofschoon ik hier niet erg lang ben gebleven, heb ik het gevoel dat wij, de docenten en de leerlingen, al langer elkaar kennen. Met volop overgave (en met veel gevoel voor humor!!) gaven ze de lessen, en daar houd ik van. Buiten de cursusuren zijn er ook andere activiteiten voor de studenten, zoals: stadswandelingen maken met een echte “Napolitano” gids: een zeer vriendelijke, welbespraakt persoon (wat kon hìj vertellen!!) die op een zeer professionele manier een uitleg kon geven en kon vertellen over de stad, de kunst en de cultuur van Napoli. Of: op een avond een gezamenlijke wijntje drinken met de bijbehorende typische Napolitaanse hapjes; en nog vele andere.
Via “Italstudio” heb ik tevens een hele mooie grote kamer midden in het centrum kunnen huren met een zeer sympathieke en een rustige Napolitano als eigenaar van het grote huis. Het was op 5 minuten loopafstand naar de haven van Napoli met die prachtige blauwe zee, het bruist van het leven en het was ook 2 minuten op loopafstand van mijn kamer naar de school. Ideaal!
Napoli zelf is een hele mooie stad!! Al met al, was het voor mij een heerlijke en een leerzame taalstudie reis.

Marije Osnabrugge

Vanwege alle verhalen die ik van kennissen over Napels had gehoord: crimineel, armoedig etc. was ik van te voren wel een beetje bang geworden, maar die twee weken waren leuker dan ik ooit had durven dromen! Ik vind Napolitanen zoveel warmer dan de mensen in Rome of Florence: Napoli is echt een gezellige stad. Als je erg op luxe gesteld ben moet je wel ergens anders heen. Maar in Napels is alles tien keer goedkoper en de illegale straatverkopers verkopen heel wat mooie spulletjes…
En dan die musea! Als kunstgeschiedenisstudente heb ik echt m’n hart kunnen ophalen! Met name in het Museo di Capodimonte: ik wist niet dat er zo’n gigantisch museum in Napels was met zoveel beroemde kunst. Het archeologische museum is misschien wel het beroemdste in z’n soort. Het herbergt de belangrijkste schatten uit Pompeï. Mijn appartement lag in de ‘Spaanse wijk’ van Napels, vlakbij de grote winkelstraat, de Via Toledo, en het Palazzo Reale. Ik deelde het appartement met drie meiden. Een Française, een Oostenrijkse en een Japanse met wie ik nog steeds contact heb. De eigenares van het appartement woonde er ook nog bij. Signora Cioccia was trouwens echt wat je van een Italiaanse mama verwacht: bezorgd, lief en soms iets te bemoeizuchtig.
De school had alles echt goed geregeld. Mooie locatie, goed lesmateriaal. Na de instaptoets had één van de docenten een persoonlijk praatje met iedereen om te kijken in welke groep je hoorde. Ik volg nu enkele vakken Italiaanse taalverwerving aan de universiteit en ik merk dat ik in die twee weken in Napels heel veel heb geleerd. Met name voor m’n uitspraak was het heel goed. De docenten waren erg enthousiast en veranderden de les een beetje voor diegenen in de groep die al wat verder waren, maar hielden ook rekening met diegenen voor wie het allemaal wat moeilijker ging. Er waren niet zo heel veel studenten in de school, wat extra leuk was omdat je dan iedereen leerde kennen! We zaten met ongeveer acht mensen in een ‘klas’. Er werden door de school ook allerlei dingen georganiseerd, waarvan de meeste gratis waren. Zo kregen we een rondleiding door Napels, wat erg handig was omdat er geen supermarkten zijn en je dus al je boodschappen bij kleine winkeltjes moet doen (wel goed voor je Italiaans). En we zijn naar Pompeï geweest. Er werd ook een kookcursus georganiseerd en ik vind het nu nog een beetje jammer dat ik daar niet aan mee heb gedaan. In het weekend zijn we met een groep naar Capri geweest en we hebben verschillende feestjes gehad! Ik moet zeggen dat alles heel gesmeerd liep voor mijn eerste vakantie in mijn eentje! Ik wil zeker nog eens terug naar Napels, misschien wel volgend jaar om alles wat ik op de universiteit aan Italiaans heb geleerd toe te passen!

Edward Hendriks

Ik heb een heerlijke maand in Napels gehad. De locatie aan de Via Maddaloni (Spaccanapoli) is ideaal gelegen; aan de rand van het historisch centrum en vlakbij de Via Toledo, de interessantste piazza’s en de meeste bezienswaardigheden. En 6 minuten lopen van school, ook lekker! Napels is een drukke, chaotische stad maar er zijn altijd (ook ’s avonds laat) veel mensen op straat en dat maakt het erg levendig. Ik heb me dan ook geen moment onveilig gevoeld, iets waarvoor ik na alle verhalen wel een beetje bang geworden was. De armoede is wel duidelijker aan de oppervlakte aanwezig dan in de steden in het noorden, maar Napels heeft als stad heel veel te bieden. Het historisch centrum is prachtig, evenals de vele monumenten, ondergrondse catacomben en kerken. Het archeologisch museum met de opgravingen uit Herculaneum en Pompeji is indrukwekkend.
Ik heb in die maand in Napels veel van de stad en omgeving gezien, waaronder Pompeï, Sorrento, de Vesuvius, Posillipo en het eiland Procida. Toch heb ik in de maand nog zeker niet alles wat ik wilde zien, kunnen zien. Vooral ook omdat er vanaf de tweede week van mijn verblijf Italiaans gestudeerd moest worden! Maar ook dat was wel erg leuk. Samen met 10 anderen studenten uit Amerika, Indonesië, Japan, Venezuela, Brazilië en Engeland zat ik in een beginnersklasje. We hebben veel lol gehad met de Napolitaanse juffen en ook na de lessen heb ik regelmatig met een aantal klasgenoten geluncht en we zijn ook nog een keer met z’n allen uit geweest.
M’n Italiaans is wel verbeterd. Vooral het verstaan van mensen gaat aardig. Spreken tijdens een spontaan gesprek, blijft nog lastig. Maar veel meer kun je natuurlijk ook niet verwachten van een cursus van 3 weken. Napels is een stad die ik zou aanraden aan mensen die genieten van de echte Italiaanse hectiek en een beetje drukte en chaos juist gezellig vinden. Ik zou mensen wel willen adviseren een accommodatie in de directe omgeving van het historisch centrum te vinden omdat je dan vooral van het leven ’s avonds op straat kunt genieten.

Alexandra Zweep

Ieri sono ritornata da Napoli. Era una settimana meravigliosa, bellissima e divertente!
Heb echt een fantastische tijd gehad in Napels, de school was prima evenals de lessen. Heb veel geleerd, vooral veel grammatica. We hadden een leuke groep, ik was de enige Nederlandse, verder Fransen, een Braziliaanse en een Japanse. De excursies waren ook erg leuk en interessant, Bruno is een goede gids en echte Napoletaan. Hij weet ontzettend veel en vertelt op een boeiende manier.
Kortom, het was een superweek en ik had het niet willen missen. La signora Imbimbo è anche molto simpatica e gentile. Een goed adres om te overnachten en Italiaans te spreken. Ik kan het iedereen aanraden om een cursus te volgen in Napels. En in deze periode van Natale e Capodanno was natuurlijk extra leuk. Vooral omdat er weinig toeristen waren, voornamelijk Italianen, en je dus echt tussen de Napoletanen verblijft.
Tot 2x toe ben ik nu via Italstudio naar Italia geweest voor een studievakantie en beide keren was het fantastisch leuk. Grazie mille!

Irene Tempert en Simone Appeldoorn

We werden keurig op tijd opgehaald door Simone de chauffeur. Eenmaal aangekomen in het appartement werden we vriendelijk en gastvrij ontvangen door Mw. Cioccia. Het appartement was schoon, maar wel erg eenvoudig en de bedden waren erg hard. Maar Mw. Cioccia (een erg gastvrij en vriendelijk mens) maakte een hoop goed, we hebben samen even boodschappen gedaan, wat een vitaal mens, voor haar leeftijd.
’s Maandags voor het eerst naar school, eerst de schriftelijke toets gedaan en daarna mondeling. Om de twee uur kregen we een andere lerares. De leraressen waren goed en duidelijk, hebben ons veel geleerd, maar ook over de cultuur van Italië en in het bijzonder over Napels. Ook de school was erg leuk, informeel maar ook professioneel. Erg prettige docenten die ook zo lekker duidelijk en niet te snel spraken. Ik heb echt wat geleerd (vooral converseren en dat wilde ik juist graag).
Aan het einde van de week zijn we weer netjes op tijd opgehaald door Simone en naar het vliegveld gebracht. We hebben een leuke, gezellige en leerzame week gehad. En Napels….super, wat een stad, wat een gekke, hectische, maar bijzondere stad, en dan niet te vergeten de Amalfitaanse kust en zijn eilanden, geweldig. Het was allemaal prima geregeld en ik weet zeker dat we dit nog wel eens gaan doen.

 

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 45 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa