Marianne de Jong

Zaterdagavond ben ik teruggekomen uit Salerno en ik wil je even laten weten dat ik daar 2 geweldige weken heb doorgebracht. Het was boven alle verwachtingen.
Heerlijk zomerweer en een school met alleen maar aardige mensen die de hele dag bezig zijn om alles zo goed mogelijk te regelen. Petje af.
Ik voelde me er direct thuis en het was oergezellig. Ook het middagprogramma was perfect. Leuk programma met veel variatie.
Ik zat in een klas met veel verschillende nationaliteiten en dat maakt het nog leuker, omdat ieder zo zijn eigen verhaal te vertellen heeft over zijn/haar land met alle bijkomende eigenaardigheden. Zo waren er buiten mijzelf nog 2 Braziliaanse, 1 Duitse, 3 Zwitsers, 1 Finse en 1 Zweed.
Tijdens het middagprogramma kwam ik dan weer in contact met mensen uit andere klassen en zo vormde zich vanzelf een leuk groepje dat gezellig met elkaar optrok en met elkaar uit eten ging.
Op 1 dag na hadden we iedere dag stralend zomerweer. Precies op die ene regenachtige dag was onze excursie naar Paestum.
Totaal doorweekt hebben we daar rondgelopen en we vonden het geweldig ondanks de natte kleren, de vertraging van de trein op de heen- en de terugweg en het onverwachte stilstaan (ca. 15 min.) van de trein ergens midden in de ‘jungle’. Iedereen nam het voor lief en de goede stemming heeft er niet onder geleden.
Natuurlijk is er altijd wel iemand die de sfeer probeert te bederven door veel te klagen en te mopperen, maar daar heeft niemand zich iets van aangetrokken.
De twee weken in Salerno zijn omgevlogen. Het was er fantastisch en ik ben vast van plan om weer terug te gaan en dan nog 1 of 2 weken langer. Wie weet.
Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de perfecte voorbereiding van mijn reis naar Salerno en ik hoop heel gauw weer een keer gebruik te kunnen maken van de diensten van Italstudio.

Sjaak Adriaanse

Na de pensionering van m’n vrouw wilden we graag eens voor wat langere tijd buiten de schoolvakanties om naar Italië. Middels het Italië-event (kasteel De Haar) vernamen we van jullie bestaan en besloten om een weekje privéles (2-op-1) te nemen in Lucca.

Iedere werkdag van 14.00-16.00 uur zaten we nu zelf in de bankjes, waar we gedurende onze eigen carrière altijd zelf hadden voorgestaan;-) En wat een geweldige ervaring was dat!
Met onze ‘insegnante’ Nadia hadden we gelijk een klik en binnen de kortste keren ontstonden er allerlei basic-gesprekken, waarvan we na een week nooit gedacht hadden dat we die zo snel zouden hebben kunnen voeren. Met de nadruk op basic natuurlijk 😉

Dat Nadia (geboren op Corsica) ook Frans en Engels sprak, hielp natuurlijk wel wanneer we het niet snapten, want Italiaans zit vol met uitzonderingen en differentiaties op de taalregels. Het duurde dan ook even voor we het idee loslieten om al die regels uit het hoofd te leren en ons vooral (dankzij Nadia) gingen concentreren op het spreken, leren van je fouten, etc. We hebben ons dan ook uitstekend vermaakt, veel geleerd en niet alleen qua taal maar ook aangaande de levenswijze van de Italianen.

Als kers op de taart zijn we met Nadia en haar vriend na afloop van de week gaan borrelen in de stad. De eigenaar van de ‘enoteca’ waar we ’s avonds hadden afgesproken in Lucca bleek ook de eigenaar van de taalschool te zijn en daarom mochten we met Nadia mee om de catacomben vol met duizenden, soms erg oude, flessen wijn onder de zaak te bewonderen. Een erg leuke afsluiting van een fantastische week.
Komend jaar hopen we hier zeker een vervolg aan te kunnen geven.

Jeroen Mascini

Ik heb een erg leuke week gehad in Portico. Ik vond het wel jammer dat ik de enige beginner was, maar het voordeel daarvan was dat ik vijf ochtenden privéles heb gehad. Intensief, maar ook heel goed natuurlijk.
Het dolce vita-programma was erg leuk, de andere studenten waren aardig en de mensen en het eten van Al Vecchio Convento waren geweldig.
Zeker voor herhaling vatbaar dus!

Grazie mille 🙂

Hetty

Voor het eerst privélessen gehad in het zonnige stadje Chiavari, wat me heel goed is bevallen. Intensieve gesprekken over actuele Italiaanse onderwerpen aan de hand van krantenartikelen en ook nog de grammatica flink aangepakt, lekker buiten aan een tafeltje van een bar. Carla was een professionele lerares, die mij heel veel heeft geleerd.
Met directrice Manuela van Nel Blu had ik ook een goed contact, zij wist veel en enthousiast te vertellen over wat er te doen is in Chiavari. Zij had een goed appartement voor ons (vier vriendinnen) gevonden midden in het centrum.

Hanneke, Nicolien, Liesbeth

Voor de 9e keer waren wij, vier vriendinnen, op zoek naar een leuke plek voor een cursus van een week. Onze keus viel op Chiavari omdat de school Nel Blu ook (semi)privé lessen organiseerde. Bovendien vertelde Italstudio ons dat Chiavari een rustig, niet al te toeristisch stadje was, aan de Ligurische kust en met goede treinverbindingen vanaf Genua. Nel Blu heeft sinds de coronaperiode geen fysieke school meer, maar dat was geen probleem.
Ons appartement bood genoeg ruimte voor les met drie personen (één van ons groepje had voor privéles gekozen). De lessen waren onderverdeeld in twee blokken, van 9-11 en van 11-13 uur. Wij hadden les van Carla tijdens het eerste en van Elisa tijdens het tweede blok. Beiden waren erg enthousiast en hun lessen waren altijd goed voorbereid, gevarieerd, leerzaam en ontspannen. De nadruk lag voor ons op conversatie en uitspraak, maar aan de hand van teksten, video/film en luisterfragmenten kwam ook wel de grammatica aan de orde.
Bij aanvang van de eerste les kwam Manuela, directrice van Nel Blu, mee om kennis te maken, en ook aan het eind van de laatste les (foccaccia con capuccino) kwam zij ons uitzwaaien.
Ons appartement lag midden in het oude centrum zodat we alles te voet konden bereiken, de restaurantjes, winkels, strand en station. Al met al Chiavari heeft ons erg verrast, in positieve zin!

Elizabeth Franken

De vakantie is mij goed bevallen. Ik heb veel Italiaans gesproken en gehoord.
De omgeving was prachtig alleen heb je wel een auto nodig om iets te ondernemen.
Desi heeft mij enkele malen naar het station gereden, zodat ik Florence kon bezoeken (2x) en Arezzo (1x).
Ze heeft heerlijk gekookt maar van de kooklessen is niets terecht gekomen, dat was ik zelf ook vergeten.
Wel zijn we naar de markt geweest, hebben ontbeten in zo’n koffiezaak en hebben boodschappen gedaan bij de Coop.
Als afscheid heb ik haar getrakteerd op pizza in haar favoriete pizzarestaurant.
Ik mocht zelf de onderwerpen kiezen mbt de grammatica en conversatie.
Toen bleek, dat op de terugweg naar huis mijn vlucht werd gecanceld mocht ik terug komen bij Desi en heb daar een extra nacht overnacht. Ze heeft mij fantastisch geholpen!!!
De volgende ochtend heb ik een vlucht vanaf Bologna geregeld en ben die dag naar Bologna gegaan en heb daar één nacht in een hotel overnacht en kon de volgende dag met het vliegtuig naar huis.
Als afscheidscadeau heb ik van Desi biscotti en cantuccini gehad.
Ik mag Desi graag en de lessen vond ik leuk.
Wat de omgeving betreft ben ik wat meer röring gewend maar ik ben wel tot rust gekomen.

Conny Reijling

Mei 2022 heb ik enorm genoten van een taalcursus in Rignano sull’ Arno ongeveer 20 minuten van Florence.
Juf Desi (een zeer prettige persoon) gaf mij één op één les in de ochtend, s’middags bracht zij mij naar de trein en ging ik of naar Florence, Lucca, Pistoia of Sienna etc. En wanneer ik in de avond thuis kwam kookten wij samen de sterren van de hemel en dit alles onder Italiaans gebabbel!
Veel geleerd maar ook een leuke vacantie. Voor herhaling vatbaar, Ciao!

Pol Guitjens

Zowel de school als het verblijf waren fantastisch! Ik heb ontzettend genoten van de omgeving in Lucca. Zowel binnen als buiten de muur. Ik ben naar allerlei gebouwen geweest. Ik heb dus lekker cultuur gesnoven in Lucca😂.
Over cultuur gesproken, tijdens de taalcursus leer je naast vocabolario ook enkele aspecten van de Italiaanse cultuur. Dankzij goed geregelde excursies van Centro Koinè, ontdekte ik ook interessante feitjes over de opera van Italië. Supervriendelijke onderwijzeres die met veel passie over de taal vertelt en elk woord uitlegt als je iets niet hebt begrepen.😃 Ik heb hierdoor heel veel nieuwe woorden geleerd.
Ook de accommodatie was “meraviglioso”. Goed verzorgd, superaardige verhuurster en ook heel erg aardig ontvangen. Alles zag er netjes uit en ik werd ook hier goed geholpen met mijn Italiaans. Een echte “italofiel” zal zich hier snel thuisvoelen.😊
Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik er een woordenlijst van heb gemaakt en de nieuwe woorden allemaal in één woordenlijst heb verwerkt, die ik nu voor de volgende vakantie in Italië aan het leren ben👇😜

Era una vacanza indimenticabile e raccomandabile 👍.
Grazie mille😊
Paolo

Claudia van der Pol

Bij deze deel ik graag mijn ervaring aan de taalschool in Verona. Bij aankomst kon ik gelukkig direct mijn koffer in het appartement kwijt en vervolgens heb ik de ochtend en begin van de middag de stad ontdekt. Het appartement was ook absoluut fantastisch. De verhuurder was super vriendelijk en als er iets was dan loste hij het gelijk op.
Bij de taalschool werd ik ook zeer goed ontvangen. Ik heb een hele leuke, gezellige en leerzame week gehad. Ik vond het heel fijn dat het zo laagdrempelig was en dat het helemaal niet erg was om fouten te maken. De sfeer was heel goed en dit is zeker voor herhaling vatbaar.
Ook de rondleiding op dinsdag was heel leuk. Ik kon er niet alles van verstaan, maar ik heb toch weer nieuwe dingen over de stad geleerd.
Al met al was het een topervaring en ben ik er heel blij mee hoe jullie dit allemaal voor me geregeld hebben. Dank jullie wel!

Annemieke

Een paar maanden geleden heb ik twee weken Montepulciano bij jullie geboekt en inmiddels de cursus (alweer even geleden..) gevolgd.
Ik had nog steeds het idee jullie even te mailen, dan eindelijk nu bij deze!
Ik heb twee geweldige weken gehad! De school is echt super, fijne en goede mensen én lessen, alles goed geregeld en ik had een geweldig appartement!
Het voldeed geheel aan mijn verwachtingen, behalve dat Italiaans wel wat moeilijker is dan gedacht! 😉
Na deze twee weken heb ik nog twee maanden door Toscane gereisd en net als jullie, verliefd geworden op het land en alles wat het brengt!
Ik wilde jullie nogmaals bedanken voor het (goede en snelle!) regelen en deze cursus gaat zeker een vervolg krijgen, dus jullie horen me tzt zeker weer eens terug!
Grazie mille e alla prossima volta!

Waarom Italstudio

Onze jarenlange ervaring met taal- en cultuurcursussen en opleidingen in heel Italië maakt het mogelijk om een degelijk en onafhankelijk advies te geven. Op deze website kun je veel informatie vinden, maar je kunt altijd bij ons terecht met je vragen!
Italstudio heeft ruim 45 bestemmingen verspreid over heel Italië: grote en kleine scholen (en bij leraren thuis), in dorpen en in steden, aan zee en in het binnenland. Juist door die grote diversiteit is er voor elk wat wils!
Alle taalscholen zijn zorgvuldig door Italstudio geselecteerd, maar ook bezoeken wij de scholen regelmatig! We kennen alle medewerkers persoonlijk en kunnen er op rekenen dat zij onze cursisten alle mogelijke medewerking verlenen, het is zelfs zo dat onze cursisten een streepje voor hebben! Alle docenten zijn native-speakers met een universitaire opleiding, die met veel enthousiasme en humor de Italiaanse taal en cultuur op hun cursisten willen overbrengen.
Een persoonlijke benadering en deskundig advies vinden wij zeer belangrijk. De site helpt zeker bij het maken van je keuze. Maar rekening houdend met leeftijd, persoonlijke wensen, studiedoel en budget streven wij ernaar een meer persoonlijk en eerlijk advies te geven. Zowel vóór, tijdens, als na je taalreis zijn wij je aanspreekpunt. Voor ons ben je geen nummer, je kunt ons altijd bellen, mailen of bezoeken (bezoek alleen op afspraak). Neem daarvoor contact met ons op.
Veel cursisten zijn zo enthousiast dat zij telkens weer een cursus bij Italstudio boeken! Ook krijgen wij veel nieuwe cursisten, die door tevreden oud-cursisten en docenten naar Italstudio verwezen zijn. Lees gerust de reviews om een idee te krijgen.
De laagste prijzen en transparant: Italstudio berekent géén kosten, ook niet voor de reservering van accommodatie of last minute boekingen. De officiële prijslijsten van de scholen zelf zijn bepalend. Dit betekent dat je geen enkele toeslag betaalt, anders dan bij veel andere organisaties, ontvangen Italstudio-cursisten vaak zelfs extra korting!
Italstudio - Colosseum in Rome
Italstudio - Toren van Pisa